Projectomschrijving

A2E2: virtuele coach brengt ouderen in beweging

Voor ouderen met (het risico op) chronische aandoeningen, zoals diabetes of hart- en vaatproblemen, is het van groot belang om te blijven bewegen. Om de kwaliteit van leven te verhogen en gezondheidsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om ouderen daartoe expliciet te motiveren.

Hoe het werkt

A2E2 is opgezet om een virtuele coach te ontwikkelen, die ouderen begeleidt om lichaamsbeweging in hun dagelijks leven in te passen. De coach heeft drie rollen: deskundige, stimulator en mentor. De coach zet op afstand bewegingstaken met behulp van multimedia in de agenda van de oudere. Tijdens de uitvoering geeft de coach begeleiding en feedback, en zorgt daarbij voor een goede balans tussen beweging en rust. De coach is verbonden met verschillende meetinstrumenten, zoals activiteitensensoren, een bloeddrukmeter en gewichtssensoren. Daarmee wordt toegespitste feedback mogelijk, gebaseerd op hoe de oudere concreet beweegt.

Wat het oplevert

A2E2 heeft een programma op maat voor leefstijlverbetering gemaakt, dat uitgaat van persoonlijke wensen en behoeften van de gebruiker. Een prototype is samen met ouderen ontwikkeld. Het systeem is geïnstalleerd en getest in een ‘living lab’-omgeving. Na de projectperiode is het systeem verder doorontwikkeld, met de bedoeling uiteindelijk tot een marktversie te komen. Mogelijk wordt samen met de Vrije Universiteit Amsterdam een pilot opgezet, mits er een bedrijf wordt gevonden dat wil werken aan de uiteindelijke vermarkting.

Voor wie

Ouderen met (het risico op) chronische aandoeningen, die te weinig bewegen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website