Projectomschrijving

Minder zitten en meer staan

Minder zitten en meer lopen en staan lijkt goed te zijn voor de gezondheid, maar waarom eigenlijk? De onderzoekers denken dat het te maken heeft met de vetstofwisseling in de lever. Veel zitten overdag verhoogt het risico op type 2 diabetes. Maar het is nog onduidelijk via welke biologische mechanismen dit gebeurt.

Verlaging van vetten door te staan

Eerder is aangetoond dat het regelmatig onderbreken van zitten met staan en wandelen, zorgt voor een verlaging van het vetgehalte in het bloed. Is dit misschien een teken van minder vetstapeling in de lever, en daardoor een lager risico op diabetes type 2? Dat wil dr. de Mutsert (LUMC) weten, want ze wil vervetting van de lever voorkomen, en daarmee diabetes type 2.
 
In het bijzonder was dr. de Mutsert met dit onderzoek geïnteresseerd of het uitmaakt op welk tijdstip van de dag het meest wordt bewogen en of dit verschilt tussen mannen en vrouwen. Hiervoor gebruikte ze gegevens van de NEO studie: een groot onderzoek met precieze metingen van zitten en bewegen en van levervet.

Intensief bewegen overdag

Uit het onderzoek blijkt dat leververvetting inderdaad een van de onderliggende mechanismen van het verband tussen veel zitten en het risico op diabetes. Het simpelweg onderbreken van zitten, door bijvoorbeeld af en toe op te staan of een klein stukje te lopen, ging niet samen met minder levervet of insulineresistentie. Om de hoeveelheid levervet en insulineresistentie te verminderen lijkt eerder matig tot zwaar intensieve lichaamsbeweging nodig, zoals stevig doorwandelen of hardlopen.
 
Ook ontdekten de onderzoekers dat het tijdstip van bewegen niet samenging met de hoeveelheid levervet, maar dat mensen die met name ’s middags of ‘s avonds actief zijn minder insulineresistentie hadden dan mensen die hun lichaamsbeweging over de hele dag verspreidden. Vervolgonderzoek zal uitwijzen of het tijdstip van beweging inderdaad uitmaakt voor het risico op type 2 diabetes.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website