Mobiele menu

Om de zorg voor onze cliënten op afstand mogelijk te maken en de zorg te continueren kiezen we ervoor om beeldschermzorg in te zetten.

Projectomschrijving

Als logopediepraktijk willen we de continuïteit van zorg voor onze cliënten waarborgen door de inzet van onder andere beeldschermzorg en andere vormen van eHealth. Tijdens de corona-periode heeft de noodgedwongen inzet van online zorg veel inzichten gegeven en hebben de logopedisten en hun cliënten ervaringen opgedaan. Gedurende het project zijn deze ervaren belemmeringen en positieve kanten als kansen verzameld.
De videoconsulten en online communicatiemogelijkheden bieden continuïteit van zorg en dit heeft een positieve impact op de kwaliteit van leven van de patiënten om onnodige achterstand in de ontwikkeling te verminderen. Ondanks het opheffen van de corona-maatregelen zorgt het voor continuïteit tijdens vakanties, vervoersproblemen of ziekte. Ook oudergesprekken vinden regelmatig plaats via een videoconsult. 

Verslagen


Eindverslag

• Inzicht in wat er onder eHealth wordt verstaan, welke mogelijkheden er zijn en welke vorm/applicatie geschikt is voor onze logopediepraktijk. > doelstelling is behaald door het delen van kennis en voorbeelden in gesprek met de projectleider en vervolgens in een presentatie met het team logopedisten.
• Inzicht in de ervaren belemmeringen, voordelen en behoeftes van de ouders en cliënten wat betreft de inzet van eHealth (online consulten en andere vormen van eHealth). > Doelstelling behaald waarbij de logopedisten zelf ouders hebben gevraagd naar hun ervaringen bij het inzetten van videoconsulten, contact via app en delen van online oefeningen. Deze bevindingen zijn met elkaar gedeeld tijdens een online bijeenkomst.
• Inzicht in de ervaren belemmeringen, voordelen en behoeftes van de logopedisten wat betreft de meerwaarde en inzet van eHealth (online consulten en andere vormen van eHealth). > doelstelling behaald door middel van een enquête en online bijeenkomst, waar tevens een paar oplossingen en acties zijn bedacht voor de invulling in de praktijk. Zoals praktijkafspraken over de structurele inzet van een videoconsult.

Samenvatting van de aanvraag

Door de huidige ontwikkelingen met betrekking tot het COVID-19-virus is de druk op eerstelijns (logopedie)praktijken enorm groot. Volgens de huidige richtlijnen van het RIVM en de beroepsverenigingen is het deels weer mogelijk om cliënten op de praktijk of aan huis te behandelen. Echter niet bij verkoudheidsklachten en als er in het gezin sprake is van COVID. Daarnaast is het onze maatschappelijke taak om waar mogelijk zorg op afstand te bieden om het aantal bewegingen te beperken. We merken dat zowel bij ouders als bij de zorgverleners (logopedisten) in onze praktijk een ‘moeheid’ ontstaat om alleen via videobellen zorg te leveren. De materialen die we inzetten in de face-to-face behandelingen zijn niet allemaal geschikt om online in te zetten en daarnaast sluit het vaak niet meer aan bij de behoeftes van de huidige populatie. De beroepsvereniging stimuleert de logopediepraktijken om meer te gaan inzetten op innovaties waaronder de inzet van eHealth om de kwaliteit van zorg te blijven bieden, ook in de huidige omstandigheden. Om de zorg voor onze cliënten op afstand mogelijk te maken en de zorg te continueren kiezen we ervoor om beeldschermzorg in te zetten. Door aanvullende digitale middelen te implementeren kunnen we ook buiten de e-consulten om invulling geven aan onze begeleiding. Dit zorgt voor verlaging van de zorgkosten en biedt indirect extra zorg en begeleiding op afstand. Daarmee wordt de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van ouders en kinderen binnen hun leerproces vergroot. De praktijk ziet de inzet van eHealth niet alleen als een oplossing in de huidige tijd met COVID. Het is ook voornemens om het ook te continueren ter vervanging, maar ook als onderdeel van een face- to-face behandeling gezien dit het behandeleffect versterkt.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
838002665
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Y.M. Dols-Koopman
Verantwoordelijke organisatie:
LogopedieKinderpraktijk