Mobiele menu

KIJK: Dit ben ik!

Projectomschrijving

De meerderheid van de jongeren in jeugdzorg voelt zich niet gezien en heeft het gevoel dat de behandeling niet over hem of haar zelf gaat. Inzet van (mobiele) technologie beidt mogelijkheden om de zorg te personaliseren en verbeteren. Vanuit een enthousiaste publiek-privaat-academische samenwerking is iamYu ontwikkeld: een innovatieve app speciaal voor de dagelijkse jeugdzorg praktijk die behandeling op maat ondersteunt middels gepersonaliseerd 1) monitoren, 2) visualiseren en 3) analyseren. In gesprek met de behandelaar bepalen jongeren wat zij belangrijk vinden om in kaart te brengen tijdens behandeling; dat kunnen naast klachten ook krachten, incidenten of persoonlijke doelen zijn.

Deze worden gebruiksvriendelijk gevisualiseerd en vervolgens op individueel niveau geanalyseerd voor persoonlijke inzichten en feedback. Op die manier biedt iamYu zorgverleners handvatten om behandeling op maat aan te bieden en interventies bij te sturen. Voor jongeren heeft iamYu tot doel het bevorderen van zelfinzicht, eigen regie en gezamenlijke besluitvorming.
KIJK: Dit ben ik! richt zich op jongeren als eindgebruiker van iamYu. Doel is een proof-of-concept: Past iamYu bij de belevingswereld van jongeren tijdens behandeling? & Is iamYu haalbaar in de context van de dagelijkse jeugdzorg? Ervaringsdeskundige jongeren werken als mede-onderzoekeren mede-ontwikkelaar nauw samen met de onderzoekers, eHealth ontwikkelaars en zorgverleners tijdens drie stappen van het onderzoek:

  1. Prototype tests: Think-aloud usability tests om aanpassingen te doen voor optimale gebruiksvriendelijkheid.
  2. Behandelgids: Synthese van lessons-learned voor samenwerking, bespreking en inbedding van iamYu in het contact met de behandelaar.
  3. Field study: Multiple single casestudies voor mixed-methods evaluatie van haalbaarheid in praktijkcontext en het bevorderen van inzicht, eigen regie en gezamenlijke besluitvoering.

Intensief samenwerken met eindgebruikers is de sleutel tot zinvolle en duurzame innovatie van nieuwe hulpmiddelen voor de jeugdzorg. Het huidige project zorgt voor versnelling van opschaling en implementatie van iamYu, zodat jongeren tegen hun behandelaar kunnen zeggen ‘KIJK: Dit ben ik!’.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De meerderheid van de jongeren in jeugdzorg voelt zich niet gezien en heeft het gevoel dat de behandeling niet over hem of haar zelf gaat. Inzet van (mobiele) technologie beidt mogelijkheden om de zorg te personaliseren en verbeteren. Vanuit een enthousiaste publiek-privaat-academische samenwerking is iamYu ontwikkeld: een innovatieve app speciaal voor de dagelijkse jeugdzorg praktijk die behandeling op maat ondersteunt middels gepersonaliseerd 1) monitoren, 2) visualiseren en 3) analyseren. In gesprek met de behandelaar bepalen jongeren wat zij belangrijk vinden om in kaart te brengen tijdens behandeling; dat kunnen naast klachten ook krachten, incidenten of persoonlijke doelen zijn. Deze worden gebruiksvriendelijk gevisualiseerd en vervolgens op individueel niveau geanalyseerd voor persoonlijke inzichten en feedback. Op die manier biedt iamYu zorgverleners handvatten om behandeling op maat aan te bieden en interventies bij te sturen. Voor jongeren heeft iamYu tot doel het bevorderen van zelfinzicht, eigen regie en gezamenlijke besluitvorming. KIJK: Dit ben ik! richt zich op jongeren als eindgebruiker van iamYu. Doel is een proof-of-concept: Past iamYu bij de belevingswereld van jongeren tijdens behandeling? & Is iamYu haalbaar in de context van de dagelijkse jeugdzorg? Ervaringsdeskundige jongeren werken als mede-onderzoeker en mede-ontwikkelaar nauw samen met de onderzoekers, eHealth ontwikkelaars en zorgverleners tijdens drie stappen van het onderzoek: 1) Prototype tests: Think-aloud usability tests om aanpassingen te doen voor optimale gebruiksvriendelijkheid. 2) Behandelgids: Synthese van lessons-learned voor samenwerking, bespreking en inbedding van iamYu in het contact met de behandelaar. 3) Field study: Multiple single casestudies voor mixed-methods evaluatie van haalbaarheid in praktijkcontext en het bevorderen van inzicht, eigen regie en gezamenlijke besluitvoering. Intensief samenwerken met eindgebruikers is de sleutel tot zinvolle en duurzame innovatie van nieuwe hulpmiddelen voor de jeugdzorg. Het huidige project zorgt voor versnelling van opschaling en implementatie van iamYu, zodat jongeren tegen hun behandelaar kunnen zeggen ‘KIJK: Dit ben ik!’.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
427002012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. A. Lichtwarck-Aschoff
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum