Mobiele menu

Gebruik van virtual reality in de Zorg voor kinderen van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis

Projectomschrijving

In het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ), het kinderziekenhuis van het LUMC, worden jaarlijks duizenden kinderen behandeld en moeten zij hiervoor soms stressvolle of pijnlijke handelingen ondergaan, zoals bloed afnemen of het inbrengen van een infuus.

Als kinderziekenhuis streven we ernaar om de kinderen en hun ouders zo goed mogelijk voor te bereiden en te begeleiden tijdens deze handelingen. Met behulp van een virtual reality (VR)-bril kunnen de kinderen beter worden begeleid tijdens het doen van handelingen om hen zo minder stress en pijn te laten ervaren.

Deze subsidie is bedoelt om de zorgverleners van het WAKZ te trainen in het gebruik van de VR-bril om zo de zorg voor kinderen verder te verbeteren.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Virtual Reality (VR) wordt voor steeds meer toepassingen in de (medische) zorg gebruikt. Waar dit in de beginfase nog experimenteel werd toegepast, vaak ter ontspanning, belooft de technologie in toenemende mate om bij medische handelingen te kunnen ondersteunen - van effectieve pijnvermindering tot het stimuleren van beweging. De voornaamste vraag die speelt bij ons als zorgaanbieder: op welke manier kan het beste worden toegewerkt naar implementatie van VR toepassingen, rekening houdend met veiligheid en integratie in het huidige zorgsysteem? De meest voorkomende toepassingen zijn de volgende: ? Ontspanning (thuis/in ziekenhuis) ? Pijn/angstvermindering en/of pijneducatie (thuis/in ziekenhuis), ? Stimulering tot beweging (thuis/in ziekenhuis), ? Voorlichting. Hiermee wordt getracht om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. In zekere gevallen wordt bovendien op basis van bestaande literatuur onderzocht of de technologie zou kunnen zorgen voor vermindering van medicatie gebruik, ligduurverkorting, en verhoging van de intensiteit van revalidatie. De adviserende partij heeft intensief ervaring opgedaan in het adviseren van zorginstellingen bij het implementeren van VR toepassingen in medisch specialistische zorg. Zo zijn zij actief voor 75 zorginstellingen, ontwikkelen zij VR applicaties en beheren zij de grootste database voor VR interventies van Europa. Op basis van deze ervaringen kunnen zij onze zorginstelling begeleiden bij het implementeren van VR, middels kennisoverdracht en training. Na initiële pilots met VR toepassingen in de medisch specialistische zorg zijn vragen ontstaan over de vervolgstappen. Om patiënten zo veilig en effectief mogelijk te kunnen behandelen met onderbouwde zorg, vragen wij advies van SyncVR Medical. Onderwerpen waar tegenaan gelopen wordt bij de implementatie zijn data privacy, gebruik van de medisch hulpmiddelen, mogelijkheden m.b.t. de integratie in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), hygiëne en de eventuele ontwikkeling van eigen VR toepassingen. Hoe richten wij ons complementaire e-health aanbod in met behulp van Virtual Reality (VR) nadat initiële pilot tests succesvol waren, met oog op data privacy, training van personeel zorg op maat en hygiëne?

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
838002852
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A.A.W. Roest
Verantwoordelijke organisatie:
Leiden Universitair Medisch Centrum