Projectomschrijving

Active@Home: valpreventie én ontmoeting in één

Vallen is een van de belangrijkste gezondheidsproblemen onder ouderen. Vaak heeft een val grote consequenties voor de kwaliteit van leven. Ouderen blijven vaak bang dat het nog een keer gebeurt. Ze durven niet meer naar buiten, bewegen daardoor minder en vergroten zo onbedoeld juist het risico. Ook komen ze minder onder de mensen.

Hoe het werkt 

Lichamelijke activiteit, balansoefeningen en krachttraining verminderen het risico op vallen. Veel ouderen willen best oefeningen doen, maar vinden het lastig om die ook vol te houden. Active@Home ontwikkelt een uitdagende game die elementen van de Chinese bewegingskunst Tai Chi combineert met dans. Dat maakt oefenen leuker. De game kan eenvoudig thuis op de tv gespeeld worden met twee armbandjes die de wijze van bewegen registreren. De gebruiker kiest zelf leuke oefeningen en krijgt feedback door een virtual coach in de game.

Wat het oplevert 

Active@Home combineert valpreventie met mogelijkheden om meer te bewegen, alleen of samen met anderen. Het systeem vermindert zo niet alleen het valrisico, maar draagt ook bij aan een sterker sociaal netwerk van de deelnemer. Dat gebeurt onder meer via de mogelijkheid om oefeningen met meerdere gebruikers te doen en er zo een event van te maken. Ook kunnen ouderen elkaar via discussiefora, Skype-meetings of beeldbellen ontmoeten. Naast een gezonde leefstijl creëert Active@Home daarmee ook een gevoel van verbondenheid en helpt zo eenzaamheid tegengaan.

Voor wie

Voor zelfstandig wonende ouderen met een verhoogd valrisico.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website