Projectomschrijving

Afweercellen ontregeld bij overgewicht

Overgewicht vergroot het risico op diabetes type 2, maar niet iedereen met overgewicht krijgt uiteindelijk diabetes type 2. Waardoor komt dat, en is dat te voorspellen?

Een belangrijke oorzaak voor de ontwikkeling van type 2 diabetes is het ontstaan van een lichte chronische ontsteking in het lichaam, waarbij cellen van het afweersysteem een belangrijke rol spelen.

Stofwisseling en suikerverwerking

De stofwisseling van deze afweercellen heeft een grote invloed op de ontstekingsreactie in het lichaam, bleek onlangs uit onderzoek. Dr. Stienstra (WUR) wilde die invloed preciezer nagaan. Daarvoor mat hij de stofwisseling in afweercellen van meer dan 200 mensen met overgewicht. Er werd in kaart gebracht hoe de afweercellen functioneren en hoe dit samenhangt met glucosetolerantie – de mate waarin het lichaam glucose (suiker) uit het bloed kan verwerken. Dr. Stienstra hoopt met deze meting te kunnen achterhalen of de mate van overgewichten glucose intolerantie samenhangt met de stofwisseling van afweercellen, zodat deze informatie in de toekomst gebruikt kan worden om te voorspellen of iemand een verhoogd risico heeft op diabetes type 2.

Eerste waardevolle stap

De eerste resultaten laten zien dat er veel verschil is in de stofwisseling van de proefpersonen. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen proefpersonen in de mate waarin de afweercellen glucose kunnen verwerken. De mate waarin de afweercellen glucose kunnen verwerken lijkt te bepalen hoe de afweercellen functioneren. Dit is belangrijke informatie, want een verandering in het functioneren van afweercellen kan bijdragen aan het ontstaan van chronische ontsteking in het lichaam, en dus bij de ontwikkeling van diabetes type 2. Het doel is nu om deze resultaten te koppelen aan de glucosetolerantie en de mate van overgewicht van de proefpersonen. Deze resultaten zijn samen de eerste waardevolle stap om te voorspellen wie diabetes type 2 ontwikkelt.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website