Mobiele menu

Project Medicatie Veiligheid

Projectomschrijving

Binnen St. Pieters en Bloklands Gasthuis (PBG) is er de wens vanuit bewoners en medewerkers enerzijds en de ambitie vanuit bestuur en MT om de medewerkers te faciliteren anderzijds om het werkproces van medicatieverstrekking te verbeteren. Deze verbetering moet leiden tot een hogere kwaliteit van zorg, doordat er minder medicatiefouten worden gemaakt. PBG maakt nog geen gebruik van elektronische toedienregistratie en medicatiecontrole. In het huidige verbeter en vernieuwingstraject werkt PBG in dit project aan optimalisering en uniformiteit van medicatie-verstrekking binnen Kleinschalig Wonen en Zorg Thuis. Dit project moet leiden tot implementatie van technologie die dit proces maximaal ondersteunt. De implementatie coach begeleidt PBG in het afronden van het project binnen de gestelde tijd, met daarin aandacht voor sociale innovatie, zodat het ontwikkelde werkproces en de digitale ondersteuning maximaal aansluit bij de wensen en mogelijkheden van zorgprofessionals.

Verslagen


Eindverslag

Doel van het project was een werkzame en duurzame koppeling tussen het ECD en Medimo. Door de gevolgen van de impact
van Corona zijn we minder ver gekomen dan van tevoren verwacht. Ook ontdekten we tijdens het project in de werkprocessen knelpunten die eerst opgelost dienden te worden. Resultaat van project tot nu toe is sociale innovatie waarin behoeften van medewerkers en stakeholders zijn verwerkt in een implementatieplan, concept en technische implementatie. Op dit moment worden de medewerkers getraind in gebruik van Medimo.

Samenvatting van de aanvraag

Achtergrond: Het proces van medicatie voorschrijven, leveren en verstrekken kent verschillende bronnen en handelingen die doordat deze gevoelig zijn voor menselijke ‘fouten’ eenvoudig kan leiden tot verkeerde medicatieverstrekking. Huidig proces: Arts plaatst medicatie-opdracht in Medimo. Apotheek haalt medicatie-opdracht uit Medimo en verstrekt medicatie aan zorginstelling. Zorgmedewerker krijgt toedienlijst in de mail. Zorgmedewerker tekent eerst controle af op papier. Collega zorgmedewerker voert tweede controle uit (dubbele controle uitvoeren) Er zijn veel medicatiefouten, waardoor we dit proces willen optimaliseren. Probleem: - Medicatie fouten, waarbij risico op negatieve verandering van gezondheidstoestand plaats vindt. - Medicatiegegevens staan in verschillende bronnen, digitaal en analoog door elkaar, dit schept verwarring en is fout gevoelig. - Medewerkers beschikken niet altijd over actuele status medicatie van opdracht tot toediening. - Dubbele controle wordt niet afgedwongen, waardoor er menselijke fouten ontstaan.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
838002619
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Leenen
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting St. Pieters en Bloklands Gasthuis