Leefstijlinterventies en voorkoming diabetes type 2

The right timing to prevent type 2 Diabetes (TIMED)

Nederlandse en Canadese universiteiten gaan de komende 5 jaar in samenwerking met private partijen onderzoeken hoe de ontwikkeling van diabetes type 2 tegengehouden kan worden bij  mensen met een hoog risico op diabetes type 2. De onderzoekers gaan uitzoeken hoe je door timing van leefstijlinterventies de gezondheid bij mensen met prediabetes kunt verbeteren en daarmee diabetes type 2 kunt voorkomen. De Nederlandse onderzoekers hebben in een eerder onderzoek aangetoond dat mensen met aanleg voor diabetes type 2 een verstoorde biologische klok hebben en daar willen ze nu op ingrijpen.

Onze 24-uurs-economie brengt niet alleen voordelen

Technologische en maatschappelijke vooruitgang brengt ook gezondheidsproblemen met zich mee. Onze 24-uurs-economie, met daarin kunstmatige verlichting en digitale schermen, ploegendienst, tijdzone-overdrachten, variabele slaaptijden en 24-uurs beschikbaarheid van voedsel verstoren namelijk onze biologische klok. En dat leidt tot negatieve gezondheidseffecten.

It is all about timing

Resultaten die tot zover uit een kleine studie zijn verkregen suggereren dat een goede timing van bepaald gedrag een gunstig effect kan hebben op onze gezondheid. Zo kan het veel uitmaken of we juist in de ochtend, middag of avond bewegen, of wanneer op een dag we (hoeveel en wat) eten. Met het nieuwe onderzoek willen de onderzoekers de komende vijf jaar uitzoeken welke tijdgebonden leefstijlinterventies invloed hebben op de stofwisseling van mensen met een hoog risico op diabetes type 2.

Internationale samenwerking

De samenwerking brengt een aantal van 's werelds beste experts op het gebied van diabetesonderzoek samen. Het langdurige internationale onderzoek genaamd ‘The right timing to prevent type 2 Diabetes’ (TIMED) is mogelijk gemaakt door een internationale samenwerking tussen Nederlandse en Canadese organisaties. Het Diabetes Fonds, ZonMw, Health~Holland, Canadian Institutes of Health Research (CIHR ) en private partners leveren een gezamenlijke bijdrage van ~ruim 5 miljoen euro.

Makkelijk maken van gezond leven

De resultaten van dit onderzoek moeten bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve leefstijlinterventies om het risico op diabetes type 2 te verkleinen. In de toekomst is het doel dat de resultaten van dit onderzoek en de te ontwikkelen leefstijlinterventies een bijdrage leveren aan het vergemakkelijken van het hanteren van een gezonde levensstijl.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website