Mobiele menu

Circulating microRNAs as markers of dietary intake

Projectomschrijving

Biomarkers van voedselinname

Voedingsstudies maken vaak gebruik van zelfgerapporteerde voedselinname, waarvan bekend is dat deze niet altijd accuraat en betrouwbaar is. Daarom is het belangrijk om biologische parameters in het bloed of in weefsels te identificeren (biomarkers) die objectief de voedselinname weergeven. Het MIRDIET project, een consortium waarin Franse, Zwitserse en Nederlands partners samenwerken, heeft als doel moleculaire biomarkers van voedselinname te ontdekken.

MicroRNA als biomarker

Het project richt zich op MicroRNAs, wat RNAs zijn die zelf niet bij de vorming van eiwitten betrokken zijn maar maar wel dit proces kunnen regelen. Ze worden afgegeven door cellen en kunnen in een stabiele vorm in bloed circuleren. Recentelijk is aangetoond dat MicroRNAs biologische voorspellers kunnen zijn van ziekten zoals kanker en hart- en vaakziekten.

MIRDIET heeft microRNAs in vetweefsel en bloed bekeken bij gezonde vrijwilligers en mensen met overgewicht en/of obesitas tijdens onder- en overvoeding of tijdens voedingsinterventiestudies gericht op polyfenolen, eiwithoeveelheid of glycemische index om nieuwe kwantitative biomarkers
van voedselinname te ontdekken. Op het moment is er een microRNAs in vetweefsel en bloed van de DIOGENES studie bepaald die een relatie vertoont met de energie-inname. Verder zijn er twee microRNAs gevonden die geassocieerd zijn met de inname van polyfenolen. Deze worden op
het moment verder bestudeerd.

Verslagen


Eindverslag

Voedingsstudies maken vaak gebruik van zelfgerapporteerde voedselinname, waarvan bekend is dat deze niet altijd accuraat en betrouwbaar is. Daarom is het belangrijk om biologische parameters in het bloed of in weefsels te identificeren (biomarkers) die objectief de voedselinname weergeven. Het MIRDIET project, een consortium waarin Franse, Zwitserse en Nederlands
partners samenwerken, heeft als doel moleculaire biomarkers van voedselinname te ontdekken. Het project richt zich op MicroRNAs, wat RNAs zijn die zelf niet bij de vorming van eiwitten betrokken zijn maar maar wel dit proces kunnen regelen. Ze worden afgegeven door cellen en kunnen in een stabiele vorm in bloed circuleren. Recentelijk is aangetoond dat MicroRNAs
biologische voorspellers kunnen zijn van ziekten zoals kanker en hart- en vaakziekten.
MIRDIET heeft microRNAs in vetweefsel en bloed bekeken bij gezonde vrijwilligers en mensen met overgewicht en/of obesitas tijdens onder- en overvoeding of tijdens voedingsinterventiestudies gericht op polyfenolen, eiwithoeveelheid of glycemische index om nieuwe kwantitative biomarkers van voedselinname te ontdekken. Op het moment is er een microRNAs in vetweefsel en bloed van de DIOGENES studie geïdentificeerd die een relatie vertoont met de energie-inname. Verder zijn er twee microRNAs gevonden die geassocieerd zijn met de inname van polyfenolen. Deze worden op het moment verder bestudeerd.

Voedingsstudies maken vaak gebruik van zelfgerapporteerde voedselinname, waarvan bekend is dat deze niet altijd accuraat en betrouwbaar is. Daarom is het belangrijk om biologische parameters in het bloed of in weefsels te identificeren (biomarkers) die objectief de voedselinname weergeven. Het MIRDIET project, een consortium waarin Franse, Zwitserse en Nederlands partners samenwerken, heeft als doel moleculaire biomarkers van voedselinname te ontdekken. Het project richt zich op MicroRNAs, wat RNAs zijn die zelf niet bij de vorming van eiwitten betrokken zijn maar maar wel dit proces kunnen regelen. Ze worden afgegeven door cellen en kunnen in een stabiele vorm in bloed circuleren. Recentelijk is aangetoond dat MicroRNAs biologische voorspellers kunnen zijn van ziekten zoals kanker en hart- en vaakziekten.
MIRDIET zal microRNAs in vetweefsel en bloed bekijken bij gezonde vrijwilligers en mensen met overgewicht en/of obesitas tijdens onder- en overvoeding of tijdens voedingsinterventiestudies gericht op polyfenolen, eiwithoeveelheid of glycemische index om nieuwe kwantitative biomarkers van voedselinname te ontdekken. Op het moment zijn de microRNAs in vetweefsel van de DIOGENES studie bepaald en bestudeerd in relatie tot eiwitinname en glycemic index van de voeding.

Samenvatting van de aanvraag

Nutritional studies generally use self-reported dietary intakes which subjective nature of assessment methods is challenging to obtain accurate dietary intake and nutritional status. The use of molecular dietary biomarkers may objectively assess quantitative and qualitative dietary intake without the bias of self-reported dietary intake. As key tissue in inter-organ crosstalk which dysregulation can lead to metabolic and cardiovascular diseases, the adipose tissue is, like blood, an easily accessible tissue using painless sampling. MicroRNAs are noncoding RNAs that post-transcriptionally control gene expression and can be released by cells, circulating in blood in a stable form. Recently, microRNAs were identified as a new class of biomarkers in cancer and cardiovascular health fields. MIRDIET aims at identifying differential responses of specific circulating microRNAs that occur during carefully assessed dietary interventions in individuals with various metabolic status. Studies will be based on adipose tissue miRNome studies by comparing hypo- and hyper-caloric dietary interventions or intervention studies focused on dietary polyphenols, protein content or glycemic index. The biomarker potential of microRNA signature will be validated at the circulating level using blood samples from both same and unrelated dietary interventions. This original approach of microRNA selection provides a unique way to identify novel quantitative nutritional biomarkers.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
529051003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. ir. E.E. Blaak
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht Universitair Medisch Centrum+