Projectomschrijving

Poeptrans¬plantaties tegen diabetes type 2

Poeptransplantaties helpen soms om de algemene gezondheid te herstellen, doordat ze de darmen weer op orde brengen. Hoe werkt dat het beste bij diabetes type 2?

Mensen met diabetes hebben een andere bacteriële samenstelling in de darm (darm-microbioom) dan gezonde mensen. Het overbrengen van het darm microbioom van een gezonde donor naar een ontvanger met diabetes door middel van een fecestransplantatie (poeptransplantatie) verbetert de suikerstofwisseling. Maar deze transplantatie werkt niet altijd.

Het onderzoek

Dr. Herrema (AMC) denkt dat zogeheten bacteriofagen mee bepalen of een poeptransplantatie gaat werken. Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën kunnen binnendringen en uitschakelen. Een fecestransplantaat bevat veel van deze fagen die mogelijk veel invloed hebben op de samenstelling van de bacteriën in de darm.
In deze studie gaat het team van onderzoerks faagtransplantaties uitvoeren bij mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2. Ze meten wat het effect hiervan is op de suikerstofwisseling en darm-microbioom.

Verwacht resultaat

Dr. Herrema wil met haar onderzoek poeptransplantaties als (preventieve) behandelmethode voor diabetes verbeteren.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website