Mobiele menu

Subsidie opschalingcoach innovatie / hulp bij implementeren innovatieprogramma

Projectomschrijving

Stichting Land van Horne heeft in 2022 de volgende 2 projecten gepland.
1. Asset Management - het terugvinden van hulpmiddelen
2. Videoconferencing in de zorg

Asset Management (terugvinden van hulpmiddelen)

Zorgmedewerkers zijn dagelijks tijd kwijt met het terugvinden van hulpmiddelen. Asset Management wordt al veel ingezet in de Cure en Land van Horne wil in 2022 een pilot uitvoeren om te ervaren of Asset Management bij Land van Horne ook een arbeidsbesparende technologie kan zijn.

Videoconferencing in de zorg
Na corona heeft Land van Horne op haar kantoorlocaties videoconferentie oplossingen geimplementeerd zodat hybride werken mogelijk is. Land van Horne gelooft erin dat dit hybride werken in de zorg ook mogelijk is.
De doelstelling van dit project is dat het merendeel van de overleggen op zorglocaties op een hybride manier kan worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld dat de zorgmedewerkers en cliënt fysiek aansluiten maar dat de arts en of andere behandelaren digitaal aansluiten.

Verslagen


Eindverslag

Introductie
Land van Horne vindt het belangrijk dat wij:
• Innoveren om de kwaliteit van leven van onze cliënten te verbeteren
• Onze dienstverlening in de toekomst kunnen garanderen
• Nieuwe manieren van denken en werken toepassen
Bij Stichting Land van Horne keken we naar een duurzame implementatie van Track en Trace technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om (medische) hulpmiddelen snel terug te vinden. Hierbij zochten we ook naar een nieuwe manier van implementeren van deze nieuwe werkwijze.

ZonMw helpt met een coach
Voor een nieuwe manier van implementeren hielp de subsidie van ZonMw bij het vinden van een implementatiecoach. Deze liet ons een andere manier van implementatie beleven. Het begint bij de naam die wij eerder ons project gaven: ‘Track en Trace’. Het is een kwestie van perspectief, maar willen we zoeken of gaan vinden. Omdat we willen vinden, kozen we de naam ‘Het vinden van hulpmiddelen’.

Anders nadenken over de aanpak
Het veranderen van het perspectief opende de ruimte na te denken over een andere aanpak. Niet het implementeren van een technologie maar het veranderen van werken stond voorop.
Co-creëren samen met proffesionals vanaf het begin. Samen kijken naar het probleem van lange(re) zoektijden. Met name bij het vinden van (medische) hulpmiddelen op de afdelingen van GRZ, Somatiek, Behandeling, PG en Huntington.

Van verwachting naar realiteit
Eerst identificeren van de belangrijkste stakeholders en hun probleem. Vervolgens met een eerste toets in de praktijk. Een nulmeting om te zien of het probleem daadwerkelijk voorkomt. Dit bleek niet in alle gevallen zo te zijn. Het gevoel vooraf, en de meting erna liepen bij enkele afdelingen uiteen. Deels doordat de context van de afdeling (qua indeling) soms anders was. Bij een afdeling met kleinschalige units waren op de gang nissen aanwezig voor verschillende (zorg)hulpmiddelen. Hierdoor waren de hulpmiddelen snel terug te vinden. Bij andere afdelingen waar geen opbergruimtes waren voorzien, werd langer gezocht. Ook omdat de hulpmiddelen over verschillende etages verspreid waren. Op deze afdelingen was de behoefte van de Track en Trace van hulpmiddelen veel groter waren.

Samenvatting van de aanvraag

Zoals door u gevraagd stuur ik hierbij de offerte voor de inzet van een implementatie- en opschalingscoach. De activiteiten zijn gebaseerd op de uitkomst van het door Land van Horne doorlopen Visie en Strategie traject mbt Innovatie. Het doel van de inzet is een in de praktijk ingevoerde visie en activiteiten die de volgende ambitie ondersteunen: Uiterlijk 2025 werken wij als pionier en voorloper samen met eindgebruikers en andere stakeholders op een gestructureerde manier aan innovaties die bijdragen aan het realiseren van (a) professionele, betrokken en gelukkig medewerkers (b) veilige, goede en passende zorg aan cliënten, (c) het organiseerbaar- en (d) betaalbaar houden van formele- en informele zorg. De activiteiten zijn NIET gericht op projectleiding maar kennis injectie op het gebied van Design Thinking en opschalingsmethodieken en veranderkundige vraagstukken.

Kenmerken

Projectnummer:
838004092
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Ing. J.A.M. Keersmaekers
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Land van Horne