Projectomschrijving

ALICE: maakt contact via het tv-toestel mogelijk voor ouderen

Veel ouderen hebben een beperkte mobiliteit en zijn daardoor aan huis gebonden. Hierdoor kunnen ze sociaal geïsoleerd raken en eenzaam worden. Een gebrek aan sociale interactie met de omgeving en het ontbreken van prikkels kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder depressie.

Hoe het werkt

ALICE ontwikkelt een tv-service waarmee ouderen contact kunnen leggen met familie en vrienden. De applicatie laat de oudere beeldbellen met familie, vrienden en de thuiszorgorganisatie. In geval van medische noodgevallen kan dat ook met de dokter of het ziekenhuis. ALICE biedt daarnaast spellen en de mogelijkheid om foto’s en video’s te delen, of digitale kaartjes en andere berichten te versturen. Ook kan de oudere via de tv Facebook gebruiken. En er is een nieuws- en informatiepagina voor buurthuizen en woonzorgcomplexen.

Wat het oplevert

In een pilot zijn 100 ALICE-boxen geïnstalleerd. De deelnemende ouderen waren blij met de toepassing. Ze waren gecharmeerd van de mogelijkheden van beeldbellen, dat hun levenskwaliteit direct bleek te verhogen. Deelnemers vonden de sociale diensten leuk, maar beschouwden deze niet als essentieel. Wel belangrijk vonden zij de alarmknop. Het ALICE-systeem vertoonde nog wel veel technische mankementen. Een commerciële versie van het product is pas mogelijk wanneer deze zijn opgelost.

Voor wie

Voor ouderen (60+) met beperkte mobiliteit of mensen die door geestelijke en/of lichamelijke beperkingen aan huis gebonden zijn. En de mantelzorgers van deze groepen.

Vervolgactiviteiten 

Na afronding van het AAL-project heeft het Oostenrijkse bedrijf Zydacron de ALICE-boxen verder doorontwikkeld. Het oorspronkelijke product werkte op besturingssysteem Linux, hetgeen onvoldoende flexibiliteit bood voor doorontwikkeling. Inmiddels is het systeem overgezet op Windows, is er een meer flexibele box ontwikkeld en is er een tablet-applicatie gemaakt. Een ‘publieke’ versie is beschikbaar om te plaatsen in openbare gebouwen, stations et cetera. Zydracon is inmiddels in Amerikaanse handen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website