Meer dan de helft van de 75-plussers zegt zich wel eens eenzaam te voelen. Gelukkig zijn er veel initiatieven die zich richten op het signaleren en terugdringen van eenzaamheid. Wij zetten diverse subsidieprogramma’s in om initiatieven door te ontwikkelen en kennis te verspreiden. In de week tegen eenzaamheid besteedt ZonMw hier extra aandacht aan.

Uitgelicht

Blijf op de hoogte

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ouderen!

Aanmelden

E-magazine Versterking aanpak eenzaamheid

Wat heeft het ZonMw-programma Versterking aanpak eenzaamheid tot nu toe opgeleverd en voor welke uitdagingen staan we als het gaat om het duurzaam verminderen van eenzaamheid in de samenleving? In het kader van de Week tegen Eenzaamheid publiceren wij het e-magazine Versterking aanpak eenzaamheid, waarin deskundigen vanuit diverse perspectieven antwoord geven op deze vragen. Ook delen we handige tips en tools om ook zelf mee aan de slag te gaan.

Bekijk het e-magazine

Leerbijeenkomst door Movisie: Eenzaamheid van inwoners voorkomen en verminderen met de Routekaart

In de routekaart 'Eenzaamheid van inwoners voorkomen en verminderen' geeft Movisie antwoord op vragen als: hoe organiseert u de aanpak van eenzaamheid? Een publicatie ondersteund door het ministerie van VWS. Op 5 april is een online leerbijeenkomst over de routekaart.

Lees meer en meld je aan

De razende reporter - Een kijkje in de keuken bij verschillende eenzaamheidsprojecten

Vanuit het programma Versterking aanpak eenzaamheid werken veel mooie initiatieven aan het terugdringen van eenzaamheid onder ouderen. In deze videoreeks laat onze razende reporter zien hoe dit werkt, welke mooie resultaten al zijn bereikt én hoe er met uitdagingen wordt omgegaan.

Ga naar de video's van de razende reporter

Razende reporter - Het Goede Gesprek

Het Goede Gesprek is een maatjesproject bedoelt voor ouderen die kampen met verlieservaringen. Denk aan het verlies van een partner, maar ook verlies van gezondheid. De maatjes in dit project besteden aandacht aan de ouderen die zelf niet meer goed uit deze vragen komen. Onder begeleiding van geestelijk verzorgers gaan vrijwilligers, de maatjes, in gesprek met deze ouderen.

Bekijk de video van Het Goede Gesprek

Richtlijn ‘Eenzaamheid’ voor wijkverpleegkundigen

Wijkverpleegkundigen komen vaak eenzaamheid tegen onder oudere cliënten. Lector eerstelijnszorg Rob van der Sande vertelt over het belang van en de aanbevelingen uit de ontwikkelde richtlijn. ‘Praat met je cliënt die lijdt aan eenzaamheid.’

Bekijk de gesprekshandleiding en trainingscursus

Digitale oplossing LEAVES helpt rouwende ouderen

Een kwart van de ouderen die hun partner verliest heeft moeite met het verwerken van het verlies. Dat kan leiden tot ‘verlengde rouw’, wat weer gepaard kan gaan met eenzaamheid, depressie of zelfs fysieke klachten. Digitale oplossing LEAVES ondersteunt ouderen in hun rouwproces en helpt klachten voorkomen.

Lees meer over LEAVES

Football Memories

Voetbal is emotie, verbondenheid en passie. Voor ouderen kampend met eenzaamheid of (beginnende) dementie is praten over ‘hun club’ een feest. De Brabantse club Willem II deed hier met het project Football Memories afgelopen twee jaar veel ervaring mee op.

Lees verder

Projectpagina programma Versterking aanpak eenzaamheid

Benieuwd welke projecten uit het programma Versterking aanpak eenzaamheid komen?

Bekijk hier de projectpagina

Eén tegen eenzaamheid

Ete logo

Vanuit het actieprogramma Eén Tegen Eenzaamheid heeft het ministerie van VWS ZonMw de opdracht gegeven om met subsidies startende en bestaande lokale initiatieven (extra) te ondersteunen bij het doorbreken, terugdringen en voorkomen van eenzaamheid onder ouderen. Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van VWS wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken. Dit doen ze met een brede beweging in de samenleving die ervoor staat dat ouderen meedoen en voelen dat ze ertoe doen – ook als ze minder vitaal en actief zijn. Zo bestrijden we eenzaamheid gezamenlijk.

Lees meer over het actieprogramma

Actueel

In gesprek over de dag van morgen

Hoe krijgen zorg- en welzijnsprofessionals een beter beeld van wat ouderen belangrijk vinden in hun leven? En hoe kun je ervoor zorgen dat het ook gemakkelijker wordt voor de doelgroep om hierover te praten? Deze vragen staan centraal in het GENERO-netwerk en samen met de doelgroep ontwikkelden zij het wensenboekje: In gesprek over de dag van morgen. Zo gaan zij samen aan de slag met proactieve zorgplanning.

Pagina

Nieuwe editie Inspiratiewijzer dagactiviteiten dementie voor gemeenten

Gisteren is de geüpdatete en verder uitgebreide versie van de online Inspiratiewijzer Dagactiviteiten voor mensen met dementie gepubliceerd. Deze editie bevat veel nieuwe voorbeelden, praktische tools en inspirerende filmpjes. Plus een podcast vanuit Leeuwarden over samenwerking door gemeenten en hun partners.

Nieuws

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023: ’Inzet op Impact’

Op donderdag 30 maart organiseert ZonMw het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023 'Inzet op Impact'. Het GGG-congres is al jaren een begrip binnen het brede werkveld van geneesmiddelen(onderzoek) en heeft tot doel het halen, brengen en delen van kennis en het opdoen van inspiratie.

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Large scale analysis of OMICS data for drug-target finding in neurodegenerative diseases

Onderwerpen

  • Using the potential from existing animal and cellular models and cohorts, including available data and biomaterial, for conducting large-scale OMICS approaches to unravel the interplay and interactions of molecules from multiple molecular levels driving disease pathogenesis.
  • Better understanding the complex and multi-factorial mechanisms of disease onset and progression as well as the corresponding influencing factors.
  • Translating the findings from Big Data analysis and multi-OMICS approaches to existing animal and cellular models, thereby enhancing the potential of these models.
  • Identification of new drug targets or novel starting points for pharmacological interventions and prevention.
  • Sharpening the current understanding of disease definition, thus leading to enhanced sub-classification and better patient stratification.

 

Onderdeel van programma

EU Joint Programme – Neurodegenerative Disease Research (JPND)

Geplaatst op

10 januari 2023

Deadline

7 maart 2023,
12.00 uur

Bekijk

Regio-impuls Hartzorg ronde 2: de juiste hartzorg op de juiste plek

Onderwerpen

  • Atriumfibrilleren en hartfalen
  • Implementeren van Regionale Transmurale Afspraken (RTA)
  • Voorkomen, verplaatsen en/of vervangen van zorg en ondersteuning
  • Juiste Hartzorg Op de Juiste Plek
  • Samenwerking Hartstichting en ZonMw

 

Onderdeel van programma

Juiste Zorg Op de Juiste Plek

Geplaatst op

19 december 2022

Deadline

9 maart 2023,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Online bijeenkomst: doen wat werkt bij het organiseren van zinvolle daginvulling voor mensen met dementie

Dementie is een progressieve ziekte en heeft impact op het sociale leven van een persoon en diens naasten. Daarom is er al enkele jaren een pleidooi voor een dementievriendelijke samenleving. De kern van een dementievriendelijke samenleving ligt in waarden zoals begrip, gelijkwaardigheid, meedoen, inclusie en participatie. Zinvolle daginvulling kan hierin betekenisvol zijn, omdat dit naast het beleven van plezier, ontspanning en creativiteit, er...

Lees meer

Online bijeenkomst versterking aanbod dagactiviteiten voor mensen met dementie

Hoe versterk je het aanbod van dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie? Wat kan jij als gemeente of aanbieder van dagactiviteiten doen om het aanbod te vergroten en beter aan te laten sluiten op de behoefte? Deze vragen staan centraal tijdens de online bijeenkomst op 30 januari 2023 van 13.30 tot 15.00 uur. Wil je ook aan de slag met dagactiviteiten? Laat je inspireren!

Lees meer

Slimmer thuis #HoeDan?!

Hoe kan technologie helpen om zorg en ondersteuning slimmer en efficiënter in te richten? Daar gaan we het over hebben tijdens het webinar ‘Slimmer thuis #HoeDan?!’. Tijdens deze bijeenkomst vertellen diverse gasten over hoe technologie kan helpen om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. En laten we zien hoe technologie kan helpen om mensen weer eigen regie te geven en mantelzorgers of zorgverleners te ontlasten, zodat zij...

Lees meer

Innovatiecafé: regionale samenwerking in regio zuid

Dit jaar staan de innovatiecafés in het teken van regionale samenwerking. We beginnen in regio zuid tijdens de Slimme Zorg Estafette, waar verschillende innovatoren laten zien hoe zij samenwerken in de regio. Kom je ook?

Lees meer

Netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging

Hoe ziet de toekomst van de verpleging en verzorging er uit? En welke ontwikkelingen spelen daarin een rol? Kom uw kennis delen en inspiratie opdoen tijdens onze jaarlijkse netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging!

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Foto Désirée te Marvelde

Désirée te Marvelde

Senior programmamanager

+31 70 349 54 72
lzo@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website