Projectomschrijving

Ontwaken van het brein nabootsen

Dopamine is een stof die vooral 's ochtends vrijkomt in je hersenen. Kunnen we via extra dopamine ook insuline weer beter laten werken bij mensen met diabetes type 2?

Mensen met diabetes type 2 hebben een te hoge bloedsuiker door onder andere een verminderde werking van het hormoon insuline (insulineresistentie). De neurotransmitter dopamine (een signaalstof) in de hersenen speelt een rol in de werking van insuline. Er is verminderde dopamine-activiteit bij mensen met insulineresistentie. Dopamine-afgifte in de hersenen volgt een dag-nachtritme met een piek in de ochtend.

Het onderzoek

Met deze studie bekijkt dr. Serlie (AMC) en haar team verder of het lichaam weer gevoeliger wordt voor insuline na het verhogen van de dopamine-activiteit, en het nabootsen van de ochtendpiek van dopamine bij mensen met diabetes type 2. Hiervoor gebruiken de onderzoekers een al geregistreerd geneesmiddel (bromocriptine).

Verwacht resultaat

Als de resultaten positief zijn, zullen deze gegevens de basis vormen voor een groter klinisch onderzoek voor het verbeteren van insulinegevoeligheid.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website