Mobiele menu

Een veilige auditieve omgeving voor mensen met meervoudige beperkingen

Projectomschrijving

Ondanks dat geluid een belangrijke bron van informatie is voor personen met ernstig visuele en verstandelijke beperkingen, staat geluid niet bij veel zorgorganisaties op de agenda.

Doel

Daarom was het doel van dit project om de Assessment Auditieve Omgeving breed te introduceren in de zorg voor deze kwetsbare doelgroep.

Werkwijze

Tijdens het project is het assessment, met behulp van de app MoSART, geïmplementeerd bij verschillende locaties van Talant, Koninklijke Visio en Bartiméus.

Opbrengst

Het project is succesvol afgerond, met blijvende effecten op de medewerkers. Zij zijn zich meer bewust van de auditieve omgeving, hun eigen rol hierin en het effect van de auditieve omgeving op hun cliënten. Door de implementatie en overdrachtstools (handleiding, kennisbank, films, bijeenkomsten etc.) is meer draagvlak gecreëerd voor het onderwerp. De betrokken organisaties hebben allen aangegeven dit project graag een vervolg te willen geven en onder andere te willen investeren in ontwikkeling van scholing rondom dit onderwerp.

Summary English

Although sound is an important source of information for people with severe visual and intellectual disabilities, the auditory environment receives little attention in most health care organisations. Therefore, the aim of this project was to introduce the Assessment Auditory Environment in residential facilities for this vulnerable target group. During the project, the assessment was implemented at different locations of Talant, Royal Visio and Bartiméus, using the app MoSART. The project was completed successfully, with lasting effects on the employees. They are more aware of the auditory environment and the effect it has on their clients. Through the implementation and transfer tools (manual, knowledge bank, movies, meetings, etc.) more support has been created for the subject. The organizations concerned have all indicated that they would like to pursue a follow-up on the project and invest in the development of education on this subject.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Deze aanvraag betreft een implementatieonderzoek, naar aanleiding van het Ontwikkelproject 'Een veilige auditieve omgeving voor mensen met visuele en verstandelijke beperkingen'. Vanuit het Ontwikkelproject is een interventie-georienteerde assessment procedure ontwikkeld, de 'Assessment Auditieve Omgeving'. Inmiddels is deze assessment doorontwikkeld in een praktisch toepasbare smartphone applicatie, genaamd MoSART. Koninklijke Visio en Bartiméus zullen in 2015 starten met de implementatie van deze assessment procedure, Talant in 2014. De betrokken partijen voeren de implementatie uit op een manier die het beste past binnen hun organisatie, geleid door implementatiemedewerkers van de respectievelijke organisaties. Tot die tijd zal, in samenwerking met de RUG, onder andere gewerkt worden aan de ontwikkeling van handvaten en hulpstukken ten behoeve van kennisoverdracht, zodat de implementatie ook echt zelfstandig, door de organisaties, uitgevoerd kan worden. Het doel is om de kennis en het bewustzijn van dagelijkse begeleiders met betrekking tot de auditieve omgeving te doen groeien. Het vergroten van het bewustzijn van het 'geluidsmilieu', zal een verbetering van de kwaliteit van de auditieve omgevingen teweeg brengen, wat op diens beurt weer zal leiden tot een hogere kwaliteit van leven van de bewoners, en hopelijk een vermindering van probleemgedrag.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
943080031
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2018
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. C. Vlaskamp
Verantwoordelijke organisatie:
Rijksuniversiteit Groningen