Projectomschrijving

MagicTABLE: houdt ouderen langer cognitief en sociaal actief

In het concept ‘positieve gezondheid’ is geluk en plezier een belangrijke factor die bijdraagt aan een goede gezondheid. ‘Serious gaming’ is bij uitstek een manier om plezier en entertainment in te zetten bij het bevorderen van gezond gedrag. Dit project vertaalt een game voor intramurale ouderenzorg naar ouderen thuis.

Hoe het werkt

De Tovertafel is een serious game die in instellingen voor ouderenzorg is gebruikt om zowel lichamelijke als cognitieve activiteit te bevorderen en ouderen te stimuleren tot meer sociale interactie. De Tovertafel creëert geluksmomenten voor mensen met een cognitieve uitdaging (bijvoorbeeld beginnende dementie) en hun omgeving. Speelse interactieve lichtprojecties verleiden de ouderen en hun naasten om in beweging te komen en samen plezier te hebben. Het project MagicTABLE brengt dit concept naar de thuisomgeving, waar het in drie kleinschalige pilots in Nederland, België en Roemenië.

Wat het oplevert

MagicTABLE is een systeem dat ouderen ondersteunt om zelfstandig thuis te kunnen wonen. Het verbetert de kwaliteit van leven van de oudere zelf en van zijn of haar mantelzorgers. Dat gebeurt door de gebruiker te bewegen tot cognitieve en lichamelijke activiteit en sociale contacten te stimuleren. De combinatie van een training via spel en sociale interactie biedt ouderen de mogelijkheid langer zelfstandig te leven met relatief weinig ondersteuning. Bovendien versterkt het spelelement de band met belangrijke naasten, bijvoorbeeld de kleinkinderen.

Voor wie

Voor ouderen met milde cognitieve problemen die langer zelfredzaam en verantwoord thuis willen blijven wonen. En voor mantelzorgers en andere betrokkenen in de ondersteuning van een zelfstandig wonende oudere.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website