ZonMw tijdlijn Kunst en cultuur https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Kunst en cultuur nl-nl Sun, 29 Jan 2023 07:26:49 +0100 Sun, 29 Jan 2023 07:26:49 +0100 TYPO3 news-9113 Mon, 07 Nov 2022 15:40:00 +0100 Tien jaar BAD Award: de creatieve samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/tien-jaar-bad-award-de-creatieve-samenwerking-tussen-kunstenaars-en-wetenschappers/ Tijdens Dutch Design Week 2022 wordt het boek Emerging BioArt & BioDesign gelanceerd. Dit boek geeft een levendig beeld van tien jaar Bio Art & Design (BAD) Awards, gericht op creatieve samenwerking tussen jonge kunstenaars en designers en wetenschappers uit de life sciences. Foto: Drones with Desires door Agi Haines & Marcel de Jeu (ErasmusMC)

Biokunst als middel om dialoog aan te gaan

De competitie startte in 2010 als initiatief van het Netherlands Genomics Initiative (NGI) en werd gecontinueerd door ZonMw. Bij ZonMw heeft het programma Bio Art & Design (BAD) Awards zeven jaar gelopen. Het idee erachter was dat biokunst goede mogelijkheid biedt om de dialoog aan te gaan met het publiek over ontwikkelingen in de life sciences en biotechnologie. Jaarlijks wordt er een ronde georganiseerd waarvoor kunstenaars van over de hele wereld ideeën aanleverden.

Kunstprojecten geëxposeerd bij MU hybrid artspace

Ieder jaar zijn twaalf gerenommeerde Nederlandse onderzoeksgroepen bereid om, na een matchmaking, samen met een kunstenaar aan de slag te gaan en een uitgewerkt voorstel in te dienen. Uit deze voorstellen worden drie winnaars gekozen door een professionele jury. Met 25.000 euro ieder kunnen zij aan de slag met het kunstproject, dat na een half jaar wordt geëxposeerd. Dit gebeurde eerst bij Naturalis en nu bij MU hybrid art house in Eindhoven. De BAD Award heeft internationale bekendheid gekregen en is na tien jaar niet gestopt, maar gecontinueerd door MU met andere partners. Op 16 december 2022 wordt er weer een nieuwe BAD expositie geopend bij MU Hybrid Arts House. Houd de website in de gaten voor informatie.

Boek gratis beschikbaar als bron van inspiratie

Het boek over de eerste 10 jaar bevat onder andere beschrijvingen, foto’s en video’s van alle 30 BAD werken en winnaars en interviews en essays. Het is bedoeld als bron van inspiratie voor studenten, docenten, kunstenaars, designers en wetenschappers. Het is geschreven door William Myers, juryvoorzitter, schrijver en curator op het terrein van biokunst en biodesign, en ontworpen door studio Spass. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met Georgina McDowall, Rawad Baaklini, and Xandra van der Eijk. In verband met het bereiken van een zo groot mogelijke doelgroep wil ZonMw het boek volledig open access beschikbaar stellen.

Download het boek hier

]]>
news-9018 Fri, 30 Sep 2022 17:02:17 +0200 E-magazine Versterking aanpak eenzaamheid gepubliceerd https://publicaties.zonmw.nl/e-magazine-versterking-aanpak-eenzaamheid/ Wat heeft het ZonMw-programma Versterking aanpak eenzaamheid tot nu toe opgeleverd en voor welke uitdagingen staan we als het gaat om het duurzaam verminderen van eenzaamheid in de samenleving? In het kader van de Week tegen Eenzaamheid publiceren wij het e-magazine Versterking aanpak eenzaamheid, waarin deskundigen vanuit diverse perspectieven antwoord geven op deze vragen. Ook delen we handige tips en tools om ook zelf mee aan de slag te gaan. news-8010 Tue, 13 Sep 2022 08:35:00 +0200 Het Lang Leve Kunst Fonds: aanvragen kan weer! https://www.langlevekunst.nl/aanvragen/?utm_source=LangLeveKunst+nieuwsbrief&utm_campaign=e33c8fbfe1-EMAIL_CAMPAIGN_5_26_2021_12_55_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_c3c3301a39-e33c8fbfe1-459962196 Ouderen in allerlei plaatsen in Nederland beleven, mede dankzij het Lang Leve Kunst Fonds, (opnieuw) plezier aan met kunst bezig zijn. Het Lang Leve Kunst Fonds heeft dit jaar nog ruimte voor nieuw aanvragen. Heeft u een idee voor een project waarbij ouderen actief bezig zijn met kunst onder leiding van een kunstenaar? Kijk naar de voorwaarden en vraag aan! news-8490 Fri, 01 Apr 2022 10:29:13 +0200 Mensen met dementie zingen met het Participatiekoor het mooiste uit de Matthäus Passion https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/mensen-met-dementie-zingen-met-het-participatiekoor-het-mooiste-uit-de-matthaeus-passion/ In het Participatiekoor zingen mensen met dementie en hun mantelzorgers. Op Palmzondag 10 april, spelen zij samen met het Groot Omroepkoor, Jeugdkoor Spaarne en het Radio Filharmonisch Orkest, het theatrale concert Hosha’ Na!. Hoogtepunten uit de Matthäus Passion van J.S. Bach, poëzie en beeldende kunst vloeien in Hosha’ Na! samen tot een bijzondere muzikale voorstelling over hoop en verlangen in onzekere tijden. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Hosha’ Na! Een nieuw verhaal

“Hosha’ Na! Help mij toch! Bevrijd mij!”, riepen de Israëlieten toen zij veertig jaar door de woestijn trokken. “Wijs mij de weg uit deze onherbergzame woestenij naar het Beloofde Land.”

Een bijzondere reis

Veertig dagen geleden startten in het hele land mensen met dementie met een bijzonder reis. Na twee jaar binnen te hebben gezeten hebben mensen met dementie hun zangboeken uit de kast gehaald om weer te gaan zingen. Omdat de coronapandemie nog woekerde begonnen zij thuis met zingen. Ondersteund door mantelzangers studeerden zij de mooiste koralen uit de Matthäus Passion in. En zes zaterdagmiddagen kwamen zij online bij elkaar om via een livestream met het Groot Omroepkoor en Jeugdkoor Spaarne samen te zingen. Onder leiding van acteur Pieter Loef en beeldend kunstenaar Gerard de Bruyne schreven en tekenden velen van hen tijdens deze virtuele reis ook over hun herinneringen naar voorbije tijden, over hun verlangens voor een waardig leven en de hoop nooit meer afgezonderd te worden van hun geliefden.

Uitvoering op Palmzondag 10 april

Op Palmzondag 10 april reizen de zangers met dementie en hun mantelzangers, van Groningen tot Bergen op Zoom en van Amsterdam tot Boxmeer, naar het Muziekcentrum van de omroep in Hilversum. Samen met het Groot Omroepkoor, Jeugdkoor Spaarne en het Radio Filharmonisch Orkest brengen zij speciaal voor u het mooiste uit de Matthäus Passion. Geïnspireerd op de persoonlijke reisverhalen van de zangers uit het land, brengen acteur Pieter Loef en kunstenaar Gerard de Bruyne en veertien kinderen hun liefdevolle herinneringen en menselijke verlangens in een poëtisch Gesamtkunstwerk tot leven.

Programma en concertinformatie

15:30 uur: inleiding
16:00 uur: concert Hosha’ Na!
17:45 uur: nazit

Kaarten à € 12,50 inclusief twee consumpties zijn verkrijgbaar bij het Participtiekoor. Het concert vindt plaats in Studio 5. Het publiek beleeft het concert vanuit Studio 1. Meer informatie over het Participatiekoor en de uitvoering vindt u hier.

Kunst en cultuur in de langdurige zorg en ondersteuning

Het Participatiekoor was één van de kunstinitiatieven die onderzocht is binnen het onderzoek Kunst in de Zorg. Het onderzoek is in samenwerking met Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK gefinancierd door het ZonMw-programma Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning.

]]>
news-7432 Tue, 29 Jun 2021 16:00:00 +0200 Waarde van kunst in de zorg wetenschappelijk onderbouwd https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/waarde-van-kunst-in-de-zorg-wetenschappelijk-onderbouwd/ Vandaag, een roerige anderhalf jaar na de start, vond de interactieve afsluitende manifestatie plaats van het participatief actieonderzoek naar de waarde van kunst in de langdurige zorg. ZonMw financierde dit eerste grootschalige landelijke onderzoek naar Kunst in de Zorg vanuit het perspectief van ouderen zelf, maar ook van kunstenaars, zorgmedewerkers en beleidsmakers. Het voornaamste resultaat is dat kunst plezier, positiviteit en diepgaand contact brengt, en dat het uitdaagt. Kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing en Amsterdam UMC geven een stevige wetenschappelijke onderbouwing en versterken hiermee de plaats van kunst binnen de zorgpraktijk én dragen bij aan de kwaliteit van leven van ouderen. news-7442 Tue, 29 Jun 2021 11:44:47 +0200 Lang Leve Kunst Fonds: Extra geld beschikbaar voor nieuwe projecten https://www.langlevekunst.nl/aanvragen/?utm_source=LangLeveKunst+nieuwsbrief&utm_campaign=2058b3f425-Nieuwsbericht_juni21&utm_medium=email&utm_term=0_c3c3301a39-2058b3f425-459962196 Het Lang Leve Kunst Fonds stelt maximaal 600.000 EUR ter beschikking. Dit is bedoeld voor projecten die actieve kunstbeoefening door ouderen en hun creatieve ontwikkeling als hoofddoel hebben. Het kunnen nieuwe projecten zijn, maar ook uitbreiding, schaalvergroting en/of verduurzaming van eerdere pilots of projecten. news-7051 Wed, 17 Mar 2021 10:25:42 +0100 E-magazine over de waarde van kunst en cultuur in de zorg https://publicaties.zonmw.nl/kunst-en-cultuur/e-magazine-waarde-kunst-en-cultuur/ Wat is de waarde van kunst en cultuur in de langdurige zorg en ondersteuning, in het bijzonder voor ouderen? Dat is waar het ZonMw-programma Kunst en cultuur in de langdurige zorg en ondersteuning over gaat. In deze publicatie gaan we vanuit dit programma in op onderzoek en benodigde kennis, praktijkvoorbeelden en de ambitie om de inzet van kunst en cultuur te verduurzamen in de langdurige zorg en ondersteuning. news-6811 Mon, 18 Jan 2021 09:17:00 +0100 Lang Leve Kunst Fonds gestart https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/lang-leve-kunst-fonds-gestart/ news-6774 Thu, 14 Jan 2021 08:50:00 +0100 ZonMw op het congres ‘Nieuwe generatie ouderen, langer thuis’ https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zonmw-op-het-congres-nieuwe-generatie-ouderen-langer-thuis/ Op 25 november jl. vond de conferentie ‘Nieuwe generatie ouderen, langer thuis’ plaats. Het congres, dat al jaren toonaangevend is in de ouderenzorg, werd nu volledig online georganiseerd. Ruim 3200 bezoekers bekeken één of meer sessies van het congres. ZonMw organiseerde twee sessies. Hieronder een kort verslag én een link naar het videoverslag waar u deze sessies terug kunt kijken. news-5422 Mon, 23 Mar 2020 08:15:00 +0100 Swingende start onderzoeksproject kunst in de zorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/swingende-start-onderzoeksproject-kunst-in-de-zorg/ Op donderdag 5 maart organiseerde het programma ‘Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning’ een kick-off bijeenkomst van het onderzoeksproject ‘Kunst in de Zorg: verkennen van de rol van creativiteit, kunst en culturele verandering door kunstinitiatieven en -programma’s’. In dit project staan 17 kunstinitiatieven centraal. Zij kwamen bij elkaar voor een onderlinge kennismaking. Na een swingende opening door PRA muziektheater en een welkomstwoord van Henk Smid, oud-directeur van ZonMw, werd de opzet van het onderzoek gepresenteerd door onderzoeksleider Tineke Abma. De onderzoekers gaan actieve en betekenisvolle participatie onder ouderen stimuleren door de werkzame elementen en effecten van de 17 geselecteerde kunstinitiatieven te identificeren. Daarnaast gaan ze de initiatieven evalueren en de projectleiders ondersteunen door de kunstinitiatieven beter aan te laten sluiten bij de behoeften van ouderen.

Het doel van de bijeenkomst was een kennismaking tussen de betrokkenen vanuit de kunstinitiatieven (projectleiders, kunstenaars, zorg-, welzijns- en ondersteuningsprofessionals en deelnemers), de onderzoekers, Stichting RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo en de programmacommissie. Na een kennismakingssessie werden de kunstinitiatieven in groepen verdeeld om op een creatieve manier de structuur van hun initiatief uit te beelden en op deze manier bij te dragen aan het onderzoek. Deze dag zorgde voor een het gezamenlijke gevoel om een vliegende start te maken met het onderzoek en mooie resultaten op te leveren.

Doel van het onderzoek

Resultaten uit het onderzoek moeten leiden tot meer kennis over en handvatten voor de werkzame elementen en effecten van bestaande kunstinitiatieven. Deze worden daardoor voor een breder publiek inzichtelijk en bruikbaar. Het uiteindelijke doel is het verduurzamen van de inzet van kunstinitiatieven in de langdurige zorg- en ondersteuningssector.

De onderzoekers hanteren hierbij een aanpak met een welzijnsbenadering die gebaseerd is op de principes van positieve gezondheid. Belangrijk in het onderzoek is de dialoog tussen alle relevante betrokkenen zodat iedereen gezamenlijk kan leren en reflecteren over de mechanismen en impact van de kunstinitiatieven. Meer informatie over het onderzoeksproject is binnenkort te vinden op de programmapagina.

Meer informatie

]]>