Projectomschrijving

In de lever kijken

Onderzoekers gaan met een hele nieuwe techniek naar - of zelfs ín de lever kijken, voor meer inzicht in de rol van de lever bij het ontstaan van diabetes type 2.

De lever speelt een belangrijke rol in de stofwisseling van suikers en vetten. Deze stofwisselingen zijn verstoord bij mensen met diabetes type 2, maar hierover is nog veel onbekend.

Met afbeeldingen glucose te volgen

Om de stofwisseling direct in de lever te bekijken, gebruikte dr. Prompers een compleet nieuwe, niet-invasieve MRI-methode: deuterium metabole imaging (DMI). Met DMI maken ze afbeeldingen van stoffen die deuterium bevatten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld glucose met deuterium volgen, en zien hoe glucose in de lever terechtkomt en wordt omgezet in andere stoffen.

3D beelden van stofwisseling in de lever

Door hardware van de (hoog-veld 7 tesla) MRI aan te passen lukte het dr. Prompers de nieuwe methode te ontwikkelen waarmee 3D-beelden gemaakt kunnen worden van de stofwisseling in de lever. Zo is de stofwisseling nu in de hele lever in 3D-beelden in kaart te brengen. De verwachting is dat DMI in de toekomst kan worden ingezet voor het ontwikkelen en testen van middelen ter preventie en genezing van type 2 diabetes.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website