Medische Inspirator prijs

De Medische Inspirator is een aanmoedigingsprijs voor het meest inspirerende samenwerkingsverband tussen patiënt, patiëntorganisatie en onderzoeker (en bij voorkeur met zorgverleners en bedrijven) ter waarde van maximaal € 100.000. Dit bedrag is bedoeld voor de financiering van een onderzoeksproject dat overtuigend aansluit bij een patiëntbehoefte en gericht is op het realiseren van een medisch product.

Samenwerken

Sinds 2016 wordt de samenwerking aangegaan met andere ZonMw-programma’s die raakvlakken hebben met de clusters van Medische Producten zoals gedefinieerd  door de Gezondheidsraad. Tevens leveren de programma’s een bijdrage aan het prijzengeld. Dit jaar zijn wederom patiënten- (cliënten)organisaties uitgenodigd om aanvragen in te dienen die aansluiten op de onderzoeksprioriteiten van patiënten. Zij nemen het initiatief en roepen onderzoekers op om samen aan de slag te gaan met de ontwikkeling van medische producten waar zij behoefte aan hebben.

De nominaties van 2019

Voor de volgende ronde van de Medische Inspirator prijs strijden er weer 3 groepen tegen elkaar voor de meeste publieksstemmen. In de periode van 14 oktober tot 11 november zal de pagina geopend worden op te kunnen stemmen. (www.zonmw.nl/stemnu NB: deze pagina gaat 14 oktober om 12.00 uur open)

 • Augmented Rehab inspireert mensen met een dwarslaesie tot bewegen.
  ‘Augmented Rehab’ bestaat uit een set Mixed Reality beweeggames die patiënten met een dwarslaesie stimuleren en in staat stellen om tijdens de revalidatie vaker, intensiever, op zelf gekozen momenten en met beter op hun mogelijkheden en belangstelling afgestemde oefeningen te trainen.
 • Eigen vet voor een brandend probleem.
  ‘Eigen vet voor een brandend probleem’ wil een nieuwe anti-littekentherapie ontwikkelen via het toepassen van SVF: Stromal Vascular Fraction. Dit is een sterk geconcentreerde vorm van ‘vet’ die middels een injectie toegepast kan worden om wonden sneller te laten genezen en om littekens tegen te gaan of te verminderen.
 • KIJK: Dit ben ik!
  KIJK: Dit ben ik! richt zich op jongeren en heeft iamYu ontwikkeld: een innovatieve app speciaal voor de dagelijkse jeugdzorg praktijk die behandeling op maat ondersteunt middels gepersonaliseerd monitoren, visualiseren en analyseren.

Lees ook het nieuwsbericht over de nominaties voor meer informatie.

Nabeschouwing Medische Inspirator prijs

Donderdag 7 maart 2019 is de Medische Inspirator prijs uitgereikt tijdens de LSH PPS-dag. Hiervan is ook een korte video gemaakt waarin je een impressie krijgt van de uitreiking en het traject dat de deelnemers hebben doorlopen. Benieuwd? Je ziet het in onderstaande video.

  De procedure

  Een deskundige jury bepaalt welke 3 projecten strijden om de prijs. Van deze top 3 projecten wordt een promotiefilmpje gemaakt onder begeleiding van professionele filmmakers. Het algemeen publiek speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de uiteindelijke winnaar van de (maximaal) €100.000,-. De nummer twee krijgt € 75.000,- en de nummer drie € 50.000,-.

  Meer informatie over de prijs en de winnaars van voorgaande jaren is te vinden onder de links op deze pagina.

  Stemreglement Medische Inspirator prijs 2019

  1. Iedereen met een e-mailadres kan stemmen via de website www.zonmw.nl/stemnu.
  2. Er mag één keer gestemd worden vanuit een geldig en werkend e-mailadres. Dubbele stemmen worden verwijderd. De stem dient bevestigd te worden.
  3. Het opgegeven e-mailadres wordt gebruikt om de stem te controleren en voor communicatie rondom de prijs. Iedere stemmer ontvangt kort na de einddatum een bericht wie de winnaar is geworden.
  4. De stemperiode duurt 4 weken en zal dit jaar in het najaar plaatsvinden. (meer info volgt z.s.m.)
  5. Indien er ongeregeldheden in het stemproces worden opgemerkt die niet eenvoudig te corrigeren zijn, dan behoudt ZonMw zich het recht voor de e-mailstemming te laten vervallen. ZonMw bepaalt vervolgens de winnaar op basis van het advies van de jury.

  De Jury voor de Medische Inspirator prijs 2019

  Voorzitter:

  • Mevrouw A. (Anneke) Wijbenga: voorzitter Schildklier Organisatie Nederland (SON)

  Vice-voorzitter:

  • Mevrouw dr. I. (Ingeborg) Meijer: onderzoeker en leider van de werkgroep SURe (Society Using Research) bij het Centrum voor Wetenschaps- en Techniek Studies (CWTS) van het LUMC

  Leden:

  • Mevrouw dr. M.H.E. (Mariëtte) Driessens: beleidsmedewerker Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP); voor zeldzame en genetische aandoeningen.
  • Mevrouw M. (Marcia) van Woensel: eindredacteur wetenschapsprogramma’s en publieksonderzoeken
  • De heer dr. C. (Casper) Schoemaker: senior onderzoeker bij het RIVM en patiëntvertegenwoordiger
  • Mevrouw M. (Margriet) Crezee: adviseur patientenparticipatie Digitale Zorg bij PGO support en patientvertegenwoordiger in adviesraad van de stichting Care4BrittleBones
  • De heer C. (Cees) Smit: patientvertegenwoordiger en eredoctor van de Universiteit van Amsterdam voor zijn werk op het terrein van hemofolie, patientenparticipatie en medische biotechnologie
  • De heer D.J. (Daan) van Eijk: hoogleraar Industrial Design aan de TU Delft

  Links

  Naar boven
  Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website