ZonMw tijdlijn Ouderen https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Ouderen nl-nl Thu, 20 Jun 2019 11:15:14 +0200 Thu, 20 Jun 2019 11:15:14 +0200 TYPO3 news-4192 Tue, 18 Jun 2019 08:30:00 +0200 Investeren in kennis draagt bij aan verdere verbetering ziekenhuiszorg ouderen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/investeren-in-kennis-draagt-bij-aan-verdere-verbetering-ziekenhuiszorg-ouderen/ Vandaag presenteren ZonMw en KBO-PCOB het signalement 'Meer aandacht voor ouderen in het ziekenhuis'. Meer kennis over de effecten van ziekten en behandelingen van ouderen in het ziekenhuis is nodig om beter rekening te kunnen houden met hun individuele situatie.  

Bij ouderen zien we een grote diversiteit in vitaliteit en vaker meerdere gezondheidsproblemen. Hierdoor is de uitkomst van een ziekenhuisbehandeling bij hen lastiger te voorspellen dan bij een 30-jarige man die slechts voor één aandoening wordt behandeld. Meer kennis draagt eraan bij dat de gezondheidssituatie van ouderen kan verbeteren en ze langer thuis kunnen zijn.

Investeren in kennis

Nieuwe behandelingen zijn doorgaans ontwikkeld door heel specifiek naar één orgaan of ziekte te kijken bij veelal jongere patiënten. Maar het is niet altijd goed bekend wat het voor de uitkomsten betekent als een oudere patiënt meerdere aandoeningen of bijvoorbeeld geheugenklachten heeft. En ook niet welke invloed deze zaken hebben op uitkomsten die voor ouderen belangrijk zijn, zoals langer thuis kunnen blijven wonen. Investeren in een programmatische, ziekte-overstijgende aanpak van kennisontwikkeling over de zorg voor ouderen, is nodig om de uitkomsten voor ouderen die het ziekenhuis bezoeken verder te verbeteren. In de huidige subsidieprogramma’s is daarvoor onvoldoende ruimte.

Verschillen tussen ouderen

Goede gezondheidszorg houdt rekening met verschillen tussen mensen. Bij ouderen zien we heel vitale mensen maar er kan ook sprake zijn van toegenomen kwetsbaarheid. Deze verschillen kunnen van grote invloed zijn op de uitkomsten van ziekte en behandeling en zijn zeer bepalend voor het kiezen van de juiste behandeling en voor het inzetten van extra zorg om de uitkomsten verder te verbeteren. Een passende behandeling moet zoveel mogelijk aansluiten op de persoonlijke omstandigheden en voorkeuren van een patiënt. Simon Mooijaart, internist-ouderengeneeskunde in het LUMC en voorzitter van de schrijfgroep van het signalement: ‘Het ziekenhuis is een knooppunt waar veel ouderen komen in een belangrijke periode van hun leven. Juist daar moeten we de zorg goed op iemands specifieke situatie afstemmen, zodat alle ouderen in het ziekenhuis en daarbuiten optimaal profiteren van onze goede gezondheidszorg.’

Samen beslissen

De vraag is hoe we de zorg zo kunnen inrichten dat we de specifieke situatie en voorkeuren van de oudere patiënt systematisch meenemen in de gezamenlijke keuze voor de best passende behandeling. ‘Samen beslissen’ wat de beste ingreep is, op basis van onderzoek, zodat de totale zorg voor ouderen bijdraagt aan het herstel of behoud van zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Manon VanderKaa, directeur seniorenorganisaties KBO-PCOB: ‘Nog meer investeren in kennis is de garantie dat langer thuis meer is dan een ambitie van beleidsmakers. Dit signalement geeft aan wat nodig is voor ouderen en is opgesteld met senioren. Dat garandeert een onderzoeksagenda met impact.’

Meer informatie

]]>
news-4187 Mon, 17 Jun 2019 13:05:15 +0200 Vrijwilligerswerk doen is beter voor mensen met dementie én hun mantelzorgers https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2289329-na-diagnose-dementie-blijf-actief-vrijwilligerswerk-heeft-positief-effect.html Minder emotionele problemen zoals angst, apathie, depressie en agitatie. Dat zijn de effecten wanneer mensen met dementie vrijwilligerswerk doen. Bovendien heeft het een positief effect op de algehele stemming van mensen met dementie én voelen mantelzorgers zich minder emotioneel belast. Nieuwsuur maakte een item over de resultaten van dit ZonMw-project. news-4184 Mon, 17 Jun 2019 11:04:19 +0200 HEALTH TUESDAY SPRINT | NUTTIGE TOEPASSINGEN VAN VOICE-TECHNOLOGIE https://ucreate-weconnect.nl/event/health-tuesday-sprint-nuttige-toepassingen-van-voice-technologie/ Voice-technologie is hot. In heel veel situaties is het gemak en de toegankelijkheid van gesproken informatie en interactie een doorslaggevende factor om deze nieuwe technologie in te zetten. Maar er zijn ook talloze situaties waarin voice-technologie niet de oplossing is om de informatie of interactie laagdrempeliger te maken. Hoe kom je tot nuttige toepassingen? Greenberry neemt je mee in de wereld van voice-technologie, voice-platformen en helpt je in een korte sprint je eigen nuttige voice-toepassingen te vinden én te testen! news-4171 Thu, 13 Jun 2019 11:30:06 +0200 Knuffelen met een zorgrobot helpt tegen eenzaamheid https://www.trouw.nl/samenleving/knuffelen-met-een-zorgrobot-helpt-tegen-eenzaamheid~a25df07c/ De eerste experimenten met sociale zorgrobots zijn achter de rug. Zorgorganisaties en hun cliënten zijn enthousiast. Hoe werkt een sociale robot en welke ethische bezwaren kleven er aan? news-4162 Fri, 07 Jun 2019 17:03:01 +0200 Kleine subsidies met grote impact https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kleine-subsidies-met-grote-impact/ Op 23 mei was ik op het congres Slimmer Thuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De dag stond volledig in het teken van slimme (ICT)-oplossingen voor ouderen: van sociale robots en seniorentablets tot serious games. Daar ging mijn hart natuurlijk sneller van kloppen, als programmamanager van het programma Active & Assisted Living (AAL). Wij financieren namelijk veel van dit soort ICT-oplossingen die ouderen helpen om gezond en gelukkig oud te worden. Het was een mooi congres met veel interessante workshops en sprekers. Een van de gesprekken die mij het meest is bijgebleven was met één van onze Active & Assisted Living projectpartners: SD Insights. Dat bedrijf is als deelnemer betrokken bij CuArdian Angel (CARA), een AAL-project dat nieuwe diensten wil ontwikkelen, zodat ouderen op een veilige manier auto kunnen blijven rijden. Het project is inmiddels bijna afgerond, dus ik besloot Guido – de projectleider – eens te vragen naar wat het AAL-project hen nou had gebracht.

Een van de belangrijkste dingen voor hem was de mogelijkheid om in een relatief kort project (6 maanden) de behoefte van ouderen over autorijden in beeld te krijgen. CARA hoort namelijk bij de eerste lichting projecten die een zogenaamd ‘small collaborative project’ hebben uitgevoerd. Dat is een nieuwe subsidiemogelijkheid naast de langdurige AAL-projecten. ‘Het was in zes maanden met zes partners in drie landen heel intensief’, vertelde Guido. ‘De energie zat er heel goed in en sommige partners, die al meerdere AAL-projecten hadden uitgevoerd, waren zeer positief verrast over de resultaten die je in deze korte periode kunt bereiken.’

De reactie zette mij aan het denken over hoe je met subsidies innovatie kan stimuleren. Het bieden van kortlopende subsidies blijkt goed te werken, omdat de risico’s en de investering veel minder groot zijn dan bij een project van 2 of 3 jaar. Het biedt de ruimte om behoeftes te toetsen voordat je een technologie verder gaat ontwikkelen. Subsidiëren van behoefte- en conceptonderzoek zou dus kunnen bijdragen aan betere innovaties, en oplossingen waar mensen écht op zitten te wachten. Kortom, dit soort kleine subsidies kunnen een grote impact hebben op de introductie van nieuwe technologieën. Een mooie gedachte waarmee ik het congres Slimmer Thuis verliet.

Wilt u meer weten over ontwikkelde AAL oplossingen, de subsidiemogelijkheden en de geleerde lessen? Kom dan op 18 juni naar het Sociaalweb congres Nieuwe technologieën in het sociaal domein, waar ik één van de sprekers ben.

]]>
news-4161 Fri, 07 Jun 2019 16:51:35 +0200 Oudje, bejaarde of senior? Hoe willen 65+ers worden genoemd? https://www.woonz.nl/aanbieden/blog/benamingen-senior Hoe willen 65-plussers worden genoemd? Dat is een goede én lastige vraag. Allereerst is de doelgroep ontzettend divers en telt meerdere generaties. Ook kan iemand van 80 jaar zich net zo fit voelen als iemand van 65 jaar. Dus het woord ‘bejaarde’ dat veel op televisie en in kranten wordt gebruikt, is niet meer van deze tijd. GetOud en Probiblio hebben onderzoek gedaan naar verschillende benamingen; welke vinden 65-plussers positief, negatief of neutraal klinken? We zetten ze voor je op een rij. news-4159 Thu, 06 Jun 2019 16:00:05 +0200 V&VN eHealth scriptieprijs 2019 https://vzi.venvn.nl/eHealth/eHealth-scriptieprijsvraag-2019 Komt jouw scriptie in aanmerking voor de landelijke V&VN eHealth scriptieprijs? Doe mee en maak kans op een prijs van 1.000 euro! Tussen 10 juni en 19 juli kan je op de website je afstudeerscriptie indienen. In september worden er vijf genomineerden bekend gemaakt. Na een publieksverkiezing eind oktober volgt op 9 december de officiële prijsuitreiking. news-4158 Thu, 06 Jun 2019 14:40:07 +0200 Hoe gemeentevriendelijk is ZonMw? https://mediator.zonmw.nl/mediator-35/hoe-gemeentevriendelijk-is-zonmw/ De transitie in de zorg legde vier jaar geleden nieuwe verantwoordelijkheden neer bij gemeenten. Als wethouder van gemeente Leusden zag ik ze voorbij komen: Wmo, jeugdzorg, de integratie van mensen met een beperking en ouderenzorg. Momenteel liggen veel wethouders wakker van de kostenoverschrijdingen binnen de jeugdzorg. news-4157 Thu, 06 Jun 2019 14:35:32 +0200 ‘We moeten thuiswonende ouderen ook screenen’ https://mediator.zonmw.nl/mediator-35/we-moeten-thuiswonende-ouderen-ook-screenen/ Juist bij thuiswonende ouderen komt veel ondervoeding voor, blijkt uit een groot Europees onderzoek. De wetenschappers ontwikkelden een model waarmee zorgverleners snel het risico kunnen inschatten dat iemand ondervoed raakt. Een gesprek met onderzoekscoördinator Marjolein Visser. news-4153 Wed, 05 Jun 2019 10:37:22 +0200 Hersenfestival - aftermovie en sprekers https://hersenonderzoek.nl/hersenfestival/ Tijdens het Hersenfestival kregen deelnemers aan Hersenonderzoek.nl meer informatie over het doel van hersenonderzoek en werden zij bedankt voor hun deelname. Momenteel hebben ruim 17.000 mensen zich aangemeld bij Hersenonderzoek.nl Hersenfestival gemist? Bekijk de aftermovie en lees meer over de sprekers. news-4144 Tue, 04 Jun 2019 10:31:30 +0200 Vouchers ‘Juiste Zorg Op de Juiste Plek’ beschikbaar https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/vouchers-juiste-zorg-op-de-juiste-plek-beschikbaar/ Vandaag gaat de voucherregeling van het ZonMw-programma 'Juiste Zorg Op de Juiste Plek' (JZOJP) open. Met een voucher kunnen regionale samenwerkingsverbanden expertise inhuren voor het verzamelen van data en het daarmee in kaart brengen van de stand van zaken en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn in de regio. Op basis van dit regiobeeld kunnen zij hun aanbod aan zorg, welzijn en ondersteuning verder ontwikkelen en nog beter aan laten sluiten op behoeftes van de mensen in de regio. Zorg voorkomen, verplaatsen en vervangen. Dat is de essentie van het ZonMw-programma 'Juiste Zorg Op de Juiste Plek' (JZOJP). Samen de zorg echt veranderen. Onnodig dure of overbodige zorg voorkomen. Zorg verplaatsen - naar dichter bij mensen thuis, in hun eigen vertrouwde leefomgeving. En zorg vervangen door nieuwe en andere vormen van zorg.

Voucherregeling

Het ZonMw-programma JZOJP is er voor startende en bestaande regionale samenwerkingsverbanden die mensen goed op elkaar afgestemde zorg, ondersteuning en welzijn (willen gaan) bieden. Het programma bestaat uit 4 instrumenten: 3 impulsen en 1 voucherregeling. Vanaf vandaag kunnen vouchers aangevraagd worden tot 9 juli. Met een voucher kunnen regionale samenwerkingsverbanden expertise inhuren voor het verzamelen van data en het daarmee in kaart brengen van de sociale en gezondheidssituatie van de bewoners van hun regio.

Subsidie en looptijd

De subsidie die met een voucher kan worden aangevraagd, bedraagt maximaal € 10.000,- en heeft een looptijd van maximaal 9 maanden. Een samenwerkingsverband kan maximaal 2 keer een voucher aanvragen; bijvoorbeeld een voor expertise en een voor data levering en bewerking. Na de zomer zal de regeling, mogelijk in aangepaste vorm, weer opengesteld worden.

Regiobeeld en regiovisie

Het organiseren van de juiste zorg op de juiste plek begint bij een helder beeld van de regio: Wat doen we goed in de regio en wat kan beter? Welke zorg heeft deze regio in de toekomst nodig en hoe anticiperen we daarop met elkaar? Dit gedeelde regiobeeld vormt de basis waarop een regiovisie wordt bepaald: hoe laten we in de toekomst de zorg- en ondersteuning beter aansluiten bij de behoefte van mensen. Vandaar uit maakt elke partij - vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid - afspraken over de organisatie van zorg en ondersteuning. Dit resulteert in een gemeenschappelijke regionale opgave die maakt dat aanbieders en professionals de zorg zó organiseren dat de patiënt zich goed geholpen voelt in zijn dagelijks functioneren. En het geeft richting aan de inkoop door gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren.

Regiobeeld.nl

Met een JZOJP voucher kan een regionaal netwerk externe expertise inzetten voor het vaststellen van het regiobeeld, gericht op de dataverzameling en –analyse. Ook het toevoegen van op maat toegesneden data van dataleveranciers is daarbij een optie. Als ondersteuning bij het in kaart brengen van de regionale opgave heeft VWS door het RIVM een basisdataset laten ontwikkelen. Met behulp van deze interactieve website regiobeeld.nl kan inzicht worden verkregen in de stand van zaken en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn in de regio.

Meer informatie

 

]]>
news-4121 Wed, 29 May 2019 16:50:49 +0200 Genetische mutatie verhoogt kans om 100 te worden zonder dementie https://www.alzheimercentrum.nl/mutatie-verhoogt-kans-om-100-te-worden/ Een mutatie in het PLCG2-gen beschermt tegen verschillende vormen van dementie. Dragers van deze mutatie hebben een sterk verhoogde kans om 100 jaar te worden zónder dementie. Dat blijkt uit onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam en de afdeling Klinische Genetica van Amsterdam UMC, onder leiding van Henne Holstege. Onderzoek uit het programma Memorabel heeft een bijdrage geleverd aan deze resultaten. news-4084 Tue, 28 May 2019 17:06:00 +0200 Kennisbundel Zelfmanagementondersteuning https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kennisbundel-zelfmanagementondersteuning/ Wat houdt zelfmanagementondersteuning in bij mensen met diverse chronische gezondheidsproblemen? Welke kennis, houding en vaardigheden heb je daar als (aankomend) zorgverlener voor nodig? Antwoorden vind je in de Kennisbundel Zelfmanagementondersteuning. Gebruik de bundel tijdens de pilotfase (tot 1 juli) en deel je ervaring! De Kennisbundel Zelfmanagementondersteuning (pilotfase) bevat actuele kennis en leermiddelen. De nadruk ligt op hoe je het als zorgverlener in de praktijk brengt.

Voor docenten en zorgprofessionals

Vooral voor docenten mbo-hbo, zorgverleners en studenten van opleidingen in zorg en welzijn is deze kennisbundel interessant. Ook is het geschikt voor bij- en nascholing van zorgverleners in de praktijk. Denk aan:

 • Verzorgenden IG
 • Mbo-verpleegkundigen
 • Hbo-verpleegkundigen
 • Paramedici (fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek, etc.)
 • Medewerkers maatschappelijke zorg, social work, SPH, toegepaste psychologie  
 • Persoonlijk begeleiders

Deel je ervaring

Wil jij de kennisbundel al gebruiken? Doe dan mee aan de pilotfase (tot 1 juli 2019). Laat weten wat je er van vindt en deel je ervaringen. In september komt de definitieve versie online te staan. Iedereen die meedoet aan de pilot maakt kans op een cadeaubon van 25 euro.

Leerboek Verpleegkundige ondersteuning bij zelfmanagement

De inhoud is een bewerking van het leerboek Verpleegkundige ondersteuning bij zelfmanagement en eigen regie onder redactie van AnneLoes van Staa, Lausanne Mies en Ada ter Maten-Speksnijder.

Samenwerking

De kennisbundel is ontwikkeld door Hogeschool Rotterdam, in samenwerking met Vilans en financieel mogelijk gemaakt door ZonMw.

Tijdens de ontwikkeling is samengewerkt met experts op het gebied van zelfmanagement en zelfredzaamheid, docenten van verschillende mbo- en hbo-scholen, lectoren van het Platform Zelfmanagement, en vertegenwoordigers van Vilans, VKI, Vitale Delta en V&VN.

Meer lezen

]]>
news-4093 Mon, 27 May 2019 16:00:00 +0200 Kennisagenda onderzoeksprogramma klimaat en gezondheid https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kennisagenda-onderzoeksprogramma-klimaat-en-gezondheid/ Het klimaat verandert wereldwijd en ook in Nederland. Het veranderende klimaat in Nederland heeft al allerlei zichtbare gezondheidsgevolgen. Maatregelen om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan, bieden kansen voor het bevorderen van de gezondheid, maar brengen mogelijk ook nieuwe risico’s met zich mee. In opdracht van ZonMw hebben het RIVM, de Universiteit Maastricht en Wageningen University & Research een kennisagenda opgesteld. Hierin staat welk onderzoek uitgevoerd moet worden om de gezondheidsrisico’s van klimaatverandering te beperken. Een samenhangende kennisagenda met brede focus is van belang om inzicht te krijgen in de gezondheidsrisico’s van klimaatverandering in Nederland, op korte en lange termijn. De kennisagenda klimaat en gezondheid pleit voor een integrale benadering van klimaatonderzoek, door samenwerking van verschillende beleidssectoren en de praktijk. Het toekomstige klimaatonderzoek moet ook helpen bij het prioriteren van maatregelen.

Prioriteiten kennisagenda

In de kennisagenda wordt voorgesteld om de volgende activiteiten te prioriteren in een toekomstig onderzoeksprogramma klimaat en gezondheid:

 • Analyseer de huidige en toekomstige gezondheidsrisico’s van klimaatverandering in samenhang met elkaar
 • Ontwikkel maatregelen om huidige en toekomstige gezondheidseffecten van klimaatverandering aan te pakken. Bepaal de meest effectieve mix van maatregelen om gezondheid te bevorderen en risico’s te minimaliseren en de maatregelen die op korte termijn genomen kunnen worden
 • Ontwikkel een systeem om gezondheidseffecten van klimaatverandering tijdig te herkennen en effecten van maatregelen te evalueren
 • Neem gezondheid standaard mee bij de evaluatie van klimaatmaatregelen (bijvoorbeeld in het kader van de Nationale Adaptatie Strategie en Klimaatwet), om ongewenste neveneffecten op de gezondheid te voorkomen en positieve neveneffecten te versterken

Klimaat en gezondheid

Klimaat en gezondheid zijn bekeken in samenhang met duurzaamheid, milieu en voeding. De gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen, temperatuurveranderingen, droogte en waterbeschikbaarheid, hebben grote impact op de volksgezondheid, maatschappij en economie, zoals beschreven in de ‘Lancet Countdown on health and climate change’. Ook in Nederland treden een aantal verwachte ontwikkelingen nu al op, zoals een toename van allergieën en hittestress. Actie is nodig om de uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren en de gevolgen voor de gezondheid en gezondheidssector te beperken.

Maatregelen

De gevolgen voor de gezondheid van klimaatverandering in Nederland en van klimaatmitigatie- en adaptatiemaatregelen zijn echter vaak niet goed te kwantificeren of krijgen weinig aandacht. Actuele kennis is nodig over klimaatrisico’s om nu en in de toekomst de juiste beslissingen te kunnen nemen over in te zetten maatregelen. De klimaatmitigatiemaatregelen die uitgewerkt worden in het Klimaatakkoord richten zich vooral op reductie van CO2-uitstoot en niet op de mogelijke nevengevolgen voor de volksgezondheid. Klimaatadaptatiemaatregelen (zoals meer groen en water in de stad, klimaatbestendige bouw) bieden grote kansen voor het bevorderen van de gezondheid maar brengen mogelijk ook nieuwe risico’s met zich mee. Nederland kan zich hier op voorbereiden door samen met beleid en praktijk kennis te ontwikkelen. Alleen zo kunnen we de leefomgeving verbeteren en de volksgezondheid bevorderen.

Meer informatie

 

 

]]>
news-4089 Thu, 23 May 2019 13:53:54 +0200 Gezondheidszorgonderzoek in Europa https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/gezondheidszorgonderzoek-in-europa/ Onderzoeksfinanciers in Europa zijn samen gekomen tot een Strategische onderzoeksagenda. Om de groeiende uitdagingen aan te kaarten op het gebied van gezondheidszorgsystemen, met name de onderzoeksgebieden die de komende jaren steeds belangrijker worden. Je kunt de conceptversie inzien en tot 28 juni feedback geven. Denk je mee? -    Bekijk de Strategische onderzoeksagenda (conceptversie)
-    Geef je feedback via deze vragenlijst

De Strategische onderzoeksagenda en de vragenlijst zijn afkomstig van het project TO-REACH. In alle EU-lidstaten wordt dezelfde vragenlijst gedeeld onder alle belanghebbenden, waaronder onderzoekers, andere betrokkenen in de gezondheidszorg, patiënten en geïnteresseerde burgers. Om die reden is de vragenlijst dan ook in het Engels. Je mag ook in het Nederlands antwoorden, als je dat fijner vindt.

Gezondheidszorgonderzoek in Europa

Veel van de vraagstukken binnen de gezondheidszorg zijn niet uniek voor Nederland. Maar de context per land is verschillend. Daarom werkt het niet om simpelweg verbeteringen te kopiëren. Het zou mooi zijn als we in Europees verband beter kunnen begrijpen en voorspellen hoe succesvolle innovaties elders kunnen worden toegepast.

TO-REACH project

Binnen het TO-REACH project werkt ZonMw samen met onderzoeksfinanciers in andere landen. We bekijken welke vraagstukken spelen en waar we gezamenlijk kunnen optrekken.

De centrale vraag van TO-REACH is: Hoe kunnen we efficiënter gebruik maken van succesvolle zorginnovaties uit andere landen? Het initiatief richt zich op de overdraagbaarheid (‘transferability’) van verbeteringen in de organisatie van zorg.

Dit is een Horizon 2020-gecoördineerde coördinatie- en ondersteuningsactie (CSA). ZonMw en Nivel doen hier aan mee, samen met overheids- en financieringsorganen uit 19 andere EU-lidstaten en niet EU-landen.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over TO-REACH? Neem dan contact op met ZonMw via KwaliteitvanZorg@zonmw.nl

-   aanmelden voor nieuwsbrief TO-REACH
-   Flyer TO-REACH
-   Filmpje TO-Reach

 

 

]]>
news-4080 Wed, 22 May 2019 14:11:07 +0200 Hoe kun je erachter komen wat de kwaliteit van leven is voor mensen met ernstige verstandelijke beperkingen? https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/hoe-kun-je-erachter-komen-wat-de-kwaliteit-van-leven-is-voor-mensen-met-ernstige-verstandelijke-bepe/ Het is ingewikkeld om iets te zeggen over de kwaliteit van leven van mensen met ernstige verstandelijke beperkingen omdat zij daar zelf niet over kunnen vertellen. Toch is dit cruciaal voor (beslissingen over) de zorg die zij ontvangen. Op het congres 'Kwaliteit van leven en gezondheid' delen onderzoekers hierover hun inzichten en bieden praktische handvatten. Aanmelden kan nog! Eén van de zes projecten van het vierjarige onderzoeksprogramma ‘Kwaliteit van Leven en Gezondheid’ van ZonMW en NWO onderzoekt hoe we de kwaliteit van leven van meervoudig gehandicapte mensen kunnen bespreken. Tijdens de slotbijeenkomst van het programma op 6 juni, delen de onderzoekers hun inzichten.
Heb jij hier in het dagelijkse werk of leven mee te maken? Ben je op zoek naar handvatten voor een beter gesprek over Kwaliteit van Leven bij meervoudig verstandelijk beperkte mensen? Kom naar de slotbijeenkomst van Kwaliteit van Leven en Gezondheid en ga in gesprek met de onderzoekers.

Meer informatie en aanmelden

Het congres vindt plaats op 6 juni in Utrecht. Hier vindt u meer informatie over het congres en kunt u zich kosteloos aanmelden.

 

]]>
news-4044 Thu, 16 May 2019 15:40:05 +0200 Speciale seniorentablet helpt om contact te houden met vrienden en familie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/speciale-seniorentablet-helpt-om-contact-te-houden-met-vrienden-en-familie/ Voor ouderen met weinig of geen digitale vaardigheden ligt sociale eenzaamheid op de loer, zeker als zij door slechte mobiliteit meer gebonden raken aan huis. Zeven organisaties uit drie landen, waaronder Nederland, onderzochten binnen het Active and Assisted Living project Kith&Kin hoe deze groep ouderen op een eenvoudige manier digitaal contact kan hebben met vrienden en familie. De testfase leverde de Kith&Kin-tablet en de YoooMFamilyapp op. Er zijn inmiddels heel wat tablets op de markt. Toch zijn die voor senioren met weinig of geen digitale vaardigheden te complex en niet intuïtief. 'Ouderen hebben moeite met swipen’, vertelt Greet Kamminga, senior adviseur van CMO Flevoland en betrokken bij het project. 'Ze hebben minder gevoel in hun vingers, kunnen de beweging niet goed maken. Ook zijn hun vingers vaak wat droger, wat swipen lastig maakt.’ Daarom ontwikkelden de partners van Kith&Kin een tablet speciaal voor deze doelgroep.

Dertig ouderen werden gedurende drie jaar actief en consequent betrokken bij de ontwikkeling van de tablet. Ook werden 35 familieleden en vrienden (de ‘kith and kin’), betrokken. Nederlandse deelnemers binnen het Kith&Kin-project waren CMO Flevoland en YoooM. CMO Flevoland wierf deelnemers en voerde de testen uit, YoooM zorgde voor de technologie.

Fysieke knoppen

Om erachter te komen wat voor ouderen gemakkelijk werkt en waarom, is gekeken naar de huishoudelijke apparaten die zij in huis hebben. Daaruit bleek dat de meeste huishoudelijke apparaten, zoals de stofzuiger of de wasmachine, een fysieke knop hebben. Als je die indrukt, hoor je dat het apparaat het doet en weet je dat hij werkt.

Op basis van die onderzoeksresultaten is een tablet ontwikkeld met overzichtelijke drukknoppen per functie, met bijbehorend geluid. Die tablets zijn vervolgens getest bij een groep 70-plussers en hun familieleden. Op de tablet leerden ouderen met behulp van de YoooMFamilyapp beeldbellen, foto’s maken en versturen en spelletjes spelen.

Extra communciatiemogelijkheid

De testperiode bleek succesvol. Greet Kamminga: 'Uit de eindtest bleek dat de deelnemers de tablet intuïtief konden gebruiken. We hadden voor de zekerheid een gebruiksaanwijzing gemaakt, maar die bleek niet nodig.'

De deelnemende 70-plussers vonden het plezierig om via de app even een praatje te maken met iemand of een spelletje te doen. Door het gebruik van de tablet kregen ouderen meer mogelijkheden om met familieleden of vrienden te communiceren. 'Toen we in gesprek waren, bleek wel dat iedereen familie in het buitenland had’, vertelt Kamminga. ‘Ze onderhouden normaal gesproken contact met af en toe telefoneren en het schrijven van brieven. Soms verliezen ze dit contact door kwetsbaarheid. Voor de ouderen die de tablet gebruikten was het een hele ontdekking dat het contact ook met de app op de tablet onderhouden kan worden.'

Net echt op bezoek

Wat bij het gebruik van de tablet ook helpt, is de bijzondere lens. 'Beeldbellen is niet voor iedereen eenvoudig', heeft Kamminga gemerkt. 'Je hebt er wel speciale vaardigheden voor nodig. Met deze bijzondere 3D-lens zie je de ruimte om de beller heen. Dat maakt praten gemakkelijker, alsof je op bezoek bent bij iemand.'

Voor Greet Kamminga is de Kith&Kin tablet een technische innovatie die niet meer gemist kan worden in de toekomst. 'Je kunt de app aan laten staan, zodat iemand die ziek is of te maken krijgt met dementie, altijd bereikbaar is.' Ook ziet Kamminga de welzijnsbehoefte van organisaties veranderen. 'Ik hoor nu van veel welzijnsorganisaties dat ze zich zorgen maken over de groei van het aantal senioren en de afname van het aantal vrijwilligers. Eén van de manieren om daar mee om te gaan, is te kijken naar mogelijkheden van technische innovaties. Daarom willen we verder gaan onderzoeken wat Kith&Kin voor bijdrage kan leveren.'

Meer informatie

De YooomFamilyapp is eenvoudig in gebruik en vanaf juni 2019 gratis te downloaden in de Android app store. Voor meer informatie: www.yooom.nl Kith&Kin is één van de projecten van het programma Active and Assisted Living. Kith&Kin is, net als een aantal andere projecten, te vinden op het congres Slimmer Thuis op 23 mei 2019. 

Dit artikel is geschreven door José van Berkum. Vanuit haar adviesbureau voor communicatie (www.vbcom.nl) is ze gespecialiseerd in ouderen en technologie.

]]>
news-4039 Thu, 16 May 2019 12:56:22 +0200 Subsidieoproepen Implementatie Preventieprogramma opengesteld https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieoproepen-implementatie-preventieprogramma-opengesteld/ Heeft uw ZonMw preventieproject mooie resultaten opgeleverd en wilt u dat deze op de juiste plek terecht komen in de praktijk? Binnen het Preventieprogramma zijn 2 subsidieoproepen opengesteld die u hierbij helpen. U kunt indienen tot 24 september 2019, 14:00 uur.
Met behulp van een subsidie kunt u aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat uw projectresultaten worden gebruikt in de praktijk. Hiervoor is actieve betrokkenheid van de praktijk nodig. Partnerschap en samenwerking staan centraal. Wilt u meer weten? Wij nodigen u uit om de informatiebijeenkomst over deze subsidieoproepen bij te wonen.

Subsidieoproep Implementatie in samenwerking

Samenwerking met andere ZonMw (preventie)projecten is een belangrijke randvoorwaarde in deze subsidieronde. Veel projecten binnen het ZonMw Preventieprogramma hebben namelijk resultaten die onderling raakvlakken hebben. Om deze kennis te bundelen én te verrijken richt de subsidieoproep ‘Preventieprogramma: Implementatie in samenwerking’ zich op samenwerking tussen meerdere ZonMw projecten én de praktijk. Een lerende aanpak vormt het hart van deze samenwerking. Zodat de verschillende partners van elkaar leren en professionals beter aan de slag kunnen gaan met wetenschappelijk onderbouwde kennis. Gezamenlijk leveren onderzoek en (zorg)praktijk zo een bijdrage aan het behoud en de bevordering van gezondheid van burgers.

Subsidieoproep Implementatie impulsen

In de subsidieoproep 'Implementatie Impulsen’ heeft de praktijk “de lead” als het gaat om het toepassen van wetenschappelijk ontwikkelde kennis in de praktijk. Een praktijk- of zorgorganisatie dient als hoofdaanvrager – samen met de oorspronkelijke hoofdaanvrager van het preventieproject – een aanvraag voor subsidie in. Gezamenlijk gaan zij vervolgens aan de slag om het gebruik van de projectresultaten in de praktijk te stimuleren. Waarbij het juist ook belangrijk is om te zorgen dat resultaten ook ná afloop van de subsidieperiode nog worden gebruikt. Samenwerking met andere ZonMw projecten is voor deze oproep geen vereiste.

Voor beide subsidieoproepen geldt de deadline van  24 september 2019 om 14:00 uur.

Meld u aan voor de informatiebijeenkomst

Op 11 juni 2019 organiseren we een informatiebijeenkomst over deze 2 subsidieoproepen. Tijdens deze bijeenkomst lichten we de subsidieoproepen toe en kunt u hier vragen over stellen. Ook zal er dieper worden ingegaan op wat een lerende aanpak inhoudt.  Als afsluiting van de bijeenkomst bieden wij u de mogelijkheid om onder het genot van een drankje vrijblijvend andere geïnteresseerden te ontmoeten en eventueel samenwerkingsmogelijkheden te verkennen. Wilt u de bijeenkomst bijwonen? Bekijk dan het volledige programma en meld u aan.

Meer informatie

 

]]>
news-4036 Thu, 16 May 2019 10:34:34 +0200 Subsidies toegekend aan lokale netwerken samenhangende ouderenzorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidies-toegekend-aan-lokale-netwerken-samenhangende-ouderenzorg/ Deze week starten de eerste projecten vanuit de subsidieregeling ‘Lokale netwerken samenhangende ouderenzorg’ (fase I) van het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO). Verspreid over Nederland ontvingen 27 netwerken die samenhangende ondersteuning en zorg bieden aan ouderen een ontwikkelsubsidie. Deze netwerken hebben als doel ouderen de juiste ondersteuning en zorg te bieden, zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Met de ontwikkelsubsidie gaan de netwerken samen met een extern adviseur het netwerk verder ontwikkelen en verstevigen. Het streven is om het aanbod zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de behoeften en wensen van de ouderen in het werkgebied. Een netwerk biedt in ieder geval huisartsenzorg en wijkverpleegkundige zorg en gaat werken aan uitbreiding richting welzijn en ondersteuning.

Grote variatie

De belangstelling voor het aanvragen van deze subsidie was erg groot. De gehonoreerde projecten bevinden zich in verschillende regio’s en variëren qua werkgebied. De netwerken bevinden zich zowel in grote steden als in dorpen en verschillen in omvang.

Resultaten

Tijdens  het project zal elk netwerk een plan van aanpak opstellen voor het uitwerken van twee inhoudelijke onderwerpen. Belangrijke mijlpalen zijn in ieder geval het ontwikkelen van een gezamenlijke ambitie en visie. Het plan van aanpak kan vervolgens ingezet worden bij de aanvraag van een ‘uitwerkingssubsidie’ voor lokale netwerken ouderenzorg (fase II). Met die subsidie kunnen netwerken hun plan in de praktijk oppakken en uitwerken en de veranderingen onderzoeken.

Opnieuw subsidiemogelijkheden in het najaar

Wilt u ook aan de slag met het (verder) ontwikkelen en verstevigen van uw netwerk? Dit najaar komen er nieuwe subsidiemogelijkheden voor lokale netwerken in verschillende fasen van hun ontwikkeling. Houd onze website in de gaten, schrijf u in voor de nieuwsbrief Ouderen en volg ZonMw op social media.

Meer informatie

 

]]>
news-4035 Wed, 15 May 2019 08:47:24 +0200 De markt op met ICT-innovaties voor ouderen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/de-markt-op-met-ict-innovaties-voor-ouderen/ Nieuwe technologieën maken het mogelijk om langer zelfstandig te leven en thuis te wonen. Toch sijpelen deze nieuwe technologieën maar langzaam door naar degenen voor wie ze zijn bedoeld. De gang naar de markt blijkt vaak lastig en opschalen gaat niet vanzelf. Hoe pak je dit aan? Met wie werk je samen en op welke manier? En hoe ziet het DNA van een succesvolle ‘vermarkting’ eruit? Daar ging de Health Tuesday van 7 mei 2019 over. Tijdens de Health Tuesdays, die worden georganiseerd door UCREATE en het programma Active & Assisted Living (AAL) van ZonMw, staan technologische innovaties en de implementatie daarvan centraal. Deze editie draaide om de vraag wat je nodig hebt om ICT-innovaties succesvol naar de markt te brengen.

Ondernemersbloed

‘Uitgangspunt is altijd dat je maakt wat de klant nodig heeft’, vertelt Marleen Jansen, sectorspecialist Gezondheid en Innovatie bij Rabobank. Rabobank investeert in innovaties omdat die hard nodig zijn binnen de zorg. Soms is het lastig te bepalen wie die klant is en wie ervoor gaat betalen: is dat de verzekeraar, de overheid, een zorgaanbieder of de uiteindelijke klant, de patiënt? Kennis van de doelgroep en van verdienmodellen is dus nodig, net als ondernemersbloed. 

Bekijk de powerpointpresentatie van Marleen Jansen

Doorgaan en niet opgeven

Ondernemersbloed is volop aanwezig bij de ontwikkelaars van Sensara en Anne4Care, beide voortgekomen uit het AAL-programma. Ze timmeren inmiddels stevig aan de weg. Tijdens de Health Tuesday vertellen ze hoe het hen gelukt is, en waar ze bij het proces tegenaan zijn gelopen.

‘We zijn al meer dan 15 jaar bezig, en we zijn er nog steeds niet’, vertelt Reinout Engelberts. Hij is CEO van Sensara, het bedrijf dat slimme sensoren voor leefstijlmonitoring ontwikkelt en verkoopt. Sensara biedt nu twee verschillende systemen aan – een passief alarmeringssysteem voor verpleeghuizen en een preventiesysteem voor thuis. Inmiddels gebruiken meer dan 100 verpleeghuizen, 25 thuiszorgorganisaties en 10 gemeentes dit systeem.

Terugkijkend is het niet eenvoudig geweest, vertelt Engelberts. ‘Processen binnen de zorg kosten veel tijd, je bent al gauw een hele tijd verder met een pilot. Inmiddels hebben we rapporten die laten zien dat mensen gemiddeld zes maanden langer thuis kunnen blijven wonen als sensoren op afstand meekijken. We doen inmiddels geen pilots meer binnen de thuiszorg: mensen moeten ons gewoon kopen.’

De toekomst van Sensara in Nederland ligt bij ouderen die langer thuis willen blijven wonen, volgens Engelberts. ‘We bieden op dit moment twee verschillende systemen aan. Daarvoor in de plaats komen we met één dienst in de cloud, met verschillende opties en functionaliteiten die je kunt aanklikken. Daar betaal je dan per maand of dag voor.’ 

Bekijk de powerpointpresentatie over Sensara

Trage processen

Ook Anne4Care is inmiddels een gevestigde naam in Nederland. Anne4Care is een persoonlijke virtuele assistent die via spraaktechnologie ouderen ondersteunt met reminders, dagstructuur, beeldbelfunctie, spelletjes en bijvoorbeeld het voorlezen van de krant. Hierdoor wordt het mantelzorgen dragelijker en kunnen ouderen langer thuis blijven wonen. ‘Bijna al mijn vriendinnen hebben ouders van in de 80’, vertelt Ellen Steenmeijer, CCO van Anne4Care. ‘Dat betekent steeds meer mantelzorg. En daar komt Anne4Care om de hoek kijken.’

Steenmeijer loopt bij het op de markt brengen van Anne4Care tegen de trage processen binnen zorg en gemeente aan. Die kosten veel tijd en energie en leveren nauwelijks wat op. ‘Ook Anne4Care gaat de consumentenmarkt op’, vertelt Steenmeijer, ‘want dan kunnen we opschalen en verder groeien. Dat heeft een aantal voordelen, maar betekent ook goed nadenken over wat ons speciaal maakt.’

Anne4Care draait op eigen, interne servers en zit niet in de cloud. ‘Voor ons zijn dataprotectie en privacy belangrijk, essentieel zelfs. Noem ons eigenwijs – dat zijn we en dat blijven we – maar het heeft ons wel opgeleverd dat we nu in Duitsland voet aan de grond krijgen, omdat privacy en databescherming daar zeer hoog in het vaandel staan.’

Bekijk de powerpointpresentatie over Anne4Care

Groot denken, praktisch beginnen

Opschalen van innovaties gaat niet vanzelf. Gelukkig zijn er verschillende partijen die daarin ondersteunen. Zoals U-Zelf, een netwerkorganisatie in de regio Utrecht die helpt om zelfzorginnovaties te realiseren en op te schalen. U-Zelf doet dat door ondernemers met onderzoekers, zorgverleners, inwoners, financiers en beleidsmakers in contact te brengen.
‘We starten altijd bij de vraag van de eindgebruiker”, vertelt Klaas Jan Bolt, businessdeveloper bij U-Zelf, “en we werken met de FastForward50 -methode. Hierbij wordt een innovatie in 50 dagen getest door een groep van 50 mensen die in de praktijk met de innovatie gaan werken. Zo kan je in een kort tijdbestek testen of een innovatie ook écht werkt voor jouw organisatie.’ 

Bekijk de presentatie van Klaas Jan Bolt

AAL2Business

Ook AAL2Business helpt om de gang naar de markt te vergemakkelijken. Zo heeft AAL2Business een toolkit, businesstrainingen en coachingsactiviteiten voor AAL-partners ontwikkeld die het vermarkten van ICT-oplossingen makkelijker maken, evenals toegang tot publieke en private financiering. Vanuit ZonMw stimuleren speciale Verspreidings - en Implementatie Impulsen (VIMP’s) dat kansrijke, internationaal ontwikkelde AAL-oplossingen in de Nederlandse praktijk kunnen ‘landen’.

Bekijk de presentatie over de mogelijkheden die AAL biedt

Meer informatie

Dit artikel is geschreven door José van Berkum. Vanuit haar adviesbureau voor communicatie (www.vbcom.nl) is ze gespecialiseerd in ouderen en technologie.

]]>
news-4026 Mon, 13 May 2019 10:20:00 +0200 Verplegingswetenschappelijk onderzoek als basis voor waardevolle zorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/verplegingswetenschappelijk-onderzoek-als-basis-voor-waardevolle-zorg/ Ruim 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden geven het leeuwendeel van de dagelijkse zorg in de Nederlandse gezondheidszorg. Toch is de zorg die zij bieden nog weinig onderzocht. Hoogleraar Verplegingswetenschap Hester Vermeulen van het Radboudumc maakt zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek naar het werk van deze zorgprofessionals en is als commissielid onder meer betrokken bij de ZonMw-programma’s Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) en Memorabel. Hester Vermeulen wil niets liever dan de rol van verpleegkundigen en verzorgenden in de gezondheidszorg goed over het voetlicht brengen. Het maakt haar ‘heel blij’ als dat lukt. ‘Het werk van verpleegkundigen en verzorgenden is cruciaal voor de kwaliteit, veiligheid en de persoonsgerichtheid van onze gezondheidszorg. Hun zorg heeft direct effect op de uitkomstmaten die er voor patiënten echt toe doen, zoals pijn, verwardheid, ondervoeding, infecties en participatie. Gaat er op die punten iets mis, dan heb je daar als patiënt veel last van. Ze zijn ook bij uitstek degenen die de patiënt kunnen ondersteunen weer zelfredzaam te worden en eigen keuzes te maken.’ 

Het verschil maken

Vermeulen werkte zelf lang als verpleegkundige op een afdeling chirurgie. Daar begon haar zoektocht naar manieren om de verpleegkundige zorg te verbeteren. Ze maakte de overstap naar het onderwijs en ontdekte weer later de waarde van wetenschappelijk onderzoek. ‘Ik besefte dat onderzoek de manier is om het verschil te maken. Je kunt ermee werken aan de kwaliteit en de professionaliteit van de zorg.’ Ze studeerde klinische epidemiologie en promoveerde op onderzoek naar goede postoperatieve zorg.

Minst onderzocht

Het lijkt ongerijmd: verpleegkundigen en verzorgenden geven het leeuwendeel van de essentiële zorg, maar hun werk en de effecten daarvan zijn het minste onderzocht. ‘Toch is dat erg belangrijk, want de praktijk laat zien dat lang niet alle zorg die we geven zoals we hebben aangeleerd, echt helpt,’ zegt Vermeulen. ‘Alleen met onderzoek kun je te weten komen wat werkt en wat niet.’ 

Waardevolle zorg

Inmiddels ligt er een lijst van 66 handelingen die verpleegkundigen beter achterwege kunnen laten. ‘We weten nu bijvoorbeeld dat een pleister plakken op een wond na de operatie niet tot snellere genezing en minder infecties leidt. Als we dat bij de helft van alle patiënten in Nederland achterwege laten, besparen we 5 miljoen euro per jaar. Met onderzoek kunnen we dus voorkomen dat we geld verkeerd besteden en onze beschikbare tijd en middelen gebruiken voor echt waardevolle zorg.’ 

Onderzoek ZonMw

Haar inzet om tijd en middelen in de zorg goed te besteden, geeft Vermeulen ook gestalte als commissielid van de ZonMw-programma’s Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) en Memorabel. Het programma LZO bouwt vanuit het perspectief van de cliënt aan een duurzame kennisbasis voor langdurige ondersteuning en zorg. Bestaande kennis wordt gedeeld en verder ontwikkeld, en er is ruimte voor nieuwe kennis en innovatieve ideeën. Cliënten, opleiders en onderzoekers, maar ook zorgprofessionals, zijn hierbij betrokken. Het programma Memorabel is gericht op onderzoek en ontwikkeling voor mensen met dementie. Als commissielid van beide programma’s kijkt Vermeulen vanuit een verpleegkundig perspectief naar de inhoudelijke keuzes die worden gemaakt en de cruciale thema’s om aan te pakken.

Cultuur en routine

Het is voor de hoogleraar een uitdaging om verpleegkundigen en verzorgenden te betrekken bij het maken en toepassen van wetenschappelijke kennis. Die kennis in de praktijk brengen heeft veel met cultuur en routines te maken. ‘Bij veel professionals leeft het gevoel: zo doen we het al jaren, dus zo moet het! Dat maakt het moeilijk hen ervan te overtuigen dat een bepaalde handeling volgens wetenschappelijk onderzoek geen nut heeft. Want “we hebben het zo geleerd” en dan vinden mensen het lastig om het anders te doen. We spreken elkaar ook nog te weinig aan om op een meer innovatieve, evidence based manier te gaan werken.’ 

Toegankelijk maken

Wetenschappers moeten ervoor zorgen dat nieuwe kennis toegankelijker wordt, zegt Vermeulen. Daar werken we aan met een nieuw ZonMw-project, IMPROVE!. We willen toe naar een lerende cultuur in teams gericht op kwaliteitsverbetering door toepassing van de nieuwste bewezen effectieve kennis. In het project werken we samen met mbo- en hbo-onderwijsinstellingen en de praktijk, ziekenhuizen en thuiszorg. We willen e-learnings of een website en andere makkelijk bruikbare materialen over verpleegkundige thema’s ontwikkelen, waarmee professionals kunnen reflecteren op hun dagelijks handelen en met nieuwe kennis aan de slag kunnen gaan.’

Verpleegkundig leiderschap

Vermeulen geeft nog een voorbeeld van de lijst van 66 zinloze handelingen: het gebruik van screeningsinstrumenten in de eerstelijnszorg bij vermoeden van een depressie. Dat blijkt weinig op te leveren. Dat roept de vraag op hoe je als verpleegkundige andere disciplines, zoals een huisarts, kunt overtuigen van jouw inzichten over goede zorg. Dat heeft alles met leiderschap te maken, zegt Vermeulen. Ze is daarom een tweede onderzoekslijn opgestart, om kennis te ontwikkelen over de voorwaarden voor een professionele en innovatieve werkomgeving. ‘Want met goed onderzoek kun je verpleegkundigen ‘empoweren’. In welke werkomgeving kunnen verpleegkundigen echt hun rol pakken? Wanneer is cultuur stimulerend voor innovatie? We hebben onderzocht hoe we een werkomgeving kunnen meten, met criteria als ondersteuning vanuit het management en zeggenschap over beleid.’

Actieonderzoek

Verpleegkundig handelen onderzoeken is ingewikkelder dan kijken of een pil goed werkt, benadrukt Vermeulen. ‘Verpleegkundigen doen meerdere dingen tegelijk, hun eigen gedrag is van invloed. Daar moet je in je onderzoeksdesign rekening mee houden. Daarom werken we steeds meer, ook gestimuleerd door ZonMw, met actieonderzoek en participerend onderzoek. Daarin ben je meteen met de praktijk aan het schakelen, om zo te leren en dingen te verbeteren.’
Zo wordt nu in een landelijk samenwerkingsverband het doorvoeren van de functiedifferentiatie onderzocht. ‘Mbo en hbo worden nu meer uit elkaar gehaald. Dat is beter voor de kwaliteit. Maar daar zitten voor de betrokkenen veel emoties aan vast. Hoe gaan zorgorganisaties daar mee om? We bekijken tegelijkertijd het effect van de differentiatie op verpleegsensitieve uitkomstmaten als voeding, pijn en dergelijke. We meten dus zowel op het niveau van de organisatie als op dat van de professional. Want die beide niveaus hangen nauw samen.’

Aandacht voor het verpleegkundig perspectief 

Professor dr. Hester Vermeulen is verpleegkundige en klinisch epidemioloog. Sinds 2016 is zij hoogleraar Verplegingswetenschap bij het Radboudumc. Voor ZonMw is Vermeulen lid van de programmacommissies Memorabel en Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO). Ook is ze als hoofdaanvrager IMPROVE! betrokken bij het programma Kwaliteit van Zorg: Ondersteuning Zorginstituut. Voor het programma Tussen Weten en Doen leidt zij projecten over zelfmanagement, implementatie en leiderschap.

Meer informatie

Programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO)
Programma Memorabel
ZonMw Project Improve!
 

]]>
news-4014 Wed, 08 May 2019 15:15:00 +0200 Kennisbenutting: begin al vóór de start van het project https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kennisbenutting-begin-al-voor-de-start-van-het-project/ Hoe zorg je ervoor dat onderzoeksresultaten niet liggen te verstoffen op de plank, maar daadwerkelijk gebruikt worden in de praktijk? Op 4 april organiseerden ZonMw, Vilans en Movisie een projectleidersbijeenkomst om tips en kennis hierover uit te wisselen. Wat hebben de onderzoekers hieraan gehad? Voor deze bijeenkomst nodigden we projectleiders uit die aan de start van hun project staan. Zo kunnen zij de opgedane tips en kennis direct toepassen gedurende de hele loop van hun project.

Ervaringen

Sharissa Corporaal is manager onderzoek en innovatie bij Avoord, een lokale zorginstelling voor ouderen in de gemeente Etten-Leur, Zundert en Rijsbergen. ‘We zitten bijna allemaal in de startfase, wat veel administratief werk met zich meebrengt. Zeker omdat we allemaal samenwerken met meerdere partijen binnen onze projecten. Het is nuttig om ervaringen uit te wisselen hoe je hier praktisch mee om kunt gaan.’

Mandy Los (programmaleider Stichting Transmurale zorg, netwerk dementie Haaglanden) vond het vooral leuk om de ideeën van de deelnemers te vergelijken. Ook vond zij het contact met de andere deelnemers heel waardevol: ‘Er zijn veel dingen die bij ons vanuit het meerjarenplan geïnitieerd worden, die veel overlap hebben met aspecten uit de projecten die hier zijn gepresenteerd vandaag. Ik ga dus zeker contact onderhouden om op de hoogte te blijven van wat die andere projecten aan het ontwikkelen zijn, zo hoeven wij niet opnieuw het wiel uit te vinden.’

Isolde Verburgt en Betty Boomsma zijn beide projectcoördinator bij Superdivers den Haag. Verburgt: ‘Ik vond het leuk om hier te zijn, om de mensen van ZonMw te leren kennen en om verbinding te zoeken met onder andere een vergelijkbaar project uit Rotterdam.’

Boomsma: ‘Vanmiddag hebben we vooral een bevestiging gekregen dat we een goed plan hebben. We hebben in korte tijd een goede aanvraag neergezet: het betrekken van de praktijk, ouderen zelf, mantelzorgers, sociaal werkers; het zit er allemaal in.’

Lastig, maar niet onmogelijk

In het tweede deel van de middag gingen de deelnemers in groepjes uiteen om een collage te maken van hun ideale projectresultaat.

Boomsma: ‘Het was een zinvolle middag, en het is fijn dat er aan het begin van de projecten al contacten worden gelegd. Ook doe je heel veel verschillende kennis op op zo’n middag. Door samen in kleine groepjes aan een opdracht te werken ontstaat interactie en maak je een verdiepingsslag. Dat maakt het contact met anderen makkelijker, en dat is natuurlijk waar je voor komt.’

Is het haalbaar om vanaf het begin bezig te zijn met kennisbenutting in de praktijk?

Corporaal: ‘De nadruk lag vandaag op kennisbenutting aan het einde van je project. Dat is lastig om van tevoren vorm te geven. Je weet tenslotte nog niet wat de opbrengsten van je project gaan zijn, of in welke vorm je die moet aanbieden aan je doelgroep. Maar: lastig is niet onmogelijk. Wat ik nuttig vond was dat Vilans al profielen heeft opgesteld van de verschillende doelgroepen en welke informatievormen bij hen aansluiten. Al met al dus goed om al aan het begin van je project na te denken hoe je het eindproduct moet realiseren.’

Tips&Tricks

Jacomine de Lange, Hogeschool Rotterdam en projectleider van VitaDem:

 • Ontwerp en evalueer binnen een lerend netwerk van praktijk, ervaringsdeskundigen, onderzoek, onderwijs, (en schep ruimte voor innovatie).
 • Houd het management betrokken.
 • Wees duidelijk over ieders rol en eigenaarschap.

Lisa Delmee en Annemieke Hoogland, Vilans:

 • Denk in een vroeg stadium van het onderzoek goed na over wie er baat heeft bij de resultaten, houd dit goed voor ogen. Denk vervolgens na hoe die personen bereikt kunnen worden en schakel daarbij hulp in van een communicatieafdeling of kenniscentrum. Vraag gedurende het onderzoek ook aan de doelgroep (de eindgebruiker van de resultaten) op welke manier zij de kennis het liefste tot zich zouden nemen.
 • Voor (zorg)professionals is het verwarrend als er rondom hetzelfde onderwerp verschillende vergelijkbare kennis(producten) worden verspreid. Werk daarom samen met andere onderzoeken die dezelfde doelgroep willen bereiken en bundel de resultaten, indien mogelijk, in een deelbaar product.
 • Maak gebruik van bestaande kanalen om de kennis te verspreiden. Waar komt de doelgroep? Zorg dat daar de resultaten in een passende vorm worden aangeboden.

Bent u tijdens de sessie over kennisdelen geïnspireerd geraakt en wilt u uw idee toetsen? Of hebt u juist vragen over wat mogelijkheden zouden kunnen zijn voor het verspreiden van de resultaten van uw onderzoek? Maak dan een afspraak met Lisa en/of Annemieke van Vilans. Zij kunnen een uur met u meedenken, u op ideeën brengen of helpen een richting te kiezen. Mail naar a.hoogland@vilans.nl of l.delmee@vilans.nl 

Meer informatie

 • Lees meer over implementatie
 • Lees meer over maatschappelijke impact
 • Infographic veerkracht: Een mooi voorbeeld hoe de uitkomsten van verschillende onderzoeken samenkomen in één publicatie, waarbij een heel praktische vertaling van de onderzoeksresultaten in een stappenplan is gemaakt. 
 • Boekje 'Een goed leven met dementie'. Over samenwerken vanuit verschillende perspectieven: kenniscentrum, onderwijs, praktijk. 
 • Samen Beslissen: Een mooi voorbeeld hoe je de resultaten van je onderzoek in verschillende vormen voor verschillende doelgroepen kunt gieten. Denk aan een quiz, een infographic, een gesprekshandleiding, een filmpje. Praktisch en toepasbaar.

 

 

]]>
news-3996 Wed, 08 May 2019 14:32:00 +0200 12 mei - Dag van de Verpleging https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/kwaliteit-van-zorg/verpleging-en-verzorging/ Een dikke duim omhoog en een pluim voor alle verpleegkundigen! Dankzij jullie inzet, komen we samen met onderzoekers, docenten en beleidsmakers tot de juiste kennis, op de juiste plek. Niet alleen op de Dag van de Verpleging, maar het hele jaar door hebben jullie onze aandacht. Wil je meer weten over zelfmanagement of verpleegkundig leiderschap? Of benieuwd naar onderzoeksprojecten? Neem een kijkje op onze pagina Verpleging & Verzorging. news-4002 Wed, 08 May 2019 13:55:00 +0200 Hoe komen we tot kennis van en voor de verpleging? https://youtu.be/NihKT2xCjDY Onderzoekers, verpleegkundigen, verzorgenden, beleidsmakers en docenten werken samen in de onderzoeks(projecten) die wij financieren. Zo komen we tot kennis, waar jij als verpleegkundige of verzorgende écht wat mee kan. Wat doen we zoal? Bekijk het filmpje en je weet het binnen 2 minuten. news-3992 Tue, 30 Apr 2019 11:02:18 +0200 JPND lanceert wereldwijde onderzoeks- en innovatiestrategie neurodegeneratieve ziekten https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/jpnd-lanceert-wereldwijde-onderzoeks-en-innovatiestrategie-neurodegeneratieve-ziekten/ Het EU Joint Programme - Neurodegenerative Disease Research (JPND) heeft haar internationale onderzoeks- en innovatiestrategie vernieuwd. Het geeft de gemeenschappelijke visie weer van 30 JPND lidstaten, waaronder Nederland, om de grote maatschappelijke uitdaging van neurodegeneratieve ziekten aan te pakken. De eerste versie werd gepubliceerd in 2012. Vijf wetenschappelijke prioriteiten

De strategie nodigt uit tot multidisciplinaire - en sector overstijgende samenwerking in onderzoek en stimuleert de betrokkenheid van patiënten, hun families en verzorgers hierbij. De 5 wetenschappelijke prioriteiten zijn:
•    De oorsprong en progressie van neurodegeneratieve ziekten;
•    Ziektemechanismen en –modellen;  
•    Diagnose, prognose en ziektedefinities;
•    Ontwikkelen van therapieën, preventieve strategieën en interventies;
•    Gezondheidszorg en sociale zorg.
Samen bestrijken ze de hele kennisketen van fundamenteel tot en met toegepast zorgonderzoek. De strategie houdt rekening met belangrijke factoren die gerelateerd zijn aan neurodegeneratieve ziekten, zoals comorbiditeit, sekse- en genderverschillen, de rol van veroudering en complexe ethische kwesties.  

Belangrijke ontwikkelingen

JPND Scientific Advisory Board Chair, professor Thomas Gasser zegt: 'sinds de publicatie van onze eerste strategie in 2012 zijn er belangrijke ontwikkelingen geweest, zowel wetenschappelijk als technologisch. Data Science heeft bijvoorbeeld veel onderzoeksterreinen anders doen denken. Deze ontwikkelingen zijn meegenomen in de nieuwe strategie.'

Betrokkenheid Nederland

ZonMw draagt vanuit het nationale programma Memorabel bij aan het internationale programma JPND. De vernieuwde onderzoeks- en innovatiestrategie van JPND wordt meegenomen in verdere programmering van onderzoek naar neurodegeneratieve ziekten.

Meer informatie:

•    Lees het volledige (Engelstalige) nieuwsbericht en download het rapport op de JPND-website
•    Over de Nederlandse bijdrage aan JPND

 

]]>
news-3988 Mon, 29 Apr 2019 13:47:28 +0200 Laatste kans: nu aanmelden voor studiebeurzen Gender&Health https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/laatste-kans-nu-aanmelden-voor-studiebeurzen-genderhealth/ De deadline nadert snel voor de Gender in Research Fellowship. Sekse- genderverschillen zijn in vrijwel alle onderzoeksvelden relevant. Nationale en internationale PhD’s en post-docs krijgen met deze beurs de kans deel te nemen aan de interessante nieuwe Erasmus Summer Programme cursus rondom gender, gezondheid en onderzoek. Binnen dit programma verzorgt ZonMw de workshop ‘Gender in Research’, waar we in zullen gaan op het integreren van sekse en gender binnen de verschillende fases van onderzoek.

Relevantie

Dat is belangrijk omdat mannen en vrouwen verschillen in biologisch, psychosociaal en cultureel opzicht. Tot nu toe werd hier in onderzoek niet altijd goed rekening mee gehouden, waardoor een kennisachterstand op m/v-verschillen in gezondheid en zorg ontstaan is. Daarom stimuleert ZonMw dat de volgende generatie onderzoekers de skills en kennis krijgen om sekse en gender goed te integreren in hun onderzoek

De summer course wordt gegeven in de week van 19 tot en met 23 augustus 2019. ZonMw stelt 20 beurzen beschikbaar.

Meer informatie

Bekijk hier de informatiefolder over het programma

 

]]>
news-4061 Fri, 26 Apr 2019 09:53:00 +0200 Handreiking helpt bij beslissen over ethische dilemma's https://www.vilans.nl/artikelen/handreiking-helpt-bij-beslissen-over-ethische-dilemma Elke dag maken mensen keuzes in hun doen en laten die te maken hebben met waarden en normen. Dat geldt ook voor zorgprofessionals, of dat nu bestuurder, leidinggevende of uitvoerend professional zijn. Keuzes over grote levensvragen of kleine, dagelijkse vraagstukken. De handreiking 'Ethiek in de zorg' geeft handvatten die helpen om te gaan met lastige vraagstukken en is ontwikkeld voor de gehandicapten- en ouderenzorg. news-3970 Thu, 25 Apr 2019 11:58:02 +0200 Praat mee over de wetenschapper in 2030 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/praat-mee-over-de-wetenschapper-in-2030/ Het erkennen en waarderen van de wetenschapper in de toekomst dat is waarover we in gesprek gaan met (jonge) wetenschappers, universiteiten, financiers en maatschappelijke partners. Tijd voor nieuwe set competenties

Is de wetenschap toe aan vernieuwing? De maatschappij kijkt kritisch naar de waarde en het functioneren van de wetenschap. De erkenning en waardering van wetenschappers leunt zwaar op citaties en impactfactoren en wetenschappers ervaren grote tijds- en prestatiedruk op het gebied van onderzoek en onderwijs. Maar wat zegt het huidige systeem over hun bijdrage aan de wetenschap of aan de samenleving? Is het tijd voor een nieuwe set competenties voor de wetenschappers van morgen?

Praat mee

ZonMw en NWO organiseren op donderdag 23 mei 2019 in de Fokker Terminal in Den Haag de conferentie 'Evolutie of revolutie? Praat mee over de wetenschapper van 2030'. Wij nodigen u van harte uit, meld u aan en deel uw visie.

Praat ook mee online: #wetenschapper2030

 

]]>
news-3960 Wed, 24 Apr 2019 07:00:00 +0200 8,5 miljoen euro voor onderzoek naar gezond oud worden en vitaliteit https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/85-miljoen-euro-voor-onderzoek-naar-gezond-oud-worden-en-vitaliteit/ Een uitgebreid en multidisciplinair team van verouderingsexperts krijgt ruim 8,5 miljoen euro voor een grootschalig onderzoek naar factoren en oplossingen die bijdragen aan het gezond ouder worden en het vergroten van vitaliteit. Het team wil de functionele achteruitgang bij ouderen eerder herkennen, afremmen en herstellen zodat zij meer jaren in gezondheid doorbrengen. Aan het onderzoek, dat in september dit jaar van start gaat, doen negen onderzoeksinstituten en acht private partijen mee. Prof. dr. Eline Slagboom, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek (DuSRA) en onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), zal het onderzoek leiden. “De levensverwachting van Nederlanders wordt steeds hoger. Met de vergrijzing neemt helaas echter ook het aantal mensen met een of meerdere ouderdomsziekten toe. Daarom creëren we een platform voor blijvende samenwerking naar gezonde veroudering. Dit is het grootste publiek-privaat samenwerkingsverband op het gebied van ‘healthy ageing’ ooit.”

Veroudering vertragen

Onder de naam DuSRA-VOILA komen drie projecten samen: VOILA (Vitality Oriented Innovations for the Lifecourse of the Ageing Society), SMARTage (Senescence Models, Aging Research and Therapeutics, geleid door Cleara Biotech) en Neuromet (Neuroinflammation and metabolomics). Uniek aan deze samenwerking is dat de onderzoekers niet één ziekte, maar meerdere ouderdomsziekten tegelijkertijd willen aanpakken. Het team kijkt met nieuwe biomarkers (signaalstoffen) welke ouderen het grootste risico lopen op versnelde veroudering en op verhoogde kwetsbaarheid bij medische behandelingen. Ook onderzoeken ze op welke manier de gecombineerde gezondheid van de stofwisseling, het afweersysteem, de darmflora en het spierstelsel kan worden beïnvloed door leefstijlveranderingen.

Een ander onderzoeksthema is veroudering op celniveau, waarbij de wetenschappers in het bijzonder kijken naar senescente (roestige) cellen en hoe deze cellen kunnen worden herkend en worden aangepakt. Door tijdig in te grijpen op deze deels bekende mechanismen hopen de onderzoekers ziekten zoals hartfalen, dementie en kanker af te remmen of het aantal zelfs te verminderen.  

Grootste Healthy Ageing samenwerking

VOILA is een samenwerking van medische centra in Leiden (LUMC), Utrecht (UMC Utrecht), Groningen (ERIBA-UMCG), Rotterdam (Erasmus MC) en Maastricht (MUMC), Wageningen University & Research, Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR), Technische Universiteit Delft en de private partijen Cleara Biotech, Sciex, Interscience/Sample Q, FrieslandCampina, &niped, Diabetes Fonds, Zorg & Zekerheid en de Leyden Academy. De samenwerking wordt medegefinancierd met 6 miljoen euro vanuit ZonMw en Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health. De rest van het bedrag wordt gefinancierd door private partijen.

Lees meer over het programma VOILA en de Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek DuSRA.

]]>
news-3958 Tue, 23 Apr 2019 13:58:59 +0200 RTL Nieuws: Hans (58) ging van een hoge functie naar vrijwilligerswerk door alzheimer https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/video/4685076/hans-ging-van-een-hoge-functie-naar-vrijwilligerswerk De diagnose dementie is een zware klap voor mensen en de gevolgen groot. Werken is vaak lastig of gaat niet meer. Maar voor thuis zitten zijn ze te jong of te vitaal. Het nieuwe project DementTalent moet mensen met dementie weer een doel geven. Bekijk de uitzending van 20 april.