Projectomschrijving

Gevoeliger voor insuline door een eiwit te remmen

Er is dringend behoefte aan nieuwe en verschillende geneesmiddelen voor mensen met diabetes type 2. Want de ziekte is voor niemand gelijk. Onderzoekers kijken naar de werking van een bepaald eiwit, TRIB3.

Nu krijgen veel mensen met diabetes type 2 dezelfde behandeling, terwijl al duidelijk is geworden dat er veel verschil zit tussen mensen in hoe diabetes (en de complicaties) zich ontwikkelen. Er moet dus betere behandeling op maat komen. Een manier daarvoor is aan de hand van genetische verschillen tussen mensen, en met nieuwe aangrijpingspunten voor geneesmiddelen.

Het onderzoek

Het eiwit TRIB3 kan zo'n nieuw aangrijpingspunt zijn, omdat het een rol speelt bij de insulinegevoeligheid van het lichaam. Wanneer dat eiwit afgeremd wordt, reageert het lichaam weer beter op insuline. Alleen was dat tot nu toe nog niet goed mogelijk. Dr. Kalkhoven (UMC Utrecht) gaat met zijn team een methode ontwikkelen om beter in kaart te brengen hoe TRIB3 werkt.

Verwacht resultaat

Als de onderzoekers weten hoe TRIB3 werkt, kan daarna worden bekeken hoe het is af te remmen en de insulinegevoeligheid zich herstelt. Ze houden daarbij meteen al rekening met genetische varianten van TRIB3.Daardoor kunnen ze zich al in het begin van de ontwikkeling van een geneesmiddel richten op genvarianten van mensen die het hoogste risico hebben op diabetes type 2.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website