Mobiele menu

Implementatieplan volgend op onderzoek naar innovatieve diagnostiek bij kinderen met visuele verwerkingsproblemen

Projectomschrijving

Het ontbreekt aan een effectieve methode om visuele problematiek vroegtijdig op te sporen en in kaart te brengen bij kinderen met (een vermoeden van) Cerebrale Visuele Informatieverwerkingsproblemen (CVI). Recent is innovatief onderzoek uitgevoerd waarbij een eyetracker is ingezet om op jonge leeftijd visuele verwerkingsproblemen op te sporen. Deze methode is effectief gebleken voor het detecteren van verminderde visuele aandacht en exploratie, voor vertragingen in de verwerking van visuele informatie en voor problemen met de oogmotoriek.

Ook kan de ontwikkeling van de oog motoriek en van het visueel functioneren over de tijd worden gevolgd. Objectieve en kwantitatieve informatie wordt verkregen zonder dat actieve medewerking van het kind nodig is. Omdat er in de revalidatiecentra behoefte is aan objectieve diagnostiek, is een implementatieplan ontwikkeld voor toepassing van deze meetmethode in de praktijk. Dit plan bestaat uit voorlichting, scholing, borging en evaluatie.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

In het uitgevoerde onderzoek is aangetoond dat het meten van visueel gestuurde oogbewegingen met een eyetracker geschikt is om de kwaliteit van visueel kijkgedrag en onderliggende visuele informatie- verwerking in kaart te brengen, zowel bij goedziende kinderen als bij kinderen met verschillende soorten visuele problematiek. Dit gebeurt op een niet-verbale manier; dus zonder instructies of communicatie met het kind. De methodologische controle experimenten laten zien dat de met de methodiek verkregen resultaten betrouwbaar zijn en robuust binnen kinderen over een periode van één dag, en relatief stabiel blijven op de langere termijn (over 2 jaar). De methode is valide: Detectie en karakterisering van kwalitatieve afwijkingen in oogmotoriek en visuele functies is vergelijkbaar met huidige diagnostische methoden. De toegevoegde waarde van het opnemen van kijkreacties bij visueel functie onderzoek ligt op het gebied van geautomatiseerde observaties en de toevoeging van kwantitatieve parameters. De beschikbaarheid van oogbewegingsopnames biedt de mogelijkheid tot terugkijken en consultatie van collega’s. Er zijn duidelijke verbanden gevonden tussen afwijkend kijkgedrag (bijv. langzame kijkreacties) en de aanwezigheid van specifieke diagnoses en risicofactoren bij kinderen (bijv. CVI en hersenschade). De methode is geschikt gebleken voor het in kaart brengen van kijkreacties, en biedt meerwaarde in de visuele praktijk. Omdat er in de revalidatiecentra behoefte is aan objectieve diagnostiek bij kinderen met het vermoeden van CVI willen we deze methode toevoegen aan de bestaande werkwijze. Er is een implementatieplan ontwikkeld dat voorziet in toepasbaar maken van de methode voor de praktijk, voorlichting, scholing, borging en evaluatie. Dit plan zal bij honorering worden uitgevoerd door implementatiemanagers van respectievelijk Visio en Bartiméus i.s.m. de onderzoeksgroep van het Erasmus MC. Zowel professionals als managers staan positief t.o.v. dit plan en willen daar hun medewerking aan verlenen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
943090021
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Drs. S.P. Steen
Verantwoordelijke organisatie:
Koninklijke Visio