ZonMw tijdlijn Kunst en cultuur https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Kunst en cultuur nl-nl Tue, 13 Apr 2021 00:42:58 +0200 Tue, 13 Apr 2021 00:42:58 +0200 TYPO3 news-7051 Wed, 17 Mar 2021 10:25:42 +0100 E-magazine over de waarde van kunst en cultuur in de zorg https://publicaties.zonmw.nl/kunst-en-cultuur/e-magazine-waarde-kunst-en-cultuur/ Wat is de waarde van kunst en cultuur in de langdurige zorg en ondersteuning, in het bijzonder voor ouderen? Dat is waar het ZonMw-programma Kunst en cultuur in de langdurige zorg en ondersteuning over gaat. In deze publicatie gaan we vanuit dit programma in op onderzoek en benodigde kennis, praktijkvoorbeelden en de ambitie om de inzet van kunst en cultuur te verduurzamen in de langdurige zorg en ondersteuning. news-6811 Mon, 18 Jan 2021 09:17:00 +0100 Lang Leve Kunst Fonds gestart https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/lang-leve-kunst-fonds-gestart/ news-6774 Thu, 14 Jan 2021 08:50:00 +0100 ZonMw op het congres ‘Nieuwe generatie ouderen, langer thuis’ https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zonmw-op-het-congres-nieuwe-generatie-ouderen-langer-thuis/ Op 25 november jl. vond de conferentie ‘Nieuwe generatie ouderen, langer thuis’ plaats. Het congres, dat al jaren toonaangevend is in de ouderenzorg, werd nu volledig online georganiseerd. Ruim 3200 bezoekers bekeken één of meer sessies van het congres. ZonMw organiseerde twee sessies. Hieronder een kort verslag én een link naar het videoverslag waar u deze sessies terug kunt kijken. news-5422 Mon, 23 Mar 2020 08:15:00 +0100 Swingende start onderzoeksproject kunst in de zorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/swingende-start-onderzoeksproject-kunst-in-de-zorg/ Op donderdag 5 maart organiseerde het programma ‘Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning’ een kick-off bijeenkomst van het onderzoeksproject ‘Kunst in de Zorg: verkennen van de rol van creativiteit, kunst en culturele verandering door kunstinitiatieven en -programma’s’. In dit project staan 17 kunstinitiatieven centraal. Zij kwamen bij elkaar voor een onderlinge kennismaking. Na een swingende opening door PRA muziektheater en een welkomstwoord van Henk Smid, oud-directeur van ZonMw, werd de opzet van het onderzoek gepresenteerd door onderzoeksleider Tineke Abma. De onderzoekers gaan actieve en betekenisvolle participatie onder ouderen stimuleren door de werkzame elementen en effecten van de 17 geselecteerde kunstinitiatieven te identificeren. Daarnaast gaan ze de initiatieven evalueren en de projectleiders ondersteunen door de kunstinitiatieven beter aan te laten sluiten bij de behoeften van ouderen.

Het doel van de bijeenkomst was een kennismaking tussen de betrokkenen vanuit de kunstinitiatieven (projectleiders, kunstenaars, zorg-, welzijns- en ondersteuningsprofessionals en deelnemers), de onderzoekers, Stichting RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo en de programmacommissie. Na een kennismakingssessie werden de kunstinitiatieven in groepen verdeeld om op een creatieve manier de structuur van hun initiatief uit te beelden en op deze manier bij te dragen aan het onderzoek. Deze dag zorgde voor een het gezamenlijke gevoel om een vliegende start te maken met het onderzoek en mooie resultaten op te leveren.

Doel van het onderzoek

Resultaten uit het onderzoek moeten leiden tot meer kennis over en handvatten voor de werkzame elementen en effecten van bestaande kunstinitiatieven. Deze worden daardoor voor een breder publiek inzichtelijk en bruikbaar. Het uiteindelijke doel is het verduurzamen van de inzet van kunstinitiatieven in de langdurige zorg- en ondersteuningssector.

De onderzoekers hanteren hierbij een aanpak met een welzijnsbenadering die gebaseerd is op de principes van positieve gezondheid. Belangrijk in het onderzoek is de dialoog tussen alle relevante betrokkenen zodat iedereen gezamenlijk kan leren en reflecteren over de mechanismen en impact van de kunstinitiatieven. Meer informatie over het onderzoeksproject is binnenkort te vinden op de programmapagina.

Meer informatie

]]>