Projectomschrijving

Afweercellen ontregeld bij overgewicht

Overgewicht vergroot het risico op diabetes type 2, maar niet iedereen met overgewicht krijgt uiteindelijk diabetes type 2. Waardoor komt dat, en is dat te voorspellen?

Een belangrijke oorzaak voor de ontwikkeling van type 2 diabetes is het ontstaan van een lichte chronische ontsteking in het lichaam, waarbij cellen van het afweersysteem een belangrijke rol spelen.

Stofwisseling en suikerverwerking

De stofwisseling van deze afweercellen heeft een grote invloed op de ontstekingsreactie in het lichaam, bleek onlangs uit onderzoek. Dr. Stienstra (WUR) wilde die invloed preciezer nagaan. Daarvoor mat hij de stofwisseling in afweercellen van meer dan 200 mensen met overgewicht. Er werd in kaart gebracht hoe de afweercellen functioneren en hoe dit samenhangt met glucosetolerantie – de mate waarin het lichaam glucose (suiker) uit het bloed kan verwerken. Dr. Stienstra hoopt met deze meting te kunnen voorspellen of iemand een chronische ontsteking gaat ontwikkelen bij overgewicht, en uiteindelijk dus een verhoogd risico heeft op type 2 diabetes.

Eerste waardevolle stap

De eerste resultaten laten zien dat er veel verschil is in de stofwisseling van de proefpersonen. Deze resultaten, samen met de resultaten over de mate glucose intolerantie van deze mensen met overgewicht zijn de eerste waardevolle stap om te voorspellen wie diabetes type 2 ontwikkelt.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website