Projectomschrijving

CO-Train: mensen met dementie bewegen meer, ook samen met anderen

Mensen met dementie en geheugenproblemen zijn meestal ook fysiek kwetsbaar. Ze kunnen bijvoor-beeld vallen of verdwalen. Door fysieke ongemakken voelen ze zich vaak onzeker, waardoor ze steeds minder gaan doen. Hun actieradius wordt kleiner en de omgeving neem – goedbedoeld – te veel van ze over. CO-Train kan de vicieuze cirkel doorbreken.

Hoe het werkt

CO-Train is een trainingsprogramma dat draait om bewegen. Bewegen heeft een positieve uitwerking, zowel fysiek als mentaal. Het trainingsprogramma helpt bij specifieke beperkingen van kwetsbare ouderen met dementie. Dat gebeurt met een app met leuke fysiotherapeutische oefeningen, bedoeld om mobiliteit, balans en spierkracht te verbeteren. In het begin krijgt de gebruiker begeleiding van een fysiotherapeut, later kan de oudere de oefeningen zelfstandig doen.

Voor wie

Voor kwetsbare ouderen met dementie en fysieke kwetsbare mensen.

Wat het oplevert

CO-Train gebruikt sensoren om inzicht te krijgen hoe iemand beweegt en daarop aan te kunnen sluiten. Zo krijgt zowel de fysiotherapeut als de gebruiker zelf inzicht in de voortgang. CO-Train verbetert niet alleen de gezondheid, maar heeft ook een sociale impact. Door toegenomen zelfvertrouwen gaat iemand er weer meer op uit. Mantelzorgers worden zo ontlast. Zo draagt CO-Train bij aan een samenleving met veerkracht, waarin ook kwetsbare ouderen zoveel mogelijk zelfredzaam zijn.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website