Over dit programma

De Bio Art & Design Award is een unieke competitie die sinds 2010 jonge kunstenaars en ontwerpers stimuleert om de wereld van biokunst en -design te verkennen. Met steun van gerenommeerde Nederlandse wetenschappers creëren zij nieuw werk waarin levenswetenschappen en kunst samensmelten. Het unieke aan deze Award is dat er prijzengeld beschikbaar gesteld wordt voor een nog te realiseren biokunstproject en niet voor bestaand werk. De BAD Award, die voortbouwt op de Designers & Artists 4 Genomics Award (DA4GA), is wereldwijd de eerste competitie waar de ontmoeting tussen kunst, design en de Life Sciences centraal staat.

De competitie verloopt als volgt. De jonge kunstenaars en vormgevers (maximaal vijf jaar afgestudeerd en afkomstig uit binnen- en buitenland) dienen op basis van een jaarlijkse ‘call for proposals’ een eerste voorstel in. Een selectie van hen wordt in contact gebracht met wetenschappers tijdens een matchmakingsbijeenkomst. De 12 deelnemende wetenschappers zijn op voorhand geselecteerd en hun wetenschappelijk werkterrein is beschreven. Als er een succesvolle match is tijdens de bijeenkomst, gaan wetenschapper(s) en kunstenaar(s) samen aan de slag en dienen binnen een aantal weken een gezamenlijk voorstel in. Een onafhankelijke internationale jury prioriteert de ingediende voorstellen en de drie best beoordeelde plannen ontvangen de prijs van €25.000 ieder. Vervolgens gaan de teams aan de slag om de voorstellen te realiseren en na zes maanden worden de kunstwerken tentoongesteld. De competitie en de projecten krijgen aandacht in de media.

BAD Award Brochure

Er is een Engelstalige brochure ontwikkeld voor de BAD Award. Deze brochure vol spectaculaire foto’s presenteert de winnaars uit de jaren 2014, 2015 en 2016. In totaal worden 9 kunstwerken uitgelicht. Bij elk kunstwerk is een korte tekst over het idee achter het kunstwerk en hoe het is ontstaan. Ook wordt beschreven welke ontwikkelingen de kunstenaar sinds het winnen van de BAD Award heeft doorgemaakt. De brochure geeft mooi weer wat voor een uitzonderlijke creaties er zijn ontstaan door de samenwerking tussen kunstenaars en onderzoekers. Bekijk de brochure.

BAD Award Winnaars 2019:

  • Emma van der Leest en Aneta Schaap-Oziemlak (NL) met ‘Fungal Supercoating’, in samenwerking met Paul Verweij en Sybren de Hoog (Center of Expertise in Mycology, Radboud UMC/Canisius Wilhelmina Ziekenhuis).

  • Jon Ho (NL), met ‘Sex shells: Gender fluidity in the modern age’, in samenwerking met Joris Koene (Department of Ecological Science (DES), VU Amsterdam)

  • Michael Sedbon (FR), met ‘CMD: Experiments in Bio-Algorithmic-Politics’, in samenwerking met Raoul Frese (Biophysics of Photosynthesis & Hybrid Forms, Department of Physics and Astronomy, VU University Amsterdam).

De winnaars van voorgaande jaren vindt u op de BAD Award website.

BAD Award partners 2019

  • ZonMw
  • MU kunstplatform
  • BioArt Laboratories

Meer informatie

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website