Projectomschrijving

Poeptransplantaties tegen diabetes type 2

Poeptransplantaties helpen soms om de algemene gezondheid te herstellen, doordat ze de darmen weer op orde brengen. Hoe werkt dat het beste bij diabetes type 2? Mensen met diabetes hebben een andere bacteriële samenstelling in de darm (darm-microbioom) dan gezonde mensen. Het overbrengen van het darm microbioom van een gezonde donor naar een ontvanger met diabetes door middel van een fecestransplantatie (poeptransplantatie) verbetert de suikerstofwisseling. Maar deze transplantatie werkt niet altijd.

Fagen beïnvloeden darmbacteriën

Dr. Herrema (AMC) denkt dat zogeheten bacteriofagen mee bepalen of een poeptransplantatie gaat werken. Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën kunnen binnendringen en uitschakelen. Een fecestransplantaat bevat veel van deze fagen die mogelijk veel invloed hebben op de samenstelling van de bacteriën in de darm.

In deze studie ging het team van onderzoekers faagtransplantaties uitvoeren bij mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2. Ze hebben gemeten wat het effect hiervan is op de suikerstofwisseling en darm-microbioom. Dr. Herrema had als doel om door middel van haar onderzoek poeptransplantaties als (preventieve) behandelmethode voor diabetes te verbeteren.

Basis gelegd maar meer analyse benodigd

Tijdens het onderzoek is de basis voor productie van faagtransplantaten aangelegd. Helaas gaf een gezonde donor faagtransplantaat geen verbetering in de suikerstofwisseling. Of de fagen invloed hebben gehad op het de darmflora compositie, is op dit moment nog niet duidelijk: verdere analyse en onderzoek is nog nodig.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website