Projectomschrijving

Toilet4ME2: stimuleert ouderen voor wie toiletbezoek lastig is eropuit te gaan

Op oudere leeftijd wordt het moeilijker om deel te nemen aan de maatschappij. Terwijl juist activiteiten buitenshuis belangrijk zijn om eenzaamheid tegen te gaan. Een van de dingen die ouderen tegenhoudt om op pad te gaan, is toiletbezoek. Beperkingen zorgen er soms voor dat ze niet (of lastig) zelfstandig naar een openbare wc kunnen gaan.

Hoe het werkt

Toilet4ME2 ontwikkelt een prototype toilet dat voldoet aan de wensen van ouderen met mobiliteitsbeperkingen. Deze beperkingen komen bijvoorbeeld door obesitas, stijfheid of degeneratieve ziekten zoals als Parkinson of reuma. In het project wordt onderzocht wat de technische vereisten zijn om optimaal aan te sluiten bij de behoeften van ouderen, mantelzorgers en zorgprofessionals. Daarnaast worden de wensen meegenomen van potentiële aanbieders op (semi)publieke plekken waar deze ouderen komen. Denk aan bibliotheken, hotels en winkelcentra die de beoogde toiletten kunnen plaatsen.

Wat het oplevert

Thuiswonende ouderen hebben recht op toiletaanpassing thuis, maar dat helpt hen niet bij activiteiten buitenshuis. Aangepaste moderne toiletten in (semi)publieke plekken kunnen zorgen dat zij in hun keuze voor activiteiten buitenshuis niet worden beperkt door (problematisch) toiletbezoek. En dus volop kunnen meedoen. De potentiële gebruikers waarderen de functies voor hoogte- en kantelverstelling van de toiletzitting. Semi-openbare plekken (zoals hotels, winkelcentra) lijken het meest veelbelovend voor een marktstart.

Voor wie

Voor zelfstandig levende ouderen met mobiliteitsbeperkingen die deel willen nemen aan activiteiten buitenshuis zonder bang te zijn voor problemen rond toiletbezoek.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website