Mobiele menu

Patiëntvoorkeuren bij de inzet van e-mental health als terugvalpreventie

Projectomschrijving

Ondersteuning bij psychische klachten via internet heeft de toekomst: het is effectief, toegankelijk en de kosten zijn beperkt. Deelname aan zogenaamde e-mental health interventies is momenteel echter laag.

Kennis over voorkeuren van patiënten en hun beweegredenen voor deelname is heel belangrijk, maar ontbreekt grotendeels. Met behulp van een discrete choice experiment kan deze kennis worden verkregen. In een discrete choice experiment krijgen patiënten hypothetische behandelingen voorgelegd waaruit ze kunnen kiezen. Op deze manier onderzoeken we voor welk type behandeling patiënten een voorkeur hebben.

In dit onderzoek wordt een discrete choice experiment voorgelegd aan 140 potentiële deelnemers aan een e-mental health interventie. Het onderzoek richt zich op patiënten die eerder behandeld zijn voor een depressieve- of angststoornis en bij wie het risico op terugval reëel is. Op basis van dit onderzoek worden adviezen gegeven over de inzet van e-mental health bij deze patiëntengroep.

Producten

Titel: Patient preferences for a guided self-help programme to prevent relapse in anxiety or depression: A discrete choice experiment
Auteur: Muntingh, Anna D. T., Hoogendoorn, Adriaan W., Van Schaik, Digna J. F., Van Straten, Annemieke, Stolk, Elly A., Van Balkom, Anton J. L. M., Batelaan, Neeltje M.
Magazine: PLoS ONE
Titel: E-health als terugvalpreventie: wat wil de patiënt?
Auteur: Muntingh, A.D.T., Hoogendoorn, A., Van Schaik, A. & Batelaan, N.M.
Titel: Willen patiënten CGT of liever positieve psychologie als terugvalpreventie?
Auteur: Muntingh, A.D.T.
Titel: De ideale terugvalpreventie volgens de patiënt
Auteur: Muntingh, A.D.T.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Gezien de (kosten-)effectiviteit van preventieve e-mental health interventies, kan het inzetten van e-mental health een belangrijke gezondheidswinst opleveren. Deelname aan preventieve e-mental health interventies is momenteel echter zo gering, dat deze gezondheidswinst niet wordt gerealiseerd. Kennis over voorkeuren van patiënten en hun beweegredenen voor deelname is cruciaal voor succesvolle implementatie van dergelijke interventies, maar ontbreekt grotendeels. Met behulp van een discrete choice experiment kan deze kennis worden verkregen. Dit onderzoeksvoorstel beoogt het uitvoeren van een discrete choice experiment bij 140 potentiële deelnemers aan een e-mental health interventie. Het voorstel richt zich op een belangrijke en goed bereikbare risicogroep: patiënten die reeds behandeld zijn voor een depressieve- of angststoornis en bij wie het risico op terugval reëel is. Op basis van voorgesteld onderzoek zullen adviezen worden gegeven over de inzet van e-mental health bij deze patiëntengroep.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
430000003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A.D.T. Muntingh
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie VUmc