Mobiele menu

Implementatie van Mixed Reality beweeggames in het ziekenhuis

Projectomschrijving

Er is een hoge mate van fysieke inactiviteit bij klinische patiënten welke opgenomen zijn in het ziekenhuis. Om de schadelijke effecten van bedrust te voorkomen is van belang dat de cultuur van ‘patiënt ligt op bed’ doorbroken wordt, maar dat blijkt lastig. Het inzetten van de Mixed Reality beweeggames van HoloMoves lijkt een passende oplossing te zijn. Patiënten worden door het gebruik van de beweeggames uitgelokt om te bewegen op een plezierige, stimulerende en motiverende manier. De games kunnen liggend, zittend en staand gespeeld worden waardoor er voor elke patiënt mogelijkheden zijn om te oefenen. Het Elkerliek ziekenhuis wil als allereerste ziekenhuis deze toepassing implementeren in hun standaard zorg op de afdeling cardiologie. Ervaring is echter dat technologische toepassingen, hoe simpel en waardevol ook, de weg naar de klinische zorgpraktijk niet vanzelf vinden. Daarom wordt in dit project een implementatieplan opgesteld en uitgevoerd ism het Elkerliek ziekenhuis.

Verslagen


Eindverslag

Er is een hoge mate van fysieke inactiviteit bij klinische patiënten welke opgenomen zijn in het ziekenhuis. Het gebruiken van Mixed Reality beweeggames (HoloMoves BV) lijkt een passende oplossing te zijn om patiënten op een plezierige, stimulerende en motiverende manier in beweging te brengen. Ervaring is echter dat technologische toepassingen, hoe simpel en waardevol ook, de weg naar de klinische zorgpraktijk niet vanzelf vinden. Daarom is er in dit project een implementatieplan opgesteld en gestart ism het Elkerliek ziekenhuis.

Samenvatting van de aanvraag

Er is een hoge mate van fysieke inactiviteit bij klinische patiënten welke opgenomen zijn in het ziekenhuis. Deze inactiviteit is schadelijk: onderzoek laat zien dat inactiviteit kan leiden tot complicaties, conditieverlies en afname van zelfstandigheid als gevolg. Patiënten geven aan liever niet de kamer en de afdeling te verlaten, omdat ze bang zijn de arts mis te lopen die nog langs zou komen, of omdat ze bang zijn te verdwalen. Zorgverleners geven aan dat ze wel weten dat bewegen belangrijk is, maar missen tools om patiënten op een leuke en makkelijke manier te stimuleren om in beweging te komen. Daarom is er een oplossing nodig welke bewegen 1) op een motiverende manier stimuleert, 2) beschikbaar is op de kamer / afdeling van de patiënt, 3) weinig extra tijd vraagt van de zorgverleners en 4) veilig is en aangepast kan worden aan de fysieke mogelijkheden van de patiënt. Het inzetten van de Mixed Reality beweeggames van HoloMoves lijkt een passende oplossing te zijn. Bij MR wordt een virtuele wereld gemixt met de werkelijke wereld. Virtuele objecten, hologrammen, kunnen worden toegevoegd aan de werkelijk wereld. Met deze hologrammen kan interactie worden aangegaan door de gebruiker. Zo kunnen bijvoorbeeld virtuele ballonnen worden stuk geprikt of virtuele meeuwen naar zee worden gebracht. Deze toepassing gaat nu voor het eerst daadwerkelijk gebruikt worden in de klinische patiëntenzorg. De implementatie van de MR toepassing gaat plaatsvinden op 2 klinische afdelingen van het Elkerliek Ziekenhuis: afdelingen cardiologie en longziekten. Omdat het gaat om een ‘first ever’ implementatie, kan er niet worden voortgebouwd op bestaande ervaringen. Tevens is implementatie op een klinische zorgafdeling uitdagend door de veelheid van betrokken disciplines en continue werkdruk. Hierom is er ruim voldoende aandacht nodig voor het opstellen van een passend implementatieplan. De coaching zal zich met name richten op het begeleiden van de projecteider in het Elkerliek ziekenhuis tijdens het opstellen van een implementatieplan. Tevens zal de coach firma HoloMoves adviseren hoe zij voort kunnen bouwen op de ervaringen in het Elkerliek ziekenhuis om hun innovatie ook op andere plekken succesvol te implementeren zodat opschaling vergemakkelijkt wordt.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
838002551
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. K. Valkenet
Verantwoordelijke organisatie:
HoloMoves