Projectomschrijving

Hersenen bepalen eetlust

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe diabetes type 2 ontstaat. Wat is bijvoorbeeld de rol van je hersenen? Zenuwcellen in een deel van de hersenen (de hypothalamus) regelen je suikerstofwisseling en eetlust. De zenuwcellen moeten hiervoor de hoeveelheid suiker (glucose) goed kunnen meten. Als je veel vet en suiker eet, worden afweercellen in de hersenen actief en gebruiken veel suiker.

Suikertekort in hersenen herstellen

Dr. Yi (AMC) heeft het idee dat zenuwcellen in de buurt van deze afweercellen een tekort aan suiker waarnemen, omdat de afweercellen meer suiker gebruiken. De zenuwcellen geven dan signalen aan het lichaam om meer suiker te maken. Een gevolg hiervan is dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline, het hormoon dat zorgt voor de opname van suiker uit het bloed. Zo kan overgewicht leiden tot diabetes type 2, waarbij verminderde insulinegevoeligheid een typisch kenmerk is. Dr. Yi ging testen of dit idee klopt door het suikertekort in de hersenen te herstellen bij insuline-ongevoelige muizen. Bij aanvang van het onderzoek had zij de verwachting dat de insuline-ongevoeligheid bij muizen verdwijnt als ze het suikertekort in de hersenen herstelt.

Verhoogd vetverbruik door afweercellen verbetert insulinegevoeligheid

Het onderzoek liet zien dat het afremmen van het suikerverbruik door de afweercellen in de hersenen de gevoeligheid in het lichaam voor insuline niet verbeterde. Maar de onderzoeker ontdekte wel dat een verhoogd vetgebruik door die afweercellen de insulinegevoeligheid mogelijk kan verbeteren. Weer een stap dichterbij in het ontwikkelen van een nieuwe behandeling voor diabetes type 2!

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website