Projectomschrijving

DayGuide: biedt ‘vergeetachtige’ ouderen een geheugensteuntje

Mensen met beginnende dementie kampen aanvankelijk met kleine ‘gaten’ in het geheugen. Ze vergeten namen of telefoonnummers, of trekken per ongeluk de deur achter zich dicht als ze weggaan. Wie dit bij zichzelf ontdekt, kan somber worden. Kan ik wel zelfstandig blijven functioneren als ik straks nog meer vergeet?

Hoe het werkt

DayGuide is een ICT-systeem dat ouderen met beginnende cognitieve beperkingen ondersteunt bij hun dagelijkse activiteiten. Ze weten op zich nog prima hoe ze deze taken moeten uitvoeren, maar hebben soms een geheugensteuntje nodig. DayGuide is een ‘herinneringssysteem’ dat de voorziet in passende informatie over taken en de gebruiker herinnert aan wat je moet doen om deze te volbrengen. Het systeem heeft een locatievoorziening, zodat het specifieke informatie kan geven voor de omgeving waarin de gebruiker zich op dat moment bevindt.

Wat het oplevert

Door het verschaffen van geheugensteuntjes en passende informatie over dagelijkse activiteiten, kunnen ouderen een langere tijd zelfstandig blijven functioneren, Dit verhoogt hun gevoel van zelfcompetentie en eigenwaarde en voorkomt depressies. Het online platform ‘Family’  – met een kalender, verhalen van gebruikers, serious games en een chatfunctie – biedt de ouderen bovendien de mogelijkheid om hun sociale netwerk beter te onderhouden. Zij kunnen er mensen inschakelen voor extra ondersteuning. Ook de eigen artsen en andere zorg- of hulpverleners kunnen lid worden van iemands ‘family’.

Voor wie

Ouderen met beginnende dementie die graag voor zichzelf willen blijven zorgen en die zoeken naar geheugensteuntjes bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website