Projecten in de praktijk

Hieronder vindt u een aantal uitgelichte projecten uit de programmalijn Versterking aanpak eenzaamheid.

Project 'Blijf je nog even?' - Eerste Hulp bij Eenzaamheid

Meer dan de helft van de inwoners, van jong tot oud, uit Den Haag voelt zich wel eens eenzaam. Het project 'Blijf je nog even?' uit het ZonMw-programma Versterking aanpak eenzaamheid helpt deze ouderen door ze te koppelen aan een gespreksmaatje voor minstens één jaar.

Bekijk de video van 'Blijf je nog even?'

Razende reporter - Van Begraafplaats naar Ontmoetingspark Bovenbroek

Op de Algemene Begraafplaats Bovenbroek in de gemeente Kampen worden door inzet van gastvrouwen praatjes gemaakt met oudere bezoekers. Vaak zijn deze ouderen eenzaam en vinden het fijn om met iemand te praten tijdens het rouwproces.

Bekijk de video

Video Oosters Bewegen

Oosters Bewegen is een beweegactiviteit om sociale eenzaamheid onder senioren van 75 jaar en ouder in de gemeente Heumen terug te dringen. Denk hierbij aan Tai-Chi en Chi-gong of wandelyoga. Het betreft een buiten beweegactiviteit, dicht bij locaties waar veel senioren wonen en waar men een kopje koffie kan drinken. De lessen worden zowel staand, zittend of steunend op de rollator gegeven.

Bekijk de video

Razende reporter - SamenUit!

SamenUit! wil oud en jong verbinden en organiseert uitstapjes voor een steeds grotere groep kwetsbare ouderen in de regio Twente. Nu dit lastiger is door corona, gingen studenten van het ROC van Twente naar de ouderen toe.

Bekijk de video van SamenUit!

Razende reporter - Who is there?

Who is there? is een communicatieplatform dat structureel eenzaamheid wil helpen verminderen. Dit doen ze door ouderen met hun eigen eenzaamheid aan de slag te laten gaan middels activiteiten en kunstbeleving die zij aanbieden.

Bekijk de video van Who is there?

Magie op de dansvloer bij Het Danspaleis: ‘Wij brengen plezier tegen eenzaamheid’

Het Danspaleis houdt ouderen vitaal en betrokken met dansen en muziek. Ook – of juist - tijdens corona . Dankzij creatieve aanpassingen kunnen de heupen nog steeds los en blijft het contact met ouderen in stand.

Lees verder

Football Memories

Voetbal is emotie, verbondenheid en passie. Voor ouderen kampend met eenzaamheid of (beginnende) dementie is praten over ‘hun club’ een feest. De Brabantse club Willem II deed hier met het project Football Memories afgelopen twee jaar veel ervaring mee op.

Lees verder

Mini-documentaire 'Met En Voor Elkaar s.v. Geinoord'

SV Geinoord in Nieuwegein organiseert elke dinsdag wandelvoetbal voor ouderen. Het project ‘Geinoord Met en Voor Elkaar’ is een uitbreiding van deze activiteit. Dit project richt zich op inwoners van 75 jaar en ouder uit Nieuwegein. Het doel is hen samen te brengen en eenzaamheid te verminderen. In de mini-documentaire laten zij zien hoe zij dit doen en wat het effect is van het project op ouderen.

Bekijk de documentaire
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website