Projectomschrijving

In de lever kijken

Onderzoekers gaan met een hele nieuwe techniek naar - of zelfs ín de lever kijken, voor meer inzicht in de rol van de lever bij het ontstaan van diabetes type 2.

De lever speelt een belangrijke rol in de stofwisseling van suikers en vetten. Deze stofwisselingen zijn verstoord bij mensen met diabetes type 2, maar hierover is verder weinig bekend.

Het onderzoek

Om de stofwisseling direct in de lever te bekijken, gebruikt dr. Prompers een compleet nieuwe, niet-invasieve MRI-methode: deuterium metabole imaging (DMI). Met DMI maken ze afbeeldingen van stoffen die deuterium bevatten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld glucose met deuterium volgen, en zien hoe glucose in de lever terechtkomt en wordt omgezet in glycogeen.

Verwacht resultaat

Dr. Prompers verwacht 3D-beelden te kunnen maken van de stofwisseling in de lever door hardware van de (hoog-veld 7 tesla) MRI aan te passen. Als dit project succesvol is, zal DMI bijdragen aan begrip van de afwijkingen in het levermetabolisme bij insulineresistentie en diabetes type 2. Daarnaast kan DMI helpen bij het ontwikkelen en testen van middelen ter preventie en genezing van diabetes type 2.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website