Projectomschrijving

Happy Ageing: helpt ouderen eenvoudig hun zelfstandigheid behouden

Door de toenemende vergrijzing ondervinden steeds meer ouderen problemen in het dagelijks functioneren en bij deelname aan de maatschappij. Ouderen kunnen zich best wat voorstellen bij ICT-oplossingen. Ze willen dan wel het liefst een plug & play-systeem dat hen ondersteunt bij het gewone leven; makkelijk verkrijgbaar, eenvoudig te hanteren en betaalbaar.

Hoe het werkt

Happy Ageing maakt gebruik van displays en draagbare apparatuur, gekoppeld aan diverse sensoren. De ‘persoonlijke assistent’ bevat een zoekfunctie voor bijvoorbeeld sleutels of de bril, maar maakt het ook makkelijker om eenvoudig te bellen via het aanraken van foto’s op het display. De ‘navigatie-assistent’ helpt ouderen zich te verplaatsen in hun directe omgeving (bijvoorbeeld tuin of appartement), vooral bedoeld voor slechtzienden en mensen die moeite hebben zich te oriënteren. De ‘leefstijlmonitor’ waarschuwt wanneer iemand bijvoorbeeld medicijnen moet innemen of naar een afspraak moet.

Wat het oplevert

Happy Aging ondersteunt ouderen om zelfstandig te blijven functioneren. Het best gewaardeerd zijn de medicatie-ondersteuning, de zoekfunctie en telefonie. Ook het kunnen aan- en uitzetten van apparaten via het systeem werkt uitstekend en wordt als nuttig gezien. Minder enthousiast zijn ouderen over de navigatie-assistent. In de eigen woonsituatie weten gebruikers namelijk wel waar ze zich bevinden of hoe ze naar een andere ruimte moeten komen. In een onbekendere omgeving (bijvoorbeeld een ziekenhuis of een station) zou deze module meer mogelijkheden bieden.

Voor wie

Voor ouderen met een chronische ziekte en/of beperking, die problemen ondervinden met hun functioneren in het dagelijks leven.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website