Mobiele menu

An eye tracker perimeter - an intuitive tool for affordable glaucoma diagnosis and screening

Projectomschrijving

Producten

Titel: Short term variability of Saccadic Reaction Time in Eye Movement Perimetry
Titel: Validity and repeatability of saccadic response times in eye movement perimetry
Titel: Age related changes in saccadic reaction time among normals in eye movement perimetry
Titel: Validity and Repeatability of Saccadic Response Times Across the Visual Field in Eye Movement Perimetry
Auteur: Johan J. M. Pel Michel C. M. van Beijsterveld Gijs Thepass Johannes van der Steen
Magazine: Translational Visual Science Technology
Titel: Correlation between reduced visual field sensitivity and saccadic reaction times
Titel: Comparison of Saccadic Reaction Time between normal and glaucoma using an Eye Movement Perimeter
Auteur: Deepmala Mazumdar J.J.M. Pel, Manish Panday, Rashima Asokan Vijaya L,, Shantha B,, Ronnie George J van der Steen Corresponding author: Ronnie George
Titel: Eye Movement Perimeter in Glaucoma Diagnosis. (M.phil project at Elite School of Optometry, BITS pilani & Medical Research Foundation).

Verslagen


Eindverslag

Glaucoom is een onomkeerbare neurodegeneratieve oogziekte die leidt tot een geleidelijk verlies van het gezichtsveld. Wereldwijd is glaucoom de tweede oorzaak van blindheid. Populatie studies hebben aangetoond dat in veel gevallen glaucoma niet tijdig wordt gediagnosticeerd. (In West Europa 40%, in India is dit 90%) Het belang van tijdige diagnose van glaucoom is dat verdere achteruitgang van het gezichtsveld met medicatie goed te stoppen is. Perimetrie is het belangrijkste diagnostisch instrument, maar de huidige apparatuur kent verschillende beperkingen op het gebied van patiënt vriendelijkheid, reproduceerbaarheid en kosten.
In dit project hebben we een prototype van een op oogbewegingsdetectie gebaseerde perimeter ontwikkeld en dit apparaat getest in een populatie van glaucoom patiënten in Chennai, India en in Rotterdam. De uitkomst maten van de eye tracker perimetrie (EMP) werden vergeleken met die van de Humphrey perimeter. In deze studie hebben we aangetoond dat de EMP niet alleen gebruiksvriendelijker is, maar ook op grond van de gemeten reactietijden van de oogbewegingen, sensitiever. Het project heeft geleid tot een gevalideerd prototype EMP test, tot gemeenschappelijke publicaties en zal in 2016/2017 nog twee promoties opleveren (beide aan het Erasmus MC, 1 PhD student uit India en 1 PhD student uit Rotterdam) . Bovendien heeft dit project gebied tot een continueren en uitbreiding van de samenwerking tussen Erasmus MC, Rotterdam en Vision Foundation, Chennai, India. Hierbij is een Scandinavisch, Nederlands, Duits en Hongaars consortium van industrie en universiteiten betrokken.

Glaucoma is een onomkeerbare neurodegeneratieve ziekte die zonder behandeling leidt to steeds verdergaand verlies van het gezichtsveld. Wereldwijd is glaucoma de tweede oorzaak van blindheid. Populatie studies laten zien dat meer dan 90% van de gevallen van glaucoma in India niet of niet op tijd worden gediagnosticeerd. Gezichtsveldbepaling met een standaard perimeter (HFA) is momenteel de meest gebruikte methode om het gezichtsveld te meten. De methode vereist veel concentratie van de patiënt omdat de patent wel moet kijken, maar geen oogbewegingen mag maken. Daardoor zijn de resultaten zijn variabel.
In dit project hebben we in Sankara Nethralaya, Chennai, India een door Erasmus MC ontwikkelde perimeter geplaatst die gebruik maakt van een eye traceer. Met dit apparaat worden stimuli aangeboden op een computerscherm waarnaar de patiënt juist zijn/haar blok moet richten. Dit maakt de test intuïtiever en daardoor minder belastend voor de patiënt.
Het doel van dit project is deze methode verder te vervolmaken en inzetbaar te maken in het oogheelkundig onderzoek in India. Daarnaast vormt deze techniek een goed startpunt voor het opzetten van een database voor een longitudinaal studieprogramma.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
116310001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. J. van der Steen
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC