Projectomschrijving

SENIOR-TV: verbindt ouderen met hun omgeving via de vertrouwde tv

De toenemende vergrijzing van onze samenleving is een grote uitdaging. Zorginstellingen worden minder toegankelijk en ouderen blijven steeds vaker thuis wonen. Hoe kunnen zij gezond blijven en actief in contact blijven met familie, vrienden en de gemeenschap waarin zij leven?

Hoe het werkt

SENIOR-TV sluit toepassingen op het sociale en medische vlak – plus entertainment – aan op de smart-tv, smartphone en tablet. Zo ontstaat een ‘thuisvoorziening’ op een voor senioren vertrouwd apparaat. Ouderen kunnen er ook mee communiceren met familie, vrienden en anderen in de omgeving, en zelf professionele en vrijwillige zorg naar behoefte organiseren. Inmiddels zijn applicaties gemaakt voor locatiebepaling, een agenda en ‘events’ in de buurt, plus eenvoudige geheugenspelletjes. Met de SENIOR-TV Health App kunnen gebruikers zichzelf op basale gezondheidsmaten monitoren, zoals bloeddruk, glucose en gewicht.

Wat het oplevert 

SENIOR-TV bevordert een actief leven en houdt ouderen zo lang mogelijk in contact met hun omgeving. Door het vergroten van het gevoel van veiligheid in de eigen woonomgeving en het voorkomen van sociale isolatie, kunnen ouderen langer gezond en zelfstandig blijven functioneren. Dit helpt bij het voorkomen van fysieke en cognitieve achteruitgang. De vrienden en familie van de gebruiker én de betrokken zorgverleners, hoeven de apparaten die ze al gebruiken (laptops, tablets, smartphones) niet aan te passen om via SENIOR-TV te kunnen communiceren met de oudere.

Voor wie

Voor thuiswonende ouderen en hun zorgverleners: familie, vrijwilligers, mantelzorgers en professionele zorgorganisaties.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website