Mobiele menu

Implementeren van de e-health interventie Obli ter preventie van uitdroging bij zelfstandig wonende risico-ouderen

Projectomschrijving

Uitdroging bij ouderen is een groot gezondheidsprobleem. Er is een drinkherinneringsapparaat (Obli) ontwikkeld om ouderen te ondersteunen bij voldoende drinken.
De GGD West-Brabant heeft subsidie gekregen van ZonMw om een project hiervoor uit te voeren. In het project komt het volgende aan bod:
• Hoe de Obli het beste aan ouderen aangeboden kan worden en tot gebruik kan leiden.
• Welke behoeften geven die ouderen hierbij zelf aan?

De Obli meet wat iemand drinkt en geeft een seintje af als iemand niet genoeg gedronken heeft. Het apparaat verstuurt de gegevens naar een computer of i-phone van de oudere, mantelzorger of professional. Uit een eerder effectonderzoek blijkt dat ouderen die het apparaat gebruikten, voldoende gingen drinken.

Er wordt een handleiding gemaakt voor uitvoering van de Obli in de praktijk.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Uitdroging bij ouderen is een groot gezondheidsprobeem. In 2012 is een e-health oplossing, de Obli, ontwikkeld om ouderen te ondersteunen bij voldoende drinken. De Obli meet de vochtinname en geeft een seintje af bij onvoldoende vochtinname. Het apparaat verstuurt de gegevens naar een computer of mobiele apparatuur van bijvoorbeeld de oudere, mantelzorger of professional. De voorlopige resultaten van een effect-onderzoek naar het gebruik van de Obli laten bij risico-ouderen een significante stijging van de vochtinname zien van gemiddeld 1116 cc (=onder de aanbevolen hoeveelheid van 1700 cc voor risico-ouderen) naar gemiddeld 1762 cc (dus voldoende vochtinname). Het project richt zich op de implementatie van de Obli, het vergroten van gebruik van e-health onder kwetsbare groepen en professionals en het faciliteren van zelfmanagement. Het project richt zich op verschillende belemmerende factoren zoals financiering, standaardisatie, bekendheid en regie. Er wordt een handleiding gemaakt voor implementatie van de interventie in de praktijksituatie.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
430000011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. F.J.C.M. Konings
Verantwoordelijke organisatie:
GGD West-Brabant