Projectomschrijving

Versuikering van een eiwit

Hoe komt het dat mensen met diabetes type 2 minder insuline maken? Deze onderzoekers bekijken de rol van een versuikerd eiwit in de insulineproducerende cellen.

Minder insuline door kapotte brugfunctie

Bij het ontstaan van diabetes type 2 maakt de alvleesklier steeds minder insuline aan. Onlangs ontdekte dr. Van Greevenbroek (Universiteit Maastricht) dat een bepaald eiwit in de insulineproducerende cellen versuikerd raakt bij mensen met prediabetes of diabetes type 2, en niet meer goed werkt. Dit eiwit speelt een belangrijke rol in de uitscheiding van insuline.
Bij gezonde mensen vormt dit eiwit, CD59, een brug tussen de blaasjes in de insulineproducerende cel waarin insuline is opgeslagen en het celmembraan, waarna de inhoud van de blaasjes (insuline) wordt uitgescheiden.

De hypothese van dr. Van Greevenbroek was dat wanneer CD59 versuikerd raakt, het deze brugfunctie niet meer kan vervullen waardoor er minder insuline vrijkomt. Dat zou een indicatie zijn dat, indien er een manier gevonden wordt de versuikering van het eiwit te remmen, dit gunstig kan zijn voor insulineproductie.

Insulineproductie verhogen

Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat het stofje Methylglyoxal (‘MGO) eiwitten zoals CD59 kan versuikeren. De onderzoeker vond dat mensen die meer van dat stofje in hun bloed hebben, inderdaad minder goed insuline uit kunnen scheiden. Verder onderzoek zal uitwijzen of deze twee bevindingen een oorzakelijk verband hebben.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website