Projectomschrijving

Wie reageert en wie niet?

Een bepaald geneesmiddel tegen diabetes type 2 werkt bij sommigen beter dan bij anderen, en soms averechts. Met hulp van een moderne scanmethode proberen deze onderzoekers dit te voorspellen.

Het geneesmiddel GLP-1RA tegen diabetes type 2 stimuleert de insulineproducerende cellen (bètacellen) in de alvleesklier om insuline af te geven. Dat gebeurt doordat het middel een verbinding aangaat met een soort ontvanger (receptor) voor GLP-1. Maar niet iedereen reageert op de behandeling met GLP-1RA, en soms wordt de ziekte zelfs erger.

Het onderzoek

Prof. dr. Gotthardt (Radboudumc) en zijn team hebben een soort scantechniek ontwikkeld met een licht radioactieve stof (tracer) die ook bindt aan de GLP-1 receptor, waarmee ze deze receptor in beeld kunnen brengen. Wanneer ze een scan maken met deze tracer, zien ze naast de bètacellen in de alvleesklier ook opname in de hypofyse, een uitstulping van de hersenen. De hypofyse stimuleert de bijnieren tot aanmaak van cortisol. Cortisol verhoogt de bloedsuikerspiegel en maakt het lichaam ongevoeliger voor insuline.

Verwacht resultaat

Het team gaat nu onderzoeken of de opname van de radiotracer in de hypofyse inderdaad samenhangt met de aanmaak van cortisol, en of ze kunnen voorspellen of mensen goed zullen reageren op een therapie met GLP-1RA.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website