Projectomschrijving

Een pilletje of naar bed?

Hoeveel invloed heeft slaap op je glucose-instelling? Dat wordt in dit onderzoek verder uitgezocht.
Slaapproblemen komen veel voor in onze snelle maatschappij, maar drie keer vaker bij mensen met diabetes type 2. We weten niet of slaapproblemen invloed hebben op de glucose-instelling van mensen met diabetes, en of als slaapproblemen verbeteren, ook de glucose-instelling beter wordt.

Het onderzoek

Dr. Rutters (Vumc) ging aan de slag met slaapgegevens en zorggegevens van 1272 mensen met diabetes type 2. Zij gaat onderzoeken of er een relatie is tussen slaap en de glucose-instelling. Tevens zullen 57 mensen met diabetes en slaapproblemen cognitieve gedragstherapie of gebruikelijke zorg ontvangen, waarna veranderingen in glucose-instelling onderzocht worden.

Met dit onderzoek wilde dr. Rutters aantonen dat slaap een belangrijke factor is. Hoe mooi zou het zijn als beter slapen ook de glucose-instelling verbetert en dus minder medicatie nodig is voor de behandeling van diabetes?

Beter slapen voor verbetering glucose-instelling

In de studiegroep van Dr. Rutters had maar liefst 1 op de 3 mensen met diabetes last van slaapproblemen, en zij met slaapproblemen hadden ook een slechtere glucose-instelling. De participanten die gedragstherapie kregen merkten 6 maanden na behandeling een vermindering van hun slaapproblemen en verbetering van de glucose-instelling.

Dr. Rutters laat met haar onderzoek dus zien dat slaapproblemen vaak voorkomen bij mensen met diabetes type 2, en dat slaapproblemen een negatieve invloed hebben op de glucose-instelling. Beter slapen lijkt de glucose-instelling inderdaad te verbeteren voor mensen met diabetes en slaapproblemen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website