Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

In het Stimulate project werken 8 partners uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Oostenrijk met elkaar samen bij het ontwerp en de implementatie van een reis- en mobiliteits platform voor ouderen. Het project startte in september 2011 en eindigde op 31 oktober 2013.

 

Het doel van Stimulate was om ouderen te helpen bij het selecteren van relevante en persoonlijke reisinformatie toegespitst op de specifieke behoeften van oudere of gehandicatie gebruikers. Stimulate maakt zowel gebruik van webbased als mobiele interfaces om niet alleen het boekingsproces te ondersteunen maar ook relevantie functionaliteit te bieden op reis. Op deze wijze heeft Stimulate zich ontwikkeld als een mobiele reis assistent die niet alleen het reisschema bijhoudt en de belangrijkste informatie over aktiviteiten bevat maar ook beschikt over uitgebreide noodhulp informatie en de optie voor familieleden om het reisdagboek te volgen.

 

Wat betreft het reisplatform was de uitdaging om de eindgebruikers reisopties te bieden die passen bij de behoeften en voorkeuren van oudere reizigers. Als zodanig is het platform geoptimaliseerd om activiteiten samen te stellen die overeenkomen met de voorkeuren en fitheidsprofielen van ouderen. Daarnaast is het platform geschikt om groepsreizen in te boeken met medisch begeleiders waarbij binnen de groepssamenstelling gedifferentieerd kan worden in het activiteiten aanbod.

 

De mobiele reis assistent geeft dankzij geïntegreerde GPS technologie route informatie naar accommodaties en activiteiten en geeft ook informatie met btreking tot medische voorzieningen in de buurt van de reiziger. Daarnaast omvat de reis assistent een geïntegreerd schema van alle activiteiten gedurende de reis inclusief informatie over accommodaties, restaurants activiteiten etc.

 

Het platform beschik teven over een ‘back- office’ module bedoeld voor reisorganisaties gespecialiseerd in het bedienen van deze doelgroep. De backoffice kan gebruikt worden voor het invoeren van reisopties en ondersteunt voor de reisorganisatie of stichting de afhandeling van het boekingsproces. Vanaf de start van het project hebben de projectleden eindgebruikers betrokken bij alle stadia van het ontwerp- en implementatieproces. Gebruikers organisaties hebben een grote invloed gehad bij de definitie van gebruiksvoorwaarden en hebben vier pilots en veldtests georganiseerd. Deze uitgebreide eindgebruikers testen hebben plaatsgehad in Frankrijk, Malta en Oostenrijk tussen mei 2013 en oktober 2013.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Gedurende het project heeft STIMULATE een reis platform ontwikkeld bestaande uit een drietal componenten:

• Een boekings- en reisportaal voor eindgebruikers;

• een back-office systeem voor reisorganisaties, touroperators en ouderenverenigingen om geschikte aktiviteiten en accomodaties in aan te bieden;

• Een mobiele applicatie die oudere reizigers assisteert door middel van een reisdagboek, een geintegreerde routeplanner en gelokaliseerde hulp informatie

STIMULATE begon met een uitgebreide consultatie van eindgebruikers om gebruiksvoorwaarden te onderzoeken en een pakket van eisen te kunnen opstellen ten aanzien van de applicaties. Gebruikers panels zijn samengesteld om beter zicht te krijgen op gebruikers acceptatie van technologie, gebruikswensen en behoeften.

Parrallel aan deze aktiviteiten zijn literatuur studies uitgevoerd naar het thema ouderen en technologie en zijn workshops georganiseerd in het bespreken en gebruiken van verschillende typen interfaces en technologie.

Deze activiteiten hebben geleid tot een pakket van eisen en gebruiksscenario’s van ondersteunende technologie ten behoeve van reizen en mobiliteit. Deze eisen zijn omgezet in verhalende gebruikersscenario’s die na een check met eindgebruikers zijn omgezet naar functionele eisen en een functioneel ontwerp.

Volgend op deze activiteiten zijn de drie eind- producten gedefinieerd, ontwikkeld en getest. Daar deze producten deels gebaseerd werden op bestaande technologie kon al vanaf het begin eindgebruikers reflecteren op functionaliteit en kon gebruik worden geoptimaliseerd voor de oudere doelgroep. De specifieke functionaliteiten werden in vier opeenvolgende iteraties ontwikkeld, na 26 maanden resulterend in een functionerend platform waarmee:

• eindgebruikers met specifieke behoeften geschikte accommodaties, vervoersmogelijkheden en activiteiten kunnen ontdekken en boeken (web/tablet portal)

• Eindgebruikers op reis altijd hun reisbescheiden bij zich hebben, de routes en belangrijkste adressen kunnen nakijken en relevante ondersteunings- informatie krijgen (medisch; 1e hulp; paramedisch) (mobiel applicatie)

• Gebruikersorganisaties groepsreizen en gehandicapten reizen kunnen organiseren en/ of voor hun eindgebruikers boeken (web portal)

• Aanbieders van accommodaties en activiteiten hun aanbod afgestemd op de doelgroep kunnen registreren. (backoffice)

Het web portaal is opgezet voor oudere reiziger en gehandicapten en biedt een aanbod met hierop afgestemde diensten. Het web portaal was ontwikkeld om eenvoudig in het gebruik te zijn en in overeenstemming met toegankelijkheidsstandaarden. Hierdoor kan het web portaal ook benaderd worden met toegankelijkheids-hulpmiddelen zoals tekst-lees software, hoog contrast opties of zelfs braille borden.

Het web portaal biedt gebruikers de mogelijkheid het bestaande reisaanbod te filteren op (medische) beperkingen en voorkeuren. Daarnaast biedt het platform de optie om op maat geholpen te worden door reisorganisaties op basis van de opbouw van een profiel van voorkeuren en beperkingen. Op basis van dit profiel wordt dan een match gemaakt met een tour operator / lokale reisorganisatie die vervolgens een aangepast reisschema samenstelt.

De mobiele applicatie assisteert de oudere reiziger op reis. De applicatie is beschikbaar voor smartphones (Android en Ios) en geeft een up-to-date overzicht van de reisactiviteiten op basis van een reisagenda. Op deze manier beschikken gebruikers altijd over de juiste voucher, adres en contactinformatie en behoudt de reiziger eenvoudig overzicht met betrekking tot vertrek en aankomst tijden bij vervoer. Daarnaast geeft een interactieve kaart van de omgeving altijd de relatieve afstand en route van de huidige locatie tot andere activiteiten in het reisschema.

Om contact te houden met familie en vrienden kunnen eindgebruikers van de applicatie een reisdagboek bijhouden op basis van foto’s, video’s en aantekeningen. Dit reisdagboek kan eenvoudig gedeeld worden met familie via het platform.

Ten slotte biedt de applicatie ook relevante hulp en noodinformatie, zoals medische voorzieningen dichtbij en adressen van bijvoorbeeld apothekers of informatie over noodnummers en lokale reis- of assurantie- vertegenwoordigers.

De verschillende applicatie e interfaces van het Stimulate platform zijn door eindgebruikers geëvalueerd in een serie van bijeenkomsten en workshops. Deze vonden plaats in de Cevennes (Frankrijk) Wenen (Oostenrijk) Giverny (Frankrijk) en Malta tijdens de verschillende ontwikkelingsstadia van het project. Op deze wijze konden partners in het consortium feedback verkrijgen op tussenresultaten en het ontwerp van producten en functionaliteiten bijsturen. Stimulate nam tevens deel aan een groot aantal bijeenkomsten die tot doel hadden uitleg te geven over het project en haar applicaties. Daarnaast heeft Stimulate een markt analyse uitgevoerd en een exploitatie planning gemaakt die de duurzame toepassing van de resultaten van het project mogelijk maakt.

Voortgangsverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Stimulate is een project gesteund door het ‘Ambient Assisted Living’ programma van de Europese Gemeenschap. Het project is in september 2011 gestart en wordt uitgevoerd door acht organisaties uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Oostenrijk.

 

Stimulate richt zich op het ondersteunen van ouderen en gehandicapten op het gebied van reizen en vervoer. Stimulate ontwikkelt een platform dat een lokaal aanbod van accommodaties, vervoersmogelijkheden en activiteiten specifiek voor ouderen ontsluit. Hierbij word aangesloten bij de individuele voorkeuren, mogelijkheden en beperkingen van ouderen.

 

Stimulate brengt op deze wijze ouderen, vrijwilligers en tour operators bij elkaar. Daarnaast ondersteunt Stimulate ouderen op reis, door op gelokaliseerde wijze hulp en informatie aan te bieden en alle reis-activiteiten geïntegreerd te beschrijven. Hiertoe maakt Stimulate gebruik van een intuïtieve applicatie ontwikkeld voor Smartphones.

 

Tijdens de reis wordt route informatie en openbaar vervoersinformatie automatisch bijgesteld en kan gebruik gemaakt worden van het delen van reiservaringen met familie.

 

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

In het eerste jaar hebben de projectpartners eindgebruikers uitgebreid geconsulteerd en betrokken bij het ontwerproces. Eindgebruikers studies werden uitgevoerd in zowel Frankrijk als Oostenrijk. Deze aktiviteiten hadden als doel gebruikersacceptatie van technologie, wensen en primaire waarden te achterhalen. Voorbeelden van dergelijke aktiviteiten waren enquêtes en gesprekken met experts op reisgebied, ontwerp workshops met organisaties die gespecialiseerd zijn in de organisatie van groepsreizen voor ouderen en gehandicapten. Verder werd een literatuurstudie uitgevoerd met betrekking tot ouderen en gebruik van technologie.

De gebruikersparticipatie heeft tot gebruiksvoorwaarden, ‘use cases’ en de definitie van gebruiksscenario’s geleid. Deze scenario’s werden ontwikkeld als gedetailleerde narratieve beschrijvingen van gebruikers interactie en activiteiten. De scenario’s zijn beschikbaar over zowel eindgebruikers als zogenaamde zakelijk gebruikers, wiens informatie over bestemmingen en activiteiten de basis vormen van het Stimulate platform. De scenario’s zijn leidend in de productie van zowel functionaliteiten als interfaces en vormen tevens de basis voor exploitatie van het platform.

 

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Current information and communication technologies allow development of new ad-hoc services

tailored to the specific profile of the customers, especially in the travel domain. However, access to

them is subject to a reasonable acceptance of the underlying technologies. The “STIMULATE” project aims at bridging this gap by facilitating the mobility and independent traveling capabilities of senior people aged mostly from the age of 55 through using fully adapted Information and Communication Technologies (ICT). In particular, “easy to use” and “à la carte” assisted travel planning will be provided to seniors via TV and PC terminals, as well as itineraries optimization and local assistance via mobile phones when “on the move”.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website