Projectomschrijving

DALIA: ondersteunt ouderen zonder computerervaring bij dagelijkse taken

Wie ouder wordt en toch zelfstandig wil blijven, kan veel hebben aan ICT-ondersteuning. Maar wat nu als je weinig of geen ervaring hebt met computers? Applicaties met spraaksoftware worden steeds geavanceerder. Door deze software te integreren in eenvoudig te bedienen apparaten, kunnen ook ouderen zonder ervaring profiteren van de mogelijkheden.

Wat is het?

DALIA is opgezet om een geïntegreerd thuiszorgsysteem te ontwikkelen ter ondersteuning van ouderen mantelzorgers, thuiszorg en medische diensten. een menselijke uitziende avatar uitgerust met spraakherkenning en spraakmogelijkheden maakt intuïtieve en gebruikersvriendelijke interacties mogelijk. De avatar is 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar. Gebruikers hebben niet meer nodig dan een computer, tablet of smart-tv. Het DALIA-systeem kan een onderdeel worden van een slim huis of intelligent gebouw. Hierbij valt te denken aan een systeem met sensoren, bijvoorbeeld voor valdetectie.

Wat het oplevert

De virtuele assistent geeft dagstructuur aan de gebruikers. Het thuiszorgsysteem helpt ouderen bij hun dagelijkse bezigheden. Bijvoorbeeld door te helpen bij het vinden van verloren voorwerpen als sleutels. Of door de oudere te helpen herinneren aan een afspraak of aan het tijdig innemen van zijn of haar medicijnen. Ouderen voelen zich zo minder afhankelijk van anderen.

Voor wie

Voor ouderen met weinig of geen computerervaring, wonend in de plattelandsgebieden waar beperkte aansluitingen op snel internet zijn.

Vervolgactiviteiten

Het project heeft geleid tot Anne, op de markt gebracht door Virtask.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website