Projectomschrijving

CCE: ondersteunt mensen met dementie met simpele hulpmiddelen

Door de toenemende vergrijzing ondervinden steeds meer ouderen problemen in het dagelijks functioneren en bij deelname aan de maatschappij. Ouderen kunnen zich best wat voorstellen bij ICT-oplossingen. Ze willen dan wel het liefst een plug & play-systeem dat hen ondersteunt bij het gewone leven; makkelijk verkrijgbaar, eenvoudig te hanteren en betaalbaar.

Hoe het werkt

CCE is opgezet om een zogeheten ‘health hub’ te ontwikkelen: een verzameling apparatuur die draadloos communiceert om een oudere met dementie en zijn of haar mantelzorgers en overige verzorgers te ondersteunen bij dagelijkse activiteiten. Het systeem wekt op basis van communicatie tussen sensoren, een intelligente medicijndispenser en een televisie. Zo kan de oudere bijvoorbeeld via de televisie een herinnering krijgen om de medicatie in te nemen. Voor familieleden en andere verzorgers is er een functionaliteit bedacht waarmee zij kunnen zien hoe het gaat met hun naaste.

Wat het oplevert

Na een fase waarin samen met gebruikers een pakket van eisen is samengesteld, heeft het project zich gefocust op oplossingen voor ouderen met een milde cognitieve beperking, dus de fase voorafgaand aan dementie waarin zelfstandig wonen nog mogelijk is met de juiste interventies. Het project heeft een systeem afgeleverd dat technisch haalbaar is en goed kan worden aangepast aan gebruikersbehoeften. Ook is het commercieel haalbaar, omdat het compatibel is met bestaande soft- en hardware, zoals Android-apparaten en de Philips Smart TV.

Voor wie

Voor zelfstandig wonende ouderen met dementie, familieleden, mantelzorgers en overige verzorgers.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website