Projectomschrijving

Vetten afbreken en verbranden

Hoe breekt het lichaam buikvet af? Dit is belangrijk om te weten voor de behandeling en het voorkomen van diabetes type 2.

Bij mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 is de afbraak van onderhuids buikvet sterk verminderd. Vroeger dacht men dat de afbraak van opgeslagen vet alleen plaatsvindt via de buitenkant van de vetcellen. Maar dr. Jocken (MUMC) ontdekte dat de afvalverwerking in de cel (autofagie) heel belangrijk is bij de afbraak van vet.

Verstoorde vetopslag

Dit onderzoek moest bepalen hoe dit afvalverwerkingssysteem in de vetcel betrokken is bij de afbraak en verbranding van vet. De uitkomsten moeten laten zien hoe een verstoorde vetopslag en -vrijmaking bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 2.

Dr. Jocken heeft als doel om met zijn onderzoek medicijnen en voeding voor de behandeling en preventie van diabetes verbeteren.

Beïnvloeding van vetcellen

De resultaten geven voor het eerst aan dat afvalverwerkingssystemen in de cel de vetafbraak in menselijke vetcellen zouden kunnen beïnvloeden. Verder onderzoek is nodig om het precieze werkingsmechanisme vast te stellen.

Deze bevindingen en ontwikkelde werkwijzen zijn interessant voor onderzoekers op het gebied van vetstofwisseling en kunnen wellicht gebruikt worden voor nieuwe soorten behandelingen en preventies van type 2 diabetes.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website