Projectomschrijving

CONFIDENCE: biedt veiligheid bij beginnende dementie

Ouderen met milde vormen van dementie hebben moeite zich onafhankelijk buitenshuis en binnenshuis te oriënteren. Als ze in de war raken en niet meer goed weten wat ze moeten doen, kan dat voor onrust zorgen. Ook bij hun familie of mantelzorgers. Monitoring op afstand, met goede communicatiemogelijkheden, is dan een uitkomst.

Hoe het werkt

In dit project is een mobiliteits- en veiligheidsassistent ontwikkeld. Een speciale mobiele telefoon biedt familie, hulpverleners en vrijwilligers de mogelijkheid mensen met dementie ondersteuning op afstand te geven. Het apparaat neemt waar of de oudere in verwarring is of gedesoriënteerd raakt. Wanneer deze problemen optreden, kunnen hulpverleners via telepresence en videosamenwerking meekijken en communiceren, ook onderling. Daarnaast kunnen het netwerk van de oudere en de betrokken professionals de locatie van de oudere vaststellen, zodat zij hem of haar desnoods op afstand kunnen assisteren.

Wat het oplevert

Virtuele assistentie blijkt een goede ondersteuning te kunnen bieden aan ouderen met cognitieve problemen, zoals bij beginnende dementie. Met name de veiligheid verbetert en gebruikers voelen zich meer op hun gemak. Dat geldt ook voor familie en mantelzorgers, die er gerust op kunnen zijn dat hun naaste in geval van problemen kan worden geholpen zonder dat er per se iemand persoonlijk aanwezig hoeft te zijn. Ook verbeteren de contacten met anderen. En de ouderen ondervinden minder last door hun vergeetachtigheid.

Voor wie

Ouderen met beginnende dementie, hun familie en het netwerk van mantelzorgers, vrijwilligers en hulpverleners.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website