Projectomschrijving

E2C: helpt ouderen hun herinneringen te delen met naasten

Oud worden brengt een risico met zich mee om eenzaam en geïsoleerd te raken. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben, zoals depressiviteit en een verhoogde kans op dementie. Onderzoek heeft aangetoond dat het ophalen van herinneringen en het delen daarvan (ook wel reminiscentie genoemd) het geestelijk welzijn van ouderen kan verbeteren en hun leven verrijkt.

Hoe het werkt

E2C stelt ouderen in staat hun herinneringen via een online toepassing op een iPad of iPhone vast te leggen en op een speelse manier te delen met anderen. De dienst is gebaseerd op het beproefde concept van de Verhalentafel, een database met audiovisueel materiaal uit de bestanden het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Een digitale spelomgeving biedt ouderen de mogelijkheid om met familieleden en andere naasten spellen te spelen. Dat kan met persoonlijk beeldmateriaal of met een basisset met algemene foto’s uit de database.

Wat het oplevert

Er zijn inmiddels 3 verschillende spellen beschikbaar in de Appstore:

  • Picture Pong
  • Pic My Choice
  • Photo Bluff

Bij wijze van voorbeeld: in Pic my choice moeten de spelers zich inleven in de ander, foto's raden die een andere speler heeft geselecteerd en zoveel mogelijk punten scoren om het spel te winnen. De speelse interactie over herinneringen – zowel tussen de deelnemers onderling als met familieleden en vrienden – helpt sociale isolatie te voorkomen en verhoogt het geestelijk welzijn van de oudere.

Voor wie

Voor ouderen (65+), hun (klein)kinderen en hun verdere sociale netwerk.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website