Projectomschrijving

Behandeling op maat is belangrijk

Er is dringend behoefte aan nieuwe en verschillende geneesmiddelen voor mensen met diabetes type 2. Want de ziekte is voor niemand gelijk. Onderzoekers keken naar de werking van een bepaald eiwit: TRIB3.
Nu krijgen veel mensen met diabetes type 2 dezelfde behandeling, terwijl al duidelijk is geworden dat er veel verschil zit tussen mensen in hoe diabetes (en de complicaties) zich ontwikkelen. Er moet dus betere behandeling op maat komen. Een manier daarvoor is aan de hand van genetische verschillen tussen mensen, en met nieuwe aangrijpingspunten voor geneesmiddelen.

Gevoeliger voor insuline door een eiwit te remmen

Het eiwit TRIB3 kan zo'n nieuw aangrijpingspunt zijn, omdat het een rol speelt bij de insulinegevoeligheid van het lichaam. Wanneer dat eiwit afgeremd wordt, reageert het lichaam weer beter op insuline. Alleen was dat tot nu toe nog niet goed mogelijk. Dr. Kalkhoven (UMC Utrecht) wilde met zijn team een methode ontwikkelen om beter in kaart te brengen hoe TRIB3 werkt. Als we dat weten, kan daarna namelijk bekeken worden hoe het is af te remmen en of de insulinegevoeligheid verbetert.

‘Bruggetje’ met ander eiwit is ongewenst

Uit het onderzoek bleek dat het eiwit TRIB3 inderdaad een potentieel nieuw aangrijpingspunt is voor de preventie en behandeling van type 2 diabetes. TRIB3 kan namelijk een ‘bruggetje’ vormen met een ander eiwit, waardoor helaas de insulinegevoeligheid afneemt.

Ook heeft Dr. Kalkhoven in dit project een systeem ontwikkeld waarmee je het ‘bruggetje’ beter kan bekijken. Hierdoor is het mogelijk om in een vervolgproject hetgeen op te sporen wat de vorming van het bruggetje remt, waardoor insuline beter gaat werken en type 2 diabetes geremd of voorkomen kan worden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website