Mobiele menu

Ontwikkeling en klinische evaluatie een revalidatie protocol na COVID-19 met integratie van technologie en software.

Projectomschrijving

Doel van het project

Patiënten na COVID-19 infectie krijgen soms te maken met ernstige lichamelijke beperkingen. Dat vraagt om een snelle en intensieve revalidatie. Op dit moment voldoet die revalidatie nog onvoldoende in het ondersteunen van dit herstel. Dit project richtte zich op het ontwikkelen van een effectief en bruikbaar revalidatieprogramma voor deze patiënten.


Wat hield het programma in?

Het programma bestond uit oefeningen op een loopband, waarbij het uithoudingsvermogen en balans tijdens lopen werd getraind. Gebruik van spel elementen en zogenaamde ‘virtual reality’, zorgde ervoor dat ook aandacht en concentratie werden geoefend. Op fitness apparatuur werd spierkracht getraind. Alle apparatuur en oefeningen werden gekoppeld aan een elektronisch patiënten dossier met hulp van speciale software. Daardoor konden patiënt en therapeut goed de voortgang van de therapie volgen.


De belangrijkste resultaten

Patiënten en therapeuten vonden het een waardevol en bruikbaar programma. Na het programma hadden patiënten minder last van beperkingen en waren fitter. Ook hadden zij minder last van vermoeidheid en benauwdheid tijdens en na inspanning. Vooral de aandacht voor zogenaamde ‘cognitieve’ taken, zoals concentratie tijdens inspanning bleek zeer waardevol.

Verslagen


Eindverslag

Dit project had als doel om een gepersonaliseerd revalidatieprogramma voor patiënten na COVID-19 infectie, gebaseerd op moderne revalidatie apparatuur gekoppeld aan een elektronisch patiëntendossier, te ontwikkelen en evalueren. Negentien patiënten (14 vrouwen, 5 mannen) werden in het programma geïncludeerd. Zij volgden gemiddeld 30 sessies met een frequentie van 2 keer per week waarin kracht, uithoudingsvermogen, balans en cognitie getraind. De behandeling resulteerde in significante en klinische relevante verbetering op de meeste uitkomstmaten en patiënten beoordeelden het effect als een grote verbetering. De patiënten vonden het programma goed vol te houden, doordat de intensiteit van het programma per keer aan de hand van de klachten werd bepaald. De gebruikte apparatuur werd als zeer toegankelijk ervaren door deelnemende fysiotherapeuten. Het programma paste goed in de huidige werkwijze en er was veel ruimte om het programma aan te passen aan de patiënt en zijn of haar behoefte. Veel patiënten hadden therapiedoelen die te maken hadden met het verbeteren van cognitie en hoewel de dubbel-taak training als zeer geschikt ervaren werd voor dit doel, is meer aandacht voor cognitieve training gewenst.

Samenvatting van de aanvraag

De revalidatie na langdurige immobilisatie als gevolg van Intensive Care opname door COVID-19 infectie is zwaar en kan maanden duren. Binnen dit project zal een oplossing ontwikkeld en klinische geëvalueerd worden voor dit revalidatie traject. Hierin staat een toegespitst klinisch behandelprotocol centraal, maar deze wordt ondersteund door planningssoftware met een elektronisch patiënten dossier, en geavanceerde revalidatie technologie. Deze laatste maakt het mogelijk patiënt-specifieke oefeningen aan te bieden waarbij timing en intensiteit op het juiste niveau gewaarborgd worden en waar motivatie, coördinatie en uithoudingsvermogen door middel van Virtual Reality en “oefen-games” ondersteund worden. Het protocol is gericht op alle aspecten van het revalidatie proces, en zal cardiovasculaire, respiratoire en neuromusculaire oefeningen, maar ook coördinatie en cognitieve elementen bevatten. De appratuur heeft zowel meet als oefen functionaliteit waardoor geprotocolleerde revalidatie waarbij voortgang gemonitord- en interventies gestandaardiseerde en patiënt-specifiek aangeboden kan worden. Door continu monitoren van de zuurstofsaturatie en de intensiteit van het protocol zal het revalidatie traject geoptimaliseerd worden. Het registreren van patiënt data en evalueren over de tijd geeft inzicht in progressie en daarmee wanneer de patiënt de transfer naar de eerstelijns zorg kan maken. Door de unieke samenwerking met een universiteit (VU Bewegingswetenschappen Amsterdam), een revalidatie centra met research & development afdeling (Heliomare, Wijk aan Zee), een technologie bedrijf (Motek, Amsterdam), een eerstelijns fysiotherapie praktijk (Kennemerland Haarlem) en een revalidatie centrum gespecialiseerd in longrevalidatie (MEREM, Hilversum) zal dit project binnen 6 maanden een product opleveren wat op grote schaal ingezet kan worden voor de revalidatie behandeling na COVID-19 infectie.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010054
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. J.H. van Dieën
Verantwoordelijke organisatie:
Vrije Universiteit Amsterdam