Mobiele menu

Optimalisering EMDR en Exposure binnen de GGz, nieuwe toepassingen van traumabehandeling wanneer Face-to-Face behandelingen niet mogelijk zijn ten gevolge van COVID-19

Projectomschrijving

Doel

Dit project werd in nauwe samenwerking met UM en Mondriaan gerealiseerd met als doel om de continuïteit van evidence based zorg voor traumagerelateerde klachten via een innovatieve EMDR
online applicatie te onderzoeken.

Resulataten

Hoewel innovatie in de zorg belangrijk is, is het proces vaak moeizaam. Belemmerende factoren die naar voren komen bestaan zowel uit ontoereikende technische vaardigheden/mogelijkheden, bepekte tijd en ruimte als uit specifieke behandelaarsfactoren. Met name behandelaren die positief stonden t.o.v. de innovatie en t.o.v. hun eigen kunde hebben de applicatie werkelijk uitgetest. De applicatie werd zowel door behandelaren als door cliënten als gebruiksvriendelijk ervaren. De grootste meerwaarde werd gezien in de laagdrempeligheid, flexibiliteit en betere continuïteit van zorg. Cliënten waren tevens behoorlijk tevreden over de online behandeling en knapten na de EMDR behandeling ook voldoende op. Wij adviseren daarom EMDR online behandelingen op te nemen in de zorgfinanciering van traumabehandelingen.

Verslagen


Eindverslag

Dit project werd in nauwe samenwerking met UM en Mondriaan gerealiseerd met als doel om de continuïteit van evidence based zorg voor traumagerelateerde klachten via een innovatieve EMDR online applicatie te onderzoeken. Hoewel innovatie in de zorg belangrijk is, is het proces vaak moeizaam. Belemmerende factoren die naar voren komen bestaan zowel uit ontoereikende technische vaardigheden/ mogelijkheden, bepekte tijd en ruimte als uit specifieke behandelaarsfactoren. Met name behandelaren die positief stonden t.o.v. de innovatie en t.o.v. hun eigen kunde hebben de applicatie werkelijk uitgetest. De applicatie werd zowel door behandelaren als door cliënten als gebruiksvriendelijk ervaren. De grootste meerwaarde werd gezien in de laagdrempeligheid, flexibiliteit en betere continuïteit van zorg. Cliënten waren tevens behoorlijk tevreden over de online behandeling en knapten na de EMDR behandeling ook voldoende op. Wij adviseren daarom EMDR online behandelingen op te nemen in de zorgfinanciering van traumabehandelingen.

Samenvatting van de aanvraag

Vanwege de huidige corona-maatregelen moet het merendeel van de behandelingen in de GGz op afstand plaatsvinden. We verwachten dat een online applicatie welke zowel Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) als Exposure therapie combineert een passend (en mogelijk zelfs beter) alternatief kan bieden voor de huidige online zorg. EMDR en Exposure zijn de state-of-the-art technieken in de behandeling van traumatische klachten (welke overigens ook bij meer dan 50% van onze cliënten zonder primaire diagnose ‘trauma’ in meer of mindere mate aanwezig zijn). De verwachting is dat de grootte van deze groep met traumatische klachten nog verder stijgt gezien de coronacrisis en de aanpalende maatregelen. SilVRmind leveren het platform (software) en technische support voor de digitale gekozen oplossing van deze aanvraag. Ze werken samen met zorgverleners en onderzoeksinstituten om evidence-based behandelingen te verbeteren en zorg te innoveren. SilVRmind's software, die compatibel is met PC en Virtual Reality (VR), is ontwikkeld in samenwerking met clinici en wetenschappers, en laat veelbelovende resultaten zien. De activiteiten in dit project zullen in nauwe samenwerking met Maastricht University en Mondriaan worden vormgegeven om de doelstellingen te kunnen behalen en continuïteit van evidence based zorg te kunnen bieden. De activiteiten betreffen achtereenvolgens de implementatie, communicatie, assessment & evaluatie. We verwachten gedurende de projectduur (6 maanden) een grote groep cliënten te kunnen bereiken (de instroom per maand is het volgt: M1 n=10, M2 n=15, M3 en M4 n=20 per maand en M5 en M6 n=30 per maand). Zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevens worden verzameld om de effectiviteit en efficiëntie van deze online behandeling aan te kunnen tonen (op het gebied van klachtenreductie, werkgeheugenbelasting, maar ook cliënttevredenheid en gebruikersvriendelijkheid bij cliënten en behandelaren).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010013
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. K. de Cort
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht University