Projectomschrijving

FORTO: signaleert vroegtijdig toenemende kwetsbaarheid bij een oudere

Goede informatie over het lichamelijke herstelvermogen van een oudere is belangrijk om kwetsbaarheid te voorkomen. Het vroegtijdig signaleren van lichamelijke achteruitgang is de sleutel tot een beter zelfmanagement voor preventie en beter herstel van ziekte. Bestaande technologieën sporen vooral symptomen van kwetsbaarheid en afhankelijkheid op, waardoor problemen pas zichtbaar worden als iemand al kwetsbaar is.

Hoe het werkt

FORTO ontwikkelt een waarschuwingssysteem gebaseerd op smartphone-technologie. Het systeem meet de vermoeibaarheid van de spieren in het dagelijks leven. Herhaalde metingen – uitgevoerd door de oudere zelf – zorgen voor het dynamisch meten van de lichamelijke conditie en de veerkracht van de gebruiker. Een oudere kan zelf zijn of haar maximale handknijpkracht vaststellen en vervolgens de vermoeibaarheid van de spieren laten uitrekenen. Wie dat wil, kan de informatie delen met een zorgverlener.

Wat het oplevert

Het project werkt aan een prototype van het systeem, verzamelt informatie over de betrouwbaarheid van de metingen en genereert kennis over de haalbaarheid van het gebruik in de praktijk. Het inzetten van bestaande apparatuur maakt het systeem zowel kostenefficiënt als goed bruikbaar voor ouderen die al gewend zijn aan een smartphone. Bij het onderzoek en de ontwikkeling betrekt FORTO zowel ouderen die zelfstandig wonen als cliënten in de ouderenzorg en hun zorgverleners.

Voor wie

Voor ouderen die willen werken aan hun fysieke conditie en tijdig gewaarschuwd willen worden voor dreigende kwetsbaarheid. En voor professionals die deze mensen bijstaan.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website