Mobiele menu

Timing of physical activity: breaking sitting time to reduce fatty liver and prevent type 2 diabetes

Projectomschrijving

Minder zitten en meer staan

Minder zitten en meer lopen en staan lijkt goed te zijn voor de gezondheid, maar waarom eigenlijk? De onderzoekers denken dat het te maken heeft met de vetstofwisseling in de lever. Veel zitten overdag verhoogt het risico op type 2 diabetes. Maar het is nog onduidelijk via welke biologische mechanismen dit gebeurt.

Verlaging van vetten door te staan

Eerder is aangetoond dat het regelmatig onderbreken van zitten met staan en wandelen, zorgt voor een verlaging van het vetgehalte in het bloed. Is dit misschien een teken van minder vetstapeling in de lever, en daardoor een lager risico op diabetes type 2? Dat wil dr. de Mutsert (LUMC) weten, want ze wil vervetting van de lever voorkomen, en daarmee diabetes type 2.
 
In het bijzonder was dr. de Mutsert met dit onderzoek geïnteresseerd of het uitmaakt op welk tijdstip van de dag het meest wordt bewogen en of dit verschilt tussen mannen en vrouwen. Hiervoor gebruikte ze gegevens van de NEO studie: een groot onderzoek met precieze metingen van zitten en bewegen en van levervet.

Intensief bewegen overdag

Uit het onderzoek blijkt dat leververvetting inderdaad een van de onderliggende mechanismen van het verband tussen veel zitten en het risico op diabetes. Het simpelweg onderbreken van zitten, door bijvoorbeeld af en toe op te staan of een klein stukje te lopen, ging niet samen met minder levervet of insulineresistentie. Om de hoeveelheid levervet en insulineresistentie te verminderen lijkt eerder matig tot zwaar intensieve lichaamsbeweging nodig, zoals stevig doorwandelen of hardlopen.
 
Ook ontdekten de onderzoekers dat het tijdstip van bewegen niet samenging met de hoeveelheid levervet, maar dat mensen die met name ’s middags of ‘s avonds actief zijn minder insulineresistentie hadden dan mensen die hun lichaamsbeweging over de hele dag verspreidden. Vervolgonderzoek zal uitwijzen of het tijdstip van beweging inderdaad uitmaakt voor het risico op type 2 diabetes.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

TIMING VAN BEWEGING: TYPE 2 DIABETES VOORKÓMEN DOOR HET ONDERBREKEN VAN ZITTEN EN VERMINDEREN VAN LEVERVET. Sedentair gedrag (veel zitten gedurende de dag) blijkt een onafhankelijke risicofactor voor het ontstaan van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten te zijn: zelfs mensen die regelmatig sporten hebben een verhoogd risico op type 2 diabetes als zij het merendeel van de dag zitten. Echter, op dit moment is onduidelijk welke hoeveelheid zitten leidt tot een slechtere gezondheid en via welke biologische mechanismen dit verloopt. Uit experimentele studies is al gebleken dat het regelmatig onderbreken van zitten met staan en licht-intensieve beweging samengaat met een betere insulinegevoeligheid. Zitten vervangen door elke andere lichte activiteit zou dus de kans op type 2 diabetes kunnen verkleinen. Onlangs is aangetoond dat het regelmatig onderbreken van zitten (elke 30 minuten) met staan en wandelen resulteert in een verlaging van het triglyceridegehalte in het bloed van meer dan 30%. Wanneer deze verlaagde (en dus gezondere) triglyceridewaarden een marker zijn van verminderde vetstapeling in de lever, een cruciaal orgaan in het vet- en glucosemetabolisme, zou dit een mogelijk mechanisme kunnen zijn om via minder zitten het risico op diabetes te verlagen. Met dit voorstel willen we in een groot cohort met objectieve bepalingen van zitten en bewegen en precieze metingen van levervet onderzoeken welke frequentie van onderbreken van zitten in de dagelijkse situatie samengaat met lagere triglyceridewaarden, minder levervet en een verlaagd risico op diabetes. In het bijzonder zijn wij geïnteresseerd of uitmaakt op welk tijdstip van de dag het meest wordt bewogen en of dit verschilt tussen mannen en vrouwen. Wanneer onze hypothese klopt zal dit vertaald kunnen worden naar haalbare adviezen en richtlijnen om zittend gedrag te onderbreken en uiteindelijk leiden tot een vermindering van het aantal mensen met type 2 diabetes.

Kenmerken

Projectnummer:
459001010
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. ir. R. de Mutsert
Verantwoordelijke organisatie:
Leids Universitair Medisch Centrum