Uitgelicht

Van begin tot resultaat - Kunst in de Zorg

Wat is de impact van kunstinitiatieven op senioren en wat zijn werkzame mechanismen en strategieën om kunstinitiatieven te verduurzamen? Het onderzoek Kunst in de Zorg deed onderzoek naar de impact van kunst en cultuur op de gezondheid en het sociale welbevinden van senioren.

Bekijk de resultaten van dit onderzoek

Lang Leve Kunst Fonds gestart

Wat begon als een pilot in 2013 krijgt in 2021 een duurzaam vervolg: vandaag lanceren Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK en het Prins Bernhard Cultuurfonds het Lang Leve Kunst Fonds. Jaarlijks is er ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe initiatieven gericht op actieve kunstbeoefening door ouderen. Kunstenaars en organisaties op het gebied van zorg en welzijn voor ouderen kunnen voor nieuwe projecten een financiële bijdrage aanvragen. In 2021 kan dat vóór 1 april en vóór 1 september.

Kijk hier voor inspiratie en meer informatie

Video: Swingende start onderzoeksproject kunst in de zorg

Op donderdag 5 maart organiseerde het programma ‘Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning’ een kick-off bijeenkomst van het onderzoeksproject ‘Kunst in de Zorg: verkennen van de rol van creativiteit, kunst en culturele verandering door kunstinitiatieven en -programma’s’. In dit project staan 17 kunstinitiatieven centraal. Zij kwamen bij elkaar voor een onderlinge kennismaking.

Bekijk de video

Blijf op de hoogte

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ouderen!

Aanmelden

Actueel

E-magazine Versterking aanpak eenzaamheid gepubliceerd

Wat heeft het ZonMw-programma Versterking aanpak eenzaamheid tot nu toe opgeleverd en voor welke uitdagingen staan we als het gaat om het duurzaam verminderen van eenzaamheid in de samenleving? In het kader van de Week tegen Eenzaamheid publiceren wij het e-magazine Versterking aanpak eenzaamheid, waarin deskundigen vanuit diverse perspectieven antwoord geven op deze vragen. Ook delen we handige tips en tools om ook zelf mee aan de slag te gaan.

Pagina

Het Lang Leve Kunst Fonds: aanvragen kan weer!

Ouderen in allerlei plaatsen in Nederland beleven, mede dankzij het Lang Leve Kunst Fonds, (opnieuw) plezier aan met kunst bezig zijn. Het Lang Leve Kunst Fonds heeft dit jaar nog ruimte voor nieuw aanvragen.

 

Heeft u een idee voor een project waarbij ouderen actief bezig zijn met kunst onder leiding van een kunstenaar? Kijk naar de voorwaarden en vraag aan!

Elders gezien

Mensen met dementie zingen met het Participatiekoor het mooiste uit de Matthäus Passion

In het Participatiekoor zingen mensen met dementie en hun mantelzorgers. Op Palmzondag 10 april, spelen zij samen met het Groot Omroepkoor, Jeugdkoor Spaarne en het Radio Filharmonisch Orkest, het theatrale concert Hosha’ Na!. Hoogtepunten uit de Matthäus Passion van J.S. Bach, poëzie en beeldende kunst vloeien in Hosha’ Na! samen tot een bijzondere muzikale voorstelling over hoop en verlangen in onzekere tijden. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website